Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια «ανάπαυλας», δεν έχουν –προς το παρόν– την αναγκαία δυναμική η οποία θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα κλιμάκωσης, και άρα την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια «ανάπαυλας», δεν έχουν –προς το παρόν– την αναγκαία δυναμική η οποία θα εξασφάλιζε τη δυνατότητα κλιμάκωσης, και άρα την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, η επιτροπή μπλόκου της Νίκαιας, που αποτελεί ιστορικά το κεντρικό σημείο των κινητοποιήσεων, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν με όσο περισσότερες δυνάμεις μπορούν.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Θεσσαλίας, που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας με περίπου 500 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης για περίπου μία ώρα. Επί του οδοστρώματος συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες, ενώ και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης έδωσαν το «παρών». Μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί επίσης στην είσοδο του Τυρνάβου, στο Γερακάρι Αγιάς. Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας αναφέρουν ότι τα 7 μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον –πλέον τέως– υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λίβανο, «δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών, αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας». Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν τα δύο βασικά τους αιτήματα, που είναι: 1) Τιμές για τα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν επαρκές εισόδημα και 2) αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλα τα φυσικά αίτια που καταστρέφουν παραγωγή και φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.  

Αν και ακόμη δεν υπάρχει μεγάλη δυναμική, η επιτροπή μπλόκου της Νίκαιας καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Στον αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη, κοντά στο Αίγιο, προχώρησαν χθες λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και οι  αγρότες-μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κυκλοφορία στη νέα οδό. Ζητούν την αναπλήρωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει επίσης και οι αγρότες  της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης μετά τη συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, στον οποίο κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Μεθαύριο, Πέμπτη, έχουν οργανώσει συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT