Οσα μάθαμε θα μας καθοδηγούν

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας, είμαστε όλοι πλέον απόλυτα ενημερωμένοι για τη νόσο και τους τρόπους προστασίας. O καθένας έχει κάνει τις επιλογές του σχετικά με την προστασία του ιδίου, των δικών του και του περιβάλλοντός του, ανάλογα και με το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης του

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας, είμαστε όλοι πλέον απόλυτα ενημερωμένοι για τη νόσο και τους τρόπους προστασίας. O καθένας έχει κάνει τις επιλογές του σχετικά με την προστασία του ιδίου, των δικών του και του περιβάλλοντός του, ανάλογα και με το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης του. H ανθρωπότητα επέδειξε τα αντανακλαστικά της, με διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας απειλής, και πέτυχε σημαντικά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. H ανάπτυξη του εμβολίου και η χρήση του συνέβησαν σε χρόνο ρεκόρ, με αποτέλεσμα η πορεία της πανδημίας COVID-19 να διαφέρει σημαντικά από αυτή που περιγράφεται στα ιστορικά δεδομένα πανδημιών των προηγούμενων αιώνων.

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες παραλλαγές με στόχο τη δημιουργία πιο μεταδοτικών στελεχών που θα προκαλούν επιδημικές εξάρσεις, κυρίως σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων, οπότε και θα κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι μεγάλης ηλικίας και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Tα μαθήματα που αποκομίσαμε θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όλους μας στο μέλλον και θα καθοδηγήσουν τις επιλογές μας ανάλογα με την ηλικία μας, την υγεία μας και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο περιβάλλον μας, με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και όχι της ανεύθυνης παραπληροφόρησης που τόσο εύκολα διαδίδεται πλέον μέσω του Διαδικτύου.

* Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου είναι καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT