Ο εκκωφαντικός θόρυβος ενός ηχητικού

Ο εκκωφαντικός θόρυβος ενός ηχητικού

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η καταγγελία Βγενόπουλου για εκβιασμό από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανώτατη δικαστικός Βασιλική Θάνου είδε όλες τις φιλοδοξίες της, κι αυτές ακόμα που δεν είχε σκεφθεί, να ικανοποιούνται. Εγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός, νομικός σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τώρα μετά την αποχώρησή της από τον δημόσιο βίο βρίσκεται στο στόχαστρο καταγγελιών με πολύ βαριά ηθική απαξία.

Ενα ηχητικό ντοκουμέντο, που είδε το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε, προκάλεσε πολιτικό σάλο και σοκ στην κοινή γνώμη, η οποία άκουσε τη διαπραγμάτευση ενός επιχειρηματία, του τεθνεώτος Ανδρέα Βγενόπουλου, με μια «κολλητή» της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία εμφανιζόταν ως εκπρόσωπός της, να προσπαθούν να βρουν λύση για «να πληρωθεί» η πρόεδρος, με αντάλλαγμα να βοηθήσει τον Βγενόπουλο, που τότε –το 2016– βρισκόταν στη δίνη ενός κυκλώνα δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Οι κωδικοί πληρωμής, «βιβλία» και «βιβλιοθήκες» που ακούστηκαν με αποδέκτη, αν όλα αυτά αποδειχθούν, μια τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία είχε στο μεταξύ διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, προσδίδουν στο όλο θέμα διαστάσεις θεσμικής, συνταγματικής και πολιτικής ακρότητας, αν όχι εκτροπής.

Το ηχητικό με τη συνομιλία Βγενόπουλου, και όσα πρωτοφανή για ανώτατη δικαστικό ακούγονται σε αυτό, μπορεί να έσκασε σαν βόμβα, όχι όμως σαν κεραυνός εν αιθρία. Διότι το 2016, όταν η Βασιλική Θάνου είχε επιστρέψει στον Αρειο Πάγο μετά το διάλειμμα της υπηρεσιακής πρωθυπουργίας, και ήταν πανίσχυρη, το θέμα του Βγενόπουλου ήταν ψηλά στην επικαιρότητα. Ο επιχειρηματίας είχε προβλήματα, είχε δικαστικές εκκρεμότητες, ήταν στα χέρια των δικαστικών αρχών, και την ουσία της υπόθεσής του –διότι είχε και άλλες– χειριζόταν μια εισαγγελέας Εφετών, η οποία λίγο έλειψε να πάει στον άλλο κόσμο, καθώς δέχθηκε βομβιστική επίθεση στο σπίτι της και γλίτωσε από θαύμα, ενώ στη συνέχεια πέρασε από σαράντα κύματα.

Ηταν η Γεωργία Τσατάνη, η δικαστικός που κατήγγειλε πρώτη –καταγγελίες στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες– τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι την απείλησε για την υπόθεση Βγενόπουλου. Η καταγγελία έφθασε στη Βουλή, έγινε Εξεταστική Επιτροπή, αλλά δεν βγήκε τίποτα.

Την ώρα, λοιπόν, που η Γεωργία Τσατάνη είχε κλείσει τις στρόφιγγες πληροφόρησης για το τι θα κάνει με τον φάκελο Βγενόπουλου, είχε δεχθεί απειλές από τον Παπαγγελόπουλο και εσωτερικές πιέσεις από το «σύστημα Θάνου» στη Δικαιοσύνη, όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο που τώρα ήρθε στο φως, παράλληλα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μια σκληρή και σκοτεινή διαπραγμάτευση.

Ο Βγενόπουλος, πιεσμένος όσο ποτέ, ακούγεται στο ηχητικό (δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα iefimerida.gr) να μιλάει για τα «βιβλία» και τις «βιβλιοθήκες», με αποδέκτη την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με την εμφανιζόμενη ως εκπρόσωπό της Δ.Μ. Ο επιχειρηματίας μιλάει ανοικτά για εκβιασμό του και αφήνει αιχμές και για τον τότε υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αυτά γίνονται γνωστά τώρα με τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αν θα ανοίξει από μηδενική βάση νέα έρευνα γύρω από την υπόθεση.

Τότε όμως, το 2016, ο Ανδρέας Βγενόπουλος βλέποντας ότι το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό βγαίνει στην τηλεόραση. Καταγγέλλει εκβιασμό του από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, εξαπολύει βολές στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά το αυτί της τότε κυβέρνησης δεν ιδρώνει.

Στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, μια τέτοια καταγγελία δεν μπορεί να μην ερευνηθεί. Τι γίνεται λοιπόν; Τότε ακόμα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν η Ευτέρπη Κουτζαμάνη που δεν τύγχανε της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η εισαγγελέας επιχειρεί να αναθέσει την έρευνα για τη Βασιλική Θάνου, εν ενεργεία πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε έναν εισαγγελικό ανεξάρτητο λειτουργό. Ουδείς δέχεται. Και μόλις αποχωρεί τον Ιούνιο του 2016 και τη διαδέχεται η Ξένη Δημητρίου, η έρευνα για τις καταγγελίες Βγενόπουλου ανατίθεται στη μετέπειτα επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Αννα Zαΐρη. Εκείνη αρχειοθετεί τις καταγγελίες, με το σκεπτικό ότι τίποτα δεν προέκυψε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, πεθαίνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος και το θέμα κλείνει.

Μικρή, αλλά σημαντική, εξόχως σημαντική παρένθεση: Μέσα στο κλίμα των παρασκηνιακών διεργασιών με τον Βγενόπουλο, «σκάει» ένας παράγοντας απρόβλεπτος. Η Γεωργία Τσατάνη που χειριζόταν την ουσία της υπόθεσης με την τράπεζα Βγενόπουλου κρίνει ότι η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Το σκηνικό αποσταθεροποιείται, αρχίζει μπαράζ διώξεων για όποιον δικαστή έπιασε στα χέρια του τον φάκελο Βγενόπουλου, οι διώξεις φθάνουν μέχρι την εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ενώ τη Γεωργία Τσατάνη κυριολεκτικώς την κυνηγούν μέχρι να πατήσει «μαύρο χιόνι»!

Μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στις σχέσεις Δικαιοσύνης και πολιτικής μετά τη Μεταπολίτευση χρωματίζεται από πρωτοφανείς αντισυνταγματικότητες και η κατάσταση εξομαλύνεται όταν η Βασιλική Θάνου αποχωρεί από τον Αρειο Πάγου, αφού πρώτα έδωσε σκληρή μάχη να παραμείνει για ακόμα τρία χρόνια, με ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε το θάρρος να σταθεί αντίθετος και να ματαιωθεί και αυτή η φιλοδοξία της τότε προέδρου.

Σήμερα το σκοτεινό αυτό κεφάλαιο, με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που αναλογούν σε κρατικές οντότητες όπου η νομιμότητα και το κράτος δικαίου δεν είναι έννοιες και πολιτικές πρακτικές εμπεδωμένες, φαίνεται ότι ανοίγει και πάλι.

Η αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου εξετάζεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχολαστικά, προκειμένου να κριθεί αν το ηχητικό προσφέρει νέα στοιχεία και αν μπορεί να ανοίξει από μηδενική βάση μια νέα έρευνα, και για πρώτη φορά επί της ουσίας. Η όποια απόφαση αναμένεται εντός της προσεχούς εβδομάδας, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις ακολουθεί την οδό όχι της βιασύνης, αλλά της σύνεσης. Αν ανοίξει νέα έρευνα, ένα είναι βέβαιο: Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τα γεγονότα και μπορούν να προσφέρουν τη μαρτυρία τους.

Σε ό,τι αφορά την επίτιμη πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκε στο θέμα αρνούμενη κάθε ανάμειξη, κάνοντας λόγο για «μυθεύματα» και συκοφαντίες, ενώ με οργίλη ανακοίνωση αντέδρασε και ο γιος της Σπ. Χριστόφιλος –αναφέρεται στο ηχητικό– υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος επέλεξε να μη δει από κοντά τον Βγενόπουλο και ουδέποτε είχε σχέση με «βιβλία» και «βιβλιοθήκες».

Σε περίπτωση, πάντως, που ανοίξει εκ νέου έρευνα, όλα θα ερευνηθούν εξαρχής και η αλήθεια οφείλει να βρεθεί για την ουσία της δημοκρατίας και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT