Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η χώρα παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η χώρα παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης

Στο βαθύ κόκκινο σε επιδημιολογικό επίπεδο παραμένει το σύνολο της χώρας.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βαθύ κόκκινο σε επιδημιολογικό επίπεδο παραμένει το σύνολο της χώρας. Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων παρουσιάζει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση, ενώ νησιωτικές περιοχές, όπου η παραλλαγή «Ομικρον» άργησε να φτάσει, βλέπουν μια καθυστερημένη αύξηση των περιστατικών της νόσου.

Χθες ανακοινώθηκαν 17.656 νέες διαγνώσεις της COVID-19 σε σύνολο 394.084 μοριακών και rapid τεστ (4,5% ποσοστό θετικότητας), με τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι τα 34 έτη. Από τις νέες διαγνώσεις, 4.915 έγιναν στην Αττική και 2.112 στη Θεσσαλονίκη. Σε αναλογία πληθυσμού, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν χθες κυρίως σε νησιά της χώρας όπως Μύκονο, Σάμο, Νάξο, Θήρα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κω, Λέσβο, Λήμνο. Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε κάποιες περιοχές της χώρας αποδίδεται από τους ειδικούς σε μια καθυστερημένη «επίσκεψη» της «Ομικρον». Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στην τελευταία ενημέρωση, «αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου η παραλλαγή “Ομικρον” άργησε να φτάσει, όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα».

Χθες ανακοινώθηκαν 17.656 νέες λοιμώξεις και 92 θάνατοι, ενώ 512 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι – «Πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί ακόμη», ανέφερε η κ. Γκάγκα για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 92, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.609 θάνατοι. Το 93% των νέων θανάτων αφορούσε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 512, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Το 76% αυτών είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί γιατροί, ακόμα και η πιο ήπια σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές «Ομικρον» για τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα και η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό δεν μπορεί να προσφέρει ικανή προστασία. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395. Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.  

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού έκανε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα (Παραπολιτικά FM). Οπως ανέφερε, «στη δική μας χώρα πάμε στην αποκλιμάκωση με πολύ αργό ρυθμό ακόμη, σίγουρα θα ανοίξουμε, πάμε λίγο προσεκτικά να μην έχουμε θέματα και να μην κινδυνεύει κανείς. Αρα νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα, και πιστεύουμε όλοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό Πάσχα κι ένα καλό καλοκαίρι». Σε ό,τι αφορά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, η υπουργός σημείωσε ότι η επιτροπή θα εξετάσει ξανά το ζήτημα την προσεχή εβδομάδα, τόνισε ωστόσο πως «νομίζω ότι πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί ακόμη». Για την πορεία της πανδημίας επεσήμανε πως «νομίζω ότι αυτό που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα το βιώσουμε. Εχουμε ήδη οι περισσότεροι ανοσοποιηθεί και με εμβόλιο και επειδή νοσήσαμε, κι από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι πάντα πιο καλά όταν έχεις έρθει σε επαφή με ένα μικρόβιο ή έναν ιό για πρώτη φορά. Αρα νομίζω ότι μπροστά μας είναι σαφώς καλύτερες μέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT