Κορωνοϊός: Αυξημένες πιθανότητες επαναλοίμωξης με «Όμικρον»

Κορωνοϊός: Αυξημένες πιθανότητες επαναλοίμωξης με «Όμικρον»

Τέσσερις στους δέκα που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν COVID-19 λόγω προηγούμενων στελεχών του SARS-CoV-2 θα μολυνθούν ξανά εάν εκτεθούν στην παραλλαγή «Ομικρον».

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις στους δέκα που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν COVID-19 λόγω προηγούμενων στελεχών του SARS-CoV-2 θα μολυνθούν ξανά εάν εκτεθούν στην παραλλαγή «Ομικρον». Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση σε επαναμολύνσεις που έχουν καταγραφεί στο Κατάρ και η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα ως επιστολή στον εκδότη στο περιοδικό New England of Medicine, για τα στελέχη του κορωνοϊού «Αλφα», «Βήτα» και «Δέλτα» η προηγούμενη λοίμωξη προστάτεψε από συμπτωματική επαναλοίμωξη σε επίπεδα υψηλότερα από 85%, ενώ με τη μετάλλαξη «Ομικρον» αυτό το επίπεδο πέφτει στο 56%. Ωστόσο στην ίδια ανάλυση φαίνεται ότι προσφέρεται σημαντική προστασία έναντι βαριάς νόσου και COVID-19, αν και ο αριθμός των βαριά νοσούντων στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πολύ μικρός. Επιπλέον, ακόμα δεν είναι γνωστό το ποσοστό επαναλοίμωξης «Ομικρον» με «Ομικρον», το οποίο πιθανολογείται ότι θα είναι υψηλότερο του 56%.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος, με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα, σημειώνουν ότι τα ευρήματα των μελετών για το ποσοστό της επαναλοίμωξης είναι σημαντικά για τον υπολογισμό της πιθανότητας επίτευξης ανοσίας της αγέλης με φυσικό τρόπο, και η οποία φαίνεται να έχει απομακρυνθεί με την έλευση της «Ομικρον», γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει ο συγκεκριμένος κορωνοϊός.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρουν, «με την έλευση της “Ομικρον”, το μέγιστο ποσοστό αποστειρωτικής ανοσίας που μπορεί να επιτευχθεί είναι 56%, συνεπώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανοσία της αγέλης ακόμα και αν είχε μολυνθεί το 100% του πληθυσμού με προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι αυτά τα ποσοστά επαναμόλυνσης αφορούν μόλυνση με διαφορετικά στελέχη και όχι στελέχη της ίδιας παραλλαγής (π.χ. πρώτα “Δέλτα” και μετά “Ομικρον”). Συνεπώς δεν γνωρίζουμε το ποσοστό επαναμόλυνσης “Ομικρον” με “Ομικρον”, το οποίο λογικά θα είναι υψηλότερο του 56%. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της επαναμόλυνσης δείχνουν ότι οι στόχοι των εμβολιαστικών προγραμμάτων για SARS-CoV-2 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω με ποσοστά που ξεπερνούν το 90% για το σύνολο των ενηλίκων και αγγίζουν το 100% για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 60».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT