Μεταναστευτικό: Ερευνα ζητάει η Κομισιόν για επαναπροωθήσεις

Μεταναστευτικό: Ερευνα ζητάει η Κομισιόν για επαναπροωθήσεις

Ο θάνατος δύο μεταναστών από το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε η αφορμή για να αναζωπυρωθεί χθες η συζήτηση για την πρακτική των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θάνατος δύο μεταναστών από το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε η αφορμή για να αναζωπυρωθεί χθες η συζήτηση για την πρακτική των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στοn διεθνή Τύπο (Guardian, Der Spiegel), oι δύο άτυχοι μετανάστες έφτασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Σάμο από το Κουσάντασι. Αντί να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνελήφθησαν από άτομα που δήλωσαν αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν (μαζί με ένα ακόμα άτομο) στην ανοιχτή θάλασσα με ένα ταχύπλοο και στη συνέχεια τους πέταξαν στο νερό. Ο ένας κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι τις τουρκικές ακτές. Οι άλλοι δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί, πνιγμένοι στις ακτές της επαρχίας Αϊντίν.

Σε ερώτηση που τέθηκε στην τακτική ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών για το περιστατικό, η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν για τις αναφορές περί επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης αιτούντων άσυλο. «Αν επιβεβαιωθεί ότι υπήρξε τέτοια μεταχείριση, αυτό θα είναι απαράδεκτο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι ελληνικές αρχές, πρόσθεσε, έχουν την υποχρέωση διερεύνησης όλων των καταγγελιών περί επαναπροωθήσεων και άσκησης βίας κατά αιτούντων άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT