Σε δύο rapid tests υποβάλλονται υποχρεωτικά πλέον σε εβδομαδιαία βάση περίπου 10.000 υγειονομικοί οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Οπως και στους υπόλοιπους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το κόστος διενέργειας των τεστ βαρύνει τους ίδιους. Οπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή τρεις μήνες μετά το μονοδοσικό, δεν τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας όπως ισχύει με τους συναδέλφους τους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά υφίστανται τους περιορισμούς που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση των δύο rapid tests την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό, «κανείς δεν βάζει στην ίδια θέση όσους έχουν κάνει δύο δόσεις με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Εμβολιασμένοι είναι και όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου». Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει ενημερώσει σχετικά τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη νέα αυτή ρύθμιση. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Οσοι δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου θα πρέπει να ελέγχονται δύο φορές την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας προχωράει στην παράταση των εν ισχύι συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ έως και το τέλος του έτους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθούν προκηρύξεις για την πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών, 1.910 ατόμων λοιπό προσωπικό και 700 γιατρών. Με τροπολογία που κατατέθηκε επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την κύρωση επιμέρους σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση για την κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που θα υπολογίζει την εμπειρία των υποψηφίων λόγω της συμβολής τους στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης (20 μονάδες ανά μήνα τη διετία από τον Φεβρουάριο του 2020 και επτά μονάδες έως τη συμπλήρωση 84 μηνών προϋπηρεσίας). Η μοριοδότηση δεν αφορά μόνο το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, αλλά και προσωπικό που εργάστηκε σε στρατιωτικά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές δομές που επιτάχθηκαν και για το διάστημα της επίταξής τους.
Το επικουρικό προσωπικό των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μοριοδοτείται με 10 μονάδες ανά μήνα για τη διετία της πανδημίας και 7 μονάδες ανά μήνα έως τη συμπλήρωση 84 μηνών προϋπηρεσίας. Για «κοροϊδία» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Μεταξύ άλλων αντιδρά στο γεγονός ότι δικαιούνται μοριοδότηση και εργαζόμενοι ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν χωρίς να νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19, αλλά και στο ότι οι συμβασιούχοι των κέντρων υγείας έχουν μειωμένη μοριοδότηση.