Με 27 εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών επεισοδίων στο ΕΣΥ, ένα πρόγραμμα εφημεριών νευρολογικών και παθολογικών κλινικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς τις πρώτες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων με τις κατάλληλες τεχνικές και εκπαίδευση των διασωστών του ΕΚΑΒ για την αναγνώριση των ασθενών που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στις κατάλληλες δομές, υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργου Τσιβγούλη, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στηρίχθηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τη νυν αναπληρώτρια υπουργό και τότε πρόεδρο του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα, και έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση των ασθενών, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους αλλά και αποφυγής μιας μόνιμης αναπηρίας.
Οπως ανέφεραν χθες κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η κ. Γκάγκα, ο κ. Τσιβγούλης, ο επιμελητής Α΄ επεμβατικής Ακτινολογίας του νοσοκομείου Γεννηματάς Νίκος Πτώχης και ο διευθυντής επεμβατικής Νευροακτινολογίας του νοσοκομείου Κοργιαλένειου Μπενάκειου Ευτύχιος Αρχοντάκης, η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ στη χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με 587 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 50.000-60.000 άτομα εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό στην Ελλάδα. Τα ΑΕΕ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας και η κυριότερη αιτία αναπηρίας διεθνώς. Το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά και σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών (10%-15% των ισχαιμικών εγκεφαλικών) η χορήγηση της θρομβολυτικής θεραπείας εντός των πρώτων 4,5 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων μειώνει σημαντικά την πιθανότητα χρόνιας αναπηρίας. Σε βαριές περιπτώσεις προκρίνεται η μηχανική θρομβοεκτομή, δηλαδή αφαίρεση με καθετήρα του θρόμβου από τα εγκεφαλικά αγγεία, από εξειδικευμένο επεμβατικό ακτινολόγο ή νευροακτινολόγο. Η μηχανική θρομβοεκτομή θα πρέπει να διενεργείται εντός έξι ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού.
Για την αντιμετώπιση των ασθενών έχει συσταθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο 27 εξειδικευμένων Κέντρων Εγκεφαλικών, ενώ ειδικά στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ έχει οργανωθεί κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών σε δέκα και πέντε νοσοκομεία αντίστοιχα για την επείγουσα θρομβόλυση. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης 10 κέντρα μηχανικής θρομβοεκτομής σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι έως πρόσφατα το ΕΣΥ διέθετε μόλις 8 εξειδικευμένους ακτινολόγους για την διενέργεια μηχανικής θρομβοεκτομής. Ο αριθμός τους σήμερα έχει αυξηθεί στους 13.Οπως ανέφερε ο συντονιστής διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, στο πλαίσιο του σχεδίου οργανώθηκε και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, με έμφαση στην αναγνώριση των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα ενδοφλέβια θρομβόλυση, ενώ δημιουργήθηκε ειδική κάρτα – εγχειρίδιο που διαθέτουν τα ασθενοφόρα για την πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την ταχεία διαλογή των ασθενών. Οπως ανέφερε ο κ. Πύρρος, «ο στόχος είναι να πάει το συντομότερο δυνατόν ο κατάλληλος ασθενής στο κατάλληλο νοσοκομείο».