Κορωνοϊός: Προς νέα άρση μέτρων – Συνεδριάζουν οι ειδικοί, τι θα γίνει με τις μάσκες

Κορωνοϊός: Προς νέα άρση μέτρων – Συνεδριάζουν οι ειδικοί, τι θα γίνει με τις μάσκες

Τον τόνο τον έδωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε για «σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταθεροποίηση των καθημερινών κρουσμάτων κάτω από τα 20.000 και η διαφαινόμενη ύφεση στους «σκληρούς δείκτες» δίνουν σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας και οδηγούν τους ειδικούς, που συνεδριάζουν σήμερα, σε σκέψεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τον τόνο τον έδωσε άλλωστε χθες Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε για «σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα», με παράλληλη συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού που θα έχει ενδημική παρουσία. Μιλώντας σε ημερίδα, ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης. Προειδοποίησε ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών και στο τραπέζι υπάρχει το ενδεχόμενο άρσης κάποιων μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή ενδέχεται να εισηγηθεί την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν μια επιστροφή στο μοντέλο που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η σύσταση ήταν ότι ένα άτομο θα μπορούσε να μη φοράει μάσκα προσώπου όταν είναι σε εξωτερικό χώρο όπου δεν βρίσκονται πολλά άτομα. Αντιθέτως, σε συνθήκες συνωστισμού η χρήση της μάσκας κρίνεται επιβεβλημένη. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα έγινε ξανά υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους παραμονές Χριστουγέννων, λόγω της εμφάνισης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής «Ομικρον».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε ότι τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας δεν θα είναι απαραίτητη στο άμεσο μέλλον. «Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας».

Την ίδια ώρα, μία νέα μελέτη από την Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA), έδειξε ότι η Όμικρον έχει 75% λιγότερες πιθανότητες από την Δέλτα να προκαλέσει βαριά νόσηση ή θάνατο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το το 56% των 1.073 ανθρώπων που υπέκυψαν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες ήταν είτε ανεμβολίαστοι, ή είχαν λάβει μόνο πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19. 

Οι επιδημιολογικοί δείκτες

Η χθεσινή ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ κατέγραψε έναν σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και μια υποχώρηση του αριθμού των θανάτων και των διασωληνωμένων, που ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 19.623 κρούσματα και 67 θάνατοι ασθενών με COVID-19, το 90% των οποίων αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες το μεσημέρι 455, ενώ δηλώθηκαν και 363 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα επτά περιοχών της χώρας κατέγραψε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ειδικότερα, οι περιοχές με υποχώρηση του ιικού φορτίου είναι η Πάτρα, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, ο Αγιος Νικόλαος, η Αττική και τα Ιωάννινα. Στον αντίποδα η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο, όπου παρατηρήθηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT