Οι «αόρατοι» αμπελώνες απειλούν τις νέες άδειες

Οι «αόρατοι» αμπελώνες απειλούν τις νέες άδειες

Μεγάλες εκτάσεις αμπελιών δεν δηλώνονται από τους αμπελουργούς επισήμως –μέσω των δηλώσεων συγκομιδής–, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στη χώρα.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες εκτάσεις αμπελιών δεν δηλώνονται από τους αμπελουργούς επισήμως –μέσω των δηλώσεων συγκομιδής–, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία –που προκύπτουν από τις δηλώσεις συγκομιδής που καταθέτουν ετησίως οι παραγωγοί–, το 2021 καλλιεργήθηκαν 352.846 στρέμματα. Παράλληλα, στην απογραφή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 η χώρα μας είχε αναγγείλει ότι καλλιεργούνται 635.206 στρέμματα. Προκύπτει έτσι μια διαφορά 282.360 στρεμμάτων, εκτάσεις οι οποίες δεν δηλώθηκαν από τους καλλιεργητές. Το γεγονός είναι εξαιρετικά σοβαρό δεδομένου ότι στο τέλος του 2022 όσοι αμπελώνες δεν δηλώνονται ως καλλιεργούμενοι μέσω των δηλώσεων συγκομιδής για μία πενταετία (από το 2018) θα θεωρούνται εγκαταλελειμμένοι. Πρακτικά ο ελληνικός αμπελώνας επισήμως θα καταγραφεί ως μικρότερος του υφιστάμενου, ενώ ανάλογα θα διαμορφωθεί και το όριο των νέων αδειών φύτευσης που δίνονται από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι νέες άδειες φύτευσης, που επιτρέπουν την επέκταση του αμπελώνα μιας χώρας, δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1% της υφιστάμενης έκτασης.  

Μεγάλος αριθμός εκτάσεων αλλά και παραγωγής οινοστάφυλων δεν δηλώνεται επισήμως.

Ο αριθμός των στρεμμάτων που δηλώνονται αλλά και της παραγωγής οινοστάφυλων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πολλά στρέμματα συνεχίζουν να παραμένουν αδήλωτα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων). Ενώ συνολικά 115.000 παραγωγοί και νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις συγκομιδής, τελικά λιγότεροι από το 1/4 αυτών εκπληρώνουν αυτή την υποχρέωσή τους. Το 2016 υποβλήθηκαν 25.191 δηλώσεις συγκομιδής για 259.415 στρέμματα αμπελώνα. Αντίστοιχα, το 2021 υποβλήθηκαν ελαφρώς λιγότερες δηλώσεις (24.973), αλλά τα δηλωθέντα στρέμματα είναι σημαντικά αυξημένα στα 352.846, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει αυξηθεί το μέσο μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα. Τα δηλωθέντα στρέμματα παραμένουν, ωστόσο, λιγότερα από τα συνολικά καλλιεργούμενα στρέμματα με αμπέλια που δηλώνει η χώρα μας στην Ε.Ε.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι παραγωγοί αμελούν τις υποχρεώσεις τους, είτε και γιατί κυρίως εκείνοι που διατηρούν μικρές εκτάσεις προτιμούν να διακινούν την παραγωγή τους χωρίς παραστατικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα επίσημα στοιχεία για την παραγόμενη ποσότητα οίνου είναι ανακριβή και μεγάλες ποσότητες διακινούνται χωρίς παραστατικά εις βάρος των νόμιμων παραγωγών και οινοποιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT