Τσακρής: Η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να φέρει εκτίναξη κρουσμάτων

Τσακρής: Η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να φέρει εκτίναξη κρουσμάτων

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των μέτρων. «Ο ιός όταν βρίσκεται σε εξελικτική πίεση, μπορεί πολύ εύκολα να μεταλλαχτεί», υπογράμμισε

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την χαλάρωση των μέτρων επισήμανε ο Αθανάσιος Τσακρής, σημειώνοντας παράλληλα «ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο» συμπληρώνοντας «ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνεχίζουμε να τηρούμε βασικά μέτρα προστασίας» διότι «ο ιός όταν βρίσκεται σε εξελικτική πίεση, μπορεί πολύ εύκολα να μεταλλαχτεί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό συνέβη στη Δανία όπου, παρά τους σωστούς χειρισμούς τα δύο προηγούμενα χρόνια, δόθηκε η δυνατότητα επικράτησης στην υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής Όμικρον, ανέφερε κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι η παθογονικότητα της είναι μεγαλύτερη. Πρόσθεσε δε ότι φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και να διαφεύγει ακόμα περισσότερο της ανοσίας των εμβολίων και της νόσησης, αν και σημείωσε ότι βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Τέλος, αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι η νόσος θα γίνει ενδημική στα πρότυπα της γρίπης. «Όταν θα γίνει πια ενδημικός ο ιός, θα ξεκινάει νωρίς το φθινόπωρο, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, πριν τη γρίπη. Θα κορυφώνεται τον Δεκέμβριο – Ιανουάριο και σταδιακά θα μειώνεται μέχρι τον Μάρτιο. Θα είναι, δηλαδή, ως ένα πιο ευρύ επιδημικό κύμα από αυτό της γρίπης», εξήγησε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT