Μεταναστευτικό: Στο προσκήνιο οι επαναπροωθήσεις

Μεταναστευτικό: Στο προσκήνιο οι επαναπροωθήσεις

Ο θάνατος δύο μεταναστών, από το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρξε η αφορμή για να αναζωπυρωθεί νωρίτερα η συζήτηση για την πρακτική των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο θάνατος δύο μεταναστών, από το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπήρξε η αφορμή για να αναζωπυρωθεί νωρίτερα η συζήτηση για την πρακτική των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο διεθνή Τύπο (Guardian, Der Spiegel) oι δύο άτυχοι μετανάστες έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σάμο από το Κουσάντασι. Αντί να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνελήφθησαν από άτομα που δήλωσαν αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν (μαζί με ένα ακόμα άτομο) στην ανοιχτή θάλασσα με ένα ταχύπλοο και στη συνέχεια τους πέταξαν στο νερό. Ο ένας κατάφερε να κολυμπήσει ως τις τουρκικές ακτές. Οι άλλοι δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί, πνιγμένοι, στις ακτές της επαρχίας Αϊντίν.

Σε ερώτηση που τέθηκε στην τακτική ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών για το περιστατικό, η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν για τις αναφορές περί επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης αιτούντων άσυλο. «Αν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε τέτοια μεταχείριση, αυτό θα είναι κάτι απαράδεκτο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι ελληνικές αρχές, πρόσθεσε, έχουν την υποχρέωση διερεύνησης όλων των καταγγελιών περί επαναπροωθήσεων και άσκησης βίας κατά αιτούντων άσυλο.

Σε περαιτέρω ερώτηση για το αν η Κομισιόν θεωρεί αξιόπιστες τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί διερεύνησης των καταγγελιών, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής απέφυγαν να σχολιάσουν περαιτέρω. Η Ντάνα Σπινάντ, αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος, περιορίστηκε στη δήλωση ότι η Επιτροπή παραμένει σε επαφή και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, «τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο», σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. «Δεν είναι η συνήθειά μας να αξιολογούμε τους εταίρους μας δημοσίως στην αίθουσα Τύπου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή θέτει και θα συνεχίσει να θέτει τα ζητήματα που συνδέονται με αναφορές παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων στις ελληνικές αρχές.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT