Βοτανικός: Το σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση

Βοτανικός: Το σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση

Τον Απρίλιο μπορεί να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν ένα έτος αργότερα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συμβάσεις, την κατανομή υποχρεώσεων, τις πηγές χρηματοδότησης και το νέο χρονοδιάγραμμα για τα έργα της διπλής ανάπλασης παρουσίασε χθες ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εφόσον οι επιμέρους συμφωνίες υπογραφούν έως τον Μάρτιο, τον Απρίλιο μπορεί να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, ώστε τα έργα να αρχίσουν ένα έτος αργότερα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό να κατασκευαστούν έως τον Ιούνιο του 2026. Οπως προκύπτει, σχεδόν το σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, ενώ η συμμετοχή του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα περιοριστεί στην παραχώρηση του γηπέδου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Πρόκληση, η άμεση πολεοδομική αναδιοργάνωση του Ελαιώνα από την Πολιτεία.

Ο καθορισμός των επιμέρους υποχρεώσεων του δήμου, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ ΠΑΟ και της ΑΕΠ Ελαιώνας (εταιρείας που ίδρυσαν οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς, που κατέχουν το ημιτελές ακίνητο Βωβού) θα γίνει μέσα από τρεις συμβάσεις. Μία ανάμεσα στον δήμο και τον Ερασιτέχνη για την κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό και την «απελευθέρωση» του χώρου του σημερινού γηπέδου στην Αλεξάνδρας, η δεύτερη με την ΠΑΕ για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου και η τρίτη με τις τράπεζες και τον Ερασιτέχνη για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης:

• Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του κόστους προγράμματος (όλα, πλην το γήπεδο του Ερασιτέχνη το οποίο θα πληρώσουν οι τράπεζες). Ο δήμος θα κατασκευάσει στο ακίνητό του γήπεδο ποδοσφαίρου 38.500-40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA και μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις 4.800 τ.μ., ενώ αναλαμβάνει το σύνολο το απαραίτητων έργων υποδομής. Επίσης θα αναλάβει την κατεδάφιση του γηπέδου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και την ανέγερση εκεί ενός μικρού μουσείου του Παναθηναϊκού, με την κατασκευή του υπογείου πάρκινγκ (που προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα) να μετατίθεται ασαφώς στο μέλλον. Ο δήμος θα έχει τη γενική ευθύνη και τον συντονισμό όλου του προγράμματος, θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, θα εκδώσει άδειες και θα δημοπρατήσει το έργο.

• Ο Ερασιτέχνης «θα παραιτηθεί από το δικαίωμα επί του γηπέδου του Παναθηναϊκού της λεωφόρου Αλεξάνδρας». Να σημειωθεί ότι η ιδιοκτησία του σημερινού γηπέδου παραμένει «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», με τον Δήμο Αθηναίων να μην επιλέγει να το ανοίξει, προφανώς για να επιτευχθεί συμφωνία. Πάντως σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την ιδιοκτησία του χώρου μετά την κατεδάφιση του γηπέδου, ο κ. Μπακογιάννης ξεκαθάρισε ότι θα ανήκει στον δήμο.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό αναμένεται να κατασκευαστούν έως τον Ιούνιο του 2026 – Οι πόροι και η κατανομή υποχρεώσεων.

• Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αναλάβει την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για το γήπεδο στον Βοτανικό.

Διαχείριση

Οσον αφορά τη μελλοντική διαχείριση των εγκαταστάσεων: τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις (λ.χ. συντήρηση) των αθλητικών εγκαταστάσεων θα παραχωρηθούν άνευ ανταλλάγματος στον Ερασιτέχνη, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί να τα εκχωρήσει στην ΠΑΕ. Ο Ερασιτέχνης θα λαμβάνει 15% από τα έσοδα από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων για 49 χρόνια, τα οποία προορίζονται «για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων».

Ολες οι εμπορικές χρήσεις και το δικαίωμα ονοματοδοσίας του γηπέδου (με χορηγία εταιρείας) θα παραχωρηθούν από τον δήμο στην ΠΑΕ ΠΑΟ. Ως αντάλλαγμα, ο δήμος θα λαμβάνει το 90% των μισθωμάτων από χώρους εστίασης και μπουτίκ, 145.000 ευρώ ετησίως από την ενοικίαση των σουιτών, το 50% των εσόδων από συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις στο γήπεδο και το 20% του εσόδου ονοματοδοσίας (μετά τα 10 έτη το ποσοστό μειώνεται σε 15%). Τα έσοδα του δήμου από τις εγκαταστάσεις δεν μπορούν να πέσουν κάτω από 270.000 ευρώ ετησίως.

«Αστικός ανασχηματισμός»

Τα έργα σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας θα χρηματοδοτηθούν με 115 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι απαραίτητες υποδομές με 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τράπεζες θα διαθέσουν 12 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, καθώς αυτό είναι προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί το δικό τους ημιτελές ακίνητο στον Βοτανικό. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεοδομική, αναπτυξιακή και κοινωνική παρέμβαση που έχει επιχειρήσει ποτέ δήμος στην Ελλάδα. Το μέγεθος του έργου και η χωρική επιδραστική του σημασία το καθιστά παρέμβαση αστικού ανασχηματισμού», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. Οπως εκτίμησε, ο Βοτανικός είναι σήμερα «μια γερασμένη βιομηχανική περιοχή, χωρίς οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, όπου το πράσινο έπρεπε να καλύπτει το 40% και είναι σχεδόν ανύπαρκτο». Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η δημιουργία του γηπέδου θα κινητοποιήσει επενδύσεις στην περιοχή ύψους 470 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν το υπ. Περιβάλλοντος θα επέμβει εγκαίρως, αναθεωρώντας τα προεδρικά διατάγματα του Ελαιώνα για να ρυθμίσει την ανάπτυξη της περιοχής, ή θα αναμένει… να τα αναθεωρήσει ο κάθε επενδυτής μόνος του, με τη χρήση πολεοδομικών εργαλείων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT