«Να μη χαθούν άλλες ζωές μετά τον Ερμή» – Ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος στην «Κ»

«Να μη χαθούν άλλες ζωές μετά τον Ερμή» – Ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος στην «Κ»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος περιγράφει στο kathimerini.gr τις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν μετά τον τραυματισμό του γιου του και υπογραμμίζει τις ελλείψεις στον μηχανισμό διάσωσης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τραγικός θάνατος του 21χρονου ορειβάτη Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα συγκλόνισε το πανελλήνιο.  

Συντετριμμένος ο πατέρας του αδικοχαμένου ορειβάτη, Γιάννης Θεοχαρόπουλος, περιγράφει στο kathimerini.gr τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να κρατήσουν τον Ερμή μέχρι να φτάσουν τα ελικόπτερα και υπογραμμίζει ότι αν η χώρα διέθετε σωστό μηχανισμό αεροδιάσωσης ο γιος του θα ήταν ακόμα ζωντανός.

«Το κρίσιμο και βασικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ορεινή διάσωση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου. Υπάρχουν μόνο πεζοπόρα τμήματα τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Χρειάζεται αεροδιάσωση, όπως έχουν όλες οι βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς διαθέτουμε μεγάλα ελικόπτερα τα οποία είναι βαριά και δεν κάνουν για τέτοιου είδους αποστολές. Χρειαζόμαστε άλλους τύπους ελικοπτέρων, που είναι πιο ελαφριά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να μη χαθούν άλλες ζωές μετά τον Ερμή» – Ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος στην «Κ»-1

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον γιο του, τόνισε πως αν υπήρχε σωστός μηχανισμός διάσωσης το ελικόπτερο θα είχε φθάσει στο παιδί του πριν να φθάσει ο ίδιος στο σημείο. 

«Στην περίπτωση του γιου μου αν υπήρχε σωστή αεροδιάσωση θα είχε φθάσει το ελικόπτερο πριν φθάσω εγώ στο παιδί, μέσα σε 20 λεπτά. Η κάθε Περιφέρεια πρέπει να έχει το δικό της τμήμα. Η Σλοβενία και η Σλοβακία διαθέτουν 10 ελικόπτερα για αυτόν τον σκοπό. Το κάθε ελικόπτερο, για να μπορεί να καλύπτει κάποια έκταση, δεν γίνεται να ξεκινάει ας πούμε από τον Μαραθώνα που μου έστειλαν εμένα ελικόπτερο για το παιδί με 3 ώρες καθυστέρηση. Μιλάμε για δραματική καθυστέρηση. Ήξεραν από τις 1.10 το στίγμα και ότι το παιδί είναι τραυματισμένο γιατί ειδοποιήσαμε το 112. Από κει και πέρα, εφόσον ήξεραν το στίγμα και εφόσον είχα μιλήσει με τον αστυνόμο της περιοχής και του είχα πει ότι ο γιος μου είναι πολυτραυματίας και θέλω άμεσα ελικόπτερο γιατί αιμορραγεί ακατάπαυστα, έπρεπε να έχουν στείλει αμέσως ελικόπτερο» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στα πεζοπόρα τμήματα που έφθασαν στο σημείο μετά τον τραυματισμό του γιου του, ο κ. Θεοχαρόπουλος εξήγησε πως «τα πεζοπόρα δεν κατάφεραν να φθάσουν στο σημείο εκτός από τρεις ανθρώπους που ήρθαν την ώρα που του κάναμε κάρπα. Το παιδί είχε χάσει πλέον τον σφυγμό του και προσπαθούσαμε με τεχνητές αναπνοές να τον κρατήσουμε μέχρι να έρθουν τα ελικόπτερα γιατί δεν κατόρθωσαν να φθάσουν πιο πριν τα πεζοπόρα. Μιλάμε για χάλι. Κινδυνεύουμε όλοι. Όχι μόνο αν πάμε για ορειβασία ή για σκι. Μια βόλτα στο Ζαγόρι να πάτε, αν φύγει το αυτοκίνητο από τον δόμο δεν θα προλάβουν να σας βοηθήσουν. Είναι τόσο αργός ο μηχανισμός, μέχρι να συντονιστούν, να οργανωθούν, δεν γίνονται έτσι αυτά. Δεν γινόντουσαν έτσι στην Ευρώπη ούτε πριν από 30 χρόνια. Εκεί έχουν ελικόπτερα, εμείς έχουμε ακόμα πεζοπόρα, ενώ είμαστε μια ορεινή χώρα. Ελπίζω να είναι οι τελευταίοι αυτοί οι άνθρωποι που χάνονται και να φτιαχτεί πλέον στόλος με ελικόπτερα που να διαθέτουν εξειδικευμένες μονάδες και εφεδρικό προσωπικό ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα».

Πορεία διαμαρτυρίας από ορειβατικούς συλλόγους

Ορειβατικοί σύλλογοι, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στον μηχανισμό διάσωσης, διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 17.00 στο Σύνταγμα. Παράλληλα, ορειβάτες από τον σύλλογο Αχαρνών ζήτησαν να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα διάσωσης υπό την επωνυμία «Ερμής Θεοχαρόπουλος», με βάση τον Όλυμπο, η οποία θα διαθέτει μόνιμο προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο ελικόπτερο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Τζουμέρκα: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» στον 21χρονο ορειβάτη Ερμή Θεοχαρόπουλο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT