«Μιλάμε για φάλαγγες που παριστάνουν τους οπαδούς»

«Μιλάμε για φάλαγγες που παριστάνουν τους οπαδούς»

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, ο Aλκης δεν ήταν καν οργανωμένος σε κάποιον σύνδεσμο. Τα επεισόδια μεταξύ των επονομαζόμενων χούλιγκαν δεν είναι κάτι καινούργιο

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Πέμπτης, στο πλάι της πολυκατοικίας με τον αριθμό 18 στην οδό Θεοδώρου Γαζή, έχει μαζευτεί κόσμος. Μπουκέτα σε πλαστικά περιτυλίγματα, τον διπλανό τοίχο καλύπτουν κιτρινόμαυρες, κυρίως, φανέλες και κασκόλ, και δεκάδες σημειώματα, το φως από τα κεριά που καίνε σε εκατοντάδες κόκκινα καντήλια φαίνεται από τον κάθετο δρόμο. Μπλε αυτοκόλλητα με άσπρα περιγράμματα είναι κολλημένα στον τοίχο – «Οδός Αλκιβιάδη Καμπανού», γράφουν. Κι ενώ στους δρόμους της Χαριλάου τα περισσότερα γκράφιτι λένε «Aρης», στο πεζούλι της οδού Γάζη λέει «Aλκη Ζεις». Αλλά ο Aλκης Καμπανός δεν ζει. Δολοφονήθηκε σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο, έξω από αυτήν ακριβώς την πολυκατοικία, γιατί σε μια ερώτηση κάποιοι έκριναν την απάντησή του λάθος. Και η απάντηση ήταν «Aρης».

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, ο Aλκης δεν ήταν καν οργανωμένος σε κάποιον σύνδεσμο. Τα επεισόδια μεταξύ των επονομαζόμενων χούλιγκαν δεν είναι κάτι καινούργιο. Και στη Θεσσαλονίκη τα επεισόδια μεταξύ οπαδών είναι αμέτρητα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, φαίνεται να έχουν ενταθεί σε συχνότητα και σοβαρότητα.

Το 2017, ο οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο καθώς επιχειρούσε να ξεφύγει από επίθεση οπαδών του Ηρακλή. Το 2020, ο οπαδός του Aρη Τόσκο Μποζατζίσκι σκοτώθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο προσπαθώντας να ξεφύγει από επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ. Η 27χρονη οδηγός κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.

Oσον αφορά τα οπαδικά μαχαιρώματα, τα σοβαρά περιστατικά των τελευταίων δύο χρόνων στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον 30, λέει στην «Κ» αστυνομική πηγή, παρότι γήπεδα και σύνδεσμοι έχουν κατά διαστήματα κλείσει λόγω πανδημίας.

«Είχαμε αρκετά περιστατικά παρόμοιας φύσης – ολιγομελής ομάδα, 5 με 15 ατόμων, επιτίθεται σε πολύ λίγα άτομα, τα χτυπήματα είναι κυρίως στα πόδια και στους γλουτούς», δηλώνει. «Κατά κύριο λόγο», λέει, στη Θεσσαλονίκη «είναι μεταξύ Aρη – ΠΑΟΚ, όχι ότι οι οπαδοί του Ηρακλή είναι πιο ήσυχοι – είναι πιο πολυπληθείς οι οπαδοί των άλλων δύο», τονίζει.

Κάποια από τα περιστατικά, αναφέρει, γίνονται ως αντίποινα – σε άλλα τα θύματα είναι, τραγικά, τυχαία. «Ρωτάνε “τι ομάδα είσαι;” ή βλέπουν κάποιον που φοράει διακριτικά μιας άλλης ομάδας», αναφέρει η αστυνομική πηγή, και επιτίθενται. «Γι’ αυτό δεν φοράμε χρώματα», λέει ένας φίλαθλος του Αρη, συμπληρώνοντας πως πριν από κάποια χρόνια οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν κυνηγήσει τον αδελφό του, όταν φεύγοντας από ένα παιχνίδι, παρότι δεν απάντησε στην ερώτηση «τι ομάδα είσαι;», είδαν το κίτρινο χρώμα του κασκόλ που είχε κρύψει.

Ως «πυριτιδαποθήκη» χουλιγκανισμού, έτοιμη να εκραγεί πολύ πριν από τη δολοφονία του Αλκη, περιγράφουν τη Θεσσαλονίκη Αρχές και φίλαθλοι της πόλης.

«Εχουν συμβεί διάφορα περιστατικά, δεν θα βγάλουμε την ουρά μας απέξω», λέει στην «Κ» ένας 37χρονος οπαδός του Αρη έξω από τον σύνδεσμο της Χαριλάου. «Αλλά», τονίζει, «δεν ξυπνάνε όλοι οι οπαδοί και λένε “πάμε να σφάξουμε”». Τα τελευταία χρόνια πιστεύει πως ορισμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ «έχουν πάρει αέρα γιατί δεν τους αγγίζουν – τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν αυτά, γιατί δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μετά».  

«Πλακώνονται κάθε μέρα»

Ενας φίλαθλος του ΠΑΟΚ δηλώνει στην «Κ» πως ενώ δεν γίνονται σκηνικά «τόσο ακραία» όσο η δολοφονία του Αλκη, άλλα συμβάντα είναι συχνά. «Κάθε μέρα μπορεί να πλακώνονται στο ξύλο», αναφέρει σχετικά με τους συνδέσμους, που δεν ελέγχονται. «Μόνο κριτήριο είναι να υποστηρίζεις την ίδια ομάδα», συμπληρώνει.

«Μιλάμε για συμμορίες εγκληματικής φύσης, με αρχηγούς, υπαρχηγούς, είναι κανονικές φάλαγγες που παριστάνουν τους οπαδούς ομάδων», λέει στην «Κ» τέως εργαζόμενος ομάδας της Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν κρύβουν καν την παραβατική τους δραστηριότητα. «Νιώθουν ότι οι ομάδες τους τους χρειάζονται, ότι έχουν μια είδους ασυλία», τονίζει, σημειώνοντας πως και οι ομάδες φέρουν μερίδιο ευθύνης. «Αγκάλιασαν τέτοια γκρουπ», δηλώνει. «Στο ελληνικό ποδόσφαιρο μπορείς να δεις εκφάνσεις του υποκόσμου όπου και να κοιτάξεις», λέει, αλλά τονίζει πως η βία δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδόσφαιρο.

Πρόσφατα, μια συμπλοκή ήταν μεταξύ μελών ίδιου συνδέσμου, αναφέρει η αστυνομική πηγή από τη Θεσσαλονίκη, με άλλη πηγή να λέει στην «Κ» πως αφορούσε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις συνδέσμου του ΠΑΟΚ.

«Η εμπειρία και σε άλλες χώρες δείχνει πως το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ένα κανάλι εκτόνωσης βίας, αλλά αυτή η βία προέρχεται από πιο βαθιές συνθήκες στην κοινωνία και ψάχνει οποιαδήποτε κατάλληλη διέξοδο», δηλώνει στην «Κ» ο Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Hellenic Observatory στο LSE. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος», αναφέρει.

Το βράδυ της Πέμπτης, τουλάχιστον τρεις σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη ήταν κλειστοί. Στην πολυκατοικία με τον αριθμό 39 στην Παλαιών Πατρών –για τα ευρήματα (σουγιάδες, φτυάρια, ρόπαλα κ.ά.) στον συγκεκριμένο σύνδεσμο καταδικάστηκε ο 23χρονος που κατηγορείται για τον φόνο του Αλκη σε 4 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση, ενώ έγιναν και άλλες συλλήψεις για ευρήματα σε συνδέσμους ΠΑΟΚ και Aρη– το κουδούνι γράφει με αχνά γράμματα, σχεδόν ολοσχερώς ξεθωριασμένα, «ΠΑΟΚ».

«Ο σύνδεσμος είναι εδώ από το 1976, έχουν περάσει γενιές και γενιές», λέει στην «Κ» εργαζόμενος του διπλανού πάρκινγκ. «Μαζεύονται το βράδυ», συμπληρώνει, «ούτε λίγος ούτε πολύς κόσμος, για να δουν αγώνα, επειδή δεν πάνε στο γήπεδο». Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας, σημειώνει, θέλουν να τους διώξουν. «Εμάς που μας ξέρουν, δεν μας πειράζουν, αν δεν σε ξέρουν…», ξεκινάει, αφήνοντας τη σκέψη του ατελή. Το κουδούνι του αριθμού 39 την Πέμπτη δεν απαντάει. «Σιγά», συνεχίζει, «μην εμφανιστούν – σε κάνα δυο μήνες τώρα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT