Θεσσαλονική: Καταπέλτης το πόρισμα για γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Θεσσαλονική: Καταπέλτης το πόρισμα για γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Από τις 10 Αυγούστου μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2020, 61 περιθαλπόμενοι στη μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Από αυτούς έφυγαν από τη ζωή οι 26

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παραλείψεις και μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού διαπιστώνει το πόρισμα που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον οίκο ευγηρίας όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού και, όπως έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη, σε βάρος των υπευθύνων του ιδρύματος ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση των μέτρων αναφορικά με την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2020, 61 περιθαλπόμενοι στη μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Οι ασθενείς είχαν διακομισθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, από τους 61, απεβίωσαν οι 26, από Covid-19.

Έτσι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να γίνει έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με το ερώτημα αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών που προβλέπονται από το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ακολούθησε έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και παραγγέλθηκαν ποινικές διώξεις, καθώς διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις που οδήγησαν στην εντυπωσιακή εξάπλωση του κορωνοίού.

Στο πόρισμα, το περιεχόμενο του οποίου είναι σε γνώση του kathimerini.gr, περιγράφεται μια σειρά από παραβιάσεις. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

  • Δεν ελήφθησαν από τη μονάδα δειγματοληπτικά τεστ από 5 έως 10 εργαζόμενους ή περιθαλπομένους όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ. 
  • Ο αριθμός των περιθαλπομένων ανέρχονταν μέσα στη μονάδα σε 156. Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επιτρεπόταν με βάση την άδεια λειτουργίας της μονάδας που ήταν 88.
  • Η υπεραριθμία περιθαλπομένων είχε διαπιστωθεί από κοινωνική σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με διενέργεια αυτοψίας στις 29 Μαΐου του 2020. Η υπάλληλος ενημέρωσε την υπηρεσίας της, χωρίς όμως να επιβληθούν κυρώσεις στη μονάδα.
  • Το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό επαρκούσε για 88 άτομα, και όχι για 156. Παράλληλα δεν εφαρμόστηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες που είχε δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος έκανε λόγο για αποστάσεις και προειδοποιούσε πως πρόκειται για οξεία αναπνευστική νόσο, επικίνδυνη για ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Όπως αναφέρεται όμως, ειδικά στο ισόγειο της μονάδας, η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Οι άνθρωποι είχαν στοιβαχτεί δίπλα-δίπλα με αποστάσεις μεταξύ τους μικρότερες του ενός μέτρου.
  • Σημειώνεται πως από τις 16 Ιουνίου 2020 έως την 9η Αυγούστου 2020 καταγράφηκαν 20 εισαγωγές. Για αυτές έγινε μόνο ένα μοριακό τεστ για κάθε νεοεισερχόμενο, ενώ με βάση τη σχετική ΚΥΑ θα έπρεπε να διενεργηθούν δύο διαδοχικά τεστ.
  • Η μονάδα λειτουργούσε κατά παράβαση των διατάξεων αναφορικά με τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών (δεν διέθετε κάδους με καπάκι που να κλείνουν με ασφάλεια, κ.ά.).

Τέλος στο πόρισμα συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις συγγενών των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή. Ειδικότερα, μία γυναίκα που έχασε τη μητέρα της έχει καταθέσει πως στις 3 Ιουλίου 2020 επισκέφθηκε τον οίκο ευγηρίας και είδε να κυκλοφορούν στο ίδρυμα εργάτες που έκαναν οικοδομικές εργασίες χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο. Επίσης η γυναίκα αναφέρει ότι όταν πήγε τη μητέρα της για εισαγωγή, ο εργαζόμενος του ιδρύματος την παρέλαβε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς να φορά δηλαδή ούτε μάσκα, ούτε γάντια, ούτε στολή.

Σημειώνεται πως, από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της μονάδας υποστηρίζουν πως τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Για την υπόθεση, μίλησε στο kathimerini.gr, ο δικηγόρος Ιωάννης Κοτζαμανίδης, ο οποίος εκπροσωπεί συγγενείς δύο θανόντων. Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζαμανίδης «οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας που καταλήγουν για οποιοδήποτε λόγο σε τέτοιες μονάδες φροντίδας δεν είναι ανθρώπινα σκουπίδια. Ούτε οι μονάδες φροντίδας είναι χωνευτήριο ψυχών. Αυτοί οι άνθρωποι διέγραψαν μία ιστορία και άφησαν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Δικαιούνται τα τελευταία χρόνια της ζωής τους να τα περάσουν με αγάπη, φροντίδα, γαλήνη και ηρεμία και αν αυτό δεν εναρμονίζεται με τις αρχές και τις επιλογές της επιχειρηματικότητας καλό είναι η Πολιτεία να επιβάλει αυστηρούς όρους και σε περίπτωση που δεν τηρούνται να κλείσει όλα όσα τέτοια κέντρα και ιδρύματα υπάρχουν και να δώσει ένα τέλος στην αθλιότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ανθρώπους που προσέφεραν και σήμερα θέλουν να τελειώσουν ήρεμα τη ζωή τους».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT