Το μεγάλο στοίχημα: να μην ξεχάσουμε

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να απωθούμε από τη μνήμη μας τις δυσκολίες που περνάμε. Ετσι συμβαίνει και με τις επιδημίες και πανδημίες: τις «ανακαλύπτουμε» ξανά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο επικίνδυνο ιό. Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα μαθαίνοντας να συμβιώνουμε με τον ιό, ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: να μην ξεχάσουμε. Να μείνουν στη δημόσια συζήτηση και κυρίως στη συλλογική συνείδηση όσα έγιναν, με τα σωστά και τα λάθη, ώστε να διδαχθούμε από αυτά και να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη επιδημία ή πανδημία.

Οι αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης τέτοιων κρίσεων· η αναγκαιότητα εργαστηριακής και επιδημιολογικής επιτήρησης· η στήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασύνδεσή της με τη νοσοκομειακή περίθαλψη· η εξοικείωση της κοινωνίας με τις βασικές αρχές δημόσιας υγείας· η διαφάνεια και η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στα δεδομένα· η εμπιστοσύνη εντέλει στην επιστήμη και στην πολιτεία, μακριά από τις Σειρήνες των δοξασιών και των θεωριών συνωμοσίας. Ολα αυτά, μαζί με τις εντυπωσιακές εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, αποτελούν ένα απόθεμα εμπειριών και γνώσης που θα αποδειχθεί πολύτιμο και για τις επόμενες πανδημίες, αλλά και για την αντιμετώπιση πολλών μολυσματικών και όχι μόνο ασθενειών στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

* Ο κ. Αθανάσιος Τσακρής είναι καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, αντιπρύτανης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT