Η ηγεσία του ΑΠΘ βάζει την τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας και της υγείας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του ιδρύματος Νίκος Παπαϊωάννου, καθηγητές και προσωπικό του ΑΠΘ που κινούνται μέσα στο campus θα μπορούν να ειδοποιούν την υπηρεσία ασφαλείας του ΑΕΙ με την ενεργοποίηση της λειτουργίας «Panic Button» της υπηρεσίας «Campus Safety», που αναπτύχθηκε από το κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ιδρύματος.
Πρόκειται για υπηρεσία που εφαρμόζεται σε ΑΕΙ της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Παράλληλα, σύντομα θα είναι έτοιμη και η, αντίστοιχης φιλοσοφίας, εφαρμογή «Health Button» για όσους αντιμετωπίζουν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους του ΑΕΙ πρόβλημα υγείας και θεωρούν ότι πρέπει να καλέσουν άμεσα βοήθεια.
Η υπηρεσία «Panic Button» θα είναι εντός των ημερών διαθέσιμη και άμεσα προσβάσιμη με την εγκατάσταση της σχετικής εφαρμογής (app) για φορητές έξυπνες συσκευές (κινητά και tablets), μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής εφαρμογών.
Σύντομα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή «Health Button» για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας.
Πατώντας το κουμπί συναγερμού, οι χρήστες θα κοινοποιούν μέσω της λειτουργίας γεωγραφικού εντοπισμού GPS τη θέση τους, ώστε να κινητοποιείται άμεσα η υπηρεσία ασφαλείας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, η εφαρμογή έχει στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όσους κινούνται στους χώρους των πανεπιστημίων.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα γνωστοποίησε την πρόθεση του ΑΠΘ να παρέχει την τεχνογνωσία του για την ανάπτυξη της εφαρμογής, σε όποια άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επιθυμούν να την προσφέρουν στα μέλη τους.
«Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2019-20 θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσα στο campus του ΑΠΘ, που είχε λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτης δράσης κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων», δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Παπαϊωάννου, παραπέμποντας σε έρευνα του ΠΑΜΑΚ για τα περιστατικά βίας και ανομίας στα ΑΕΙ την περίοδο 2011-17, η οποία έδινε στο ΑΠΘ την πρωτιά με 113 στο σύνολο 358 καταγεγραμμένων συμβάντων.