«Ανακατεύθυνση» εξωσωματικών από την Ουκρανία στην Ελλάδα

«Ανακατεύθυνση» εξωσωματικών από την Ουκρανία στην Ελλάδα

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι κλήσεις που δέχονται οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης της χώρας μας.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι κλήσεις που δέχονται οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης της χώρας μας. Ζευγάρια από όλο τον κόσμο καλούν προκειμένου να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν σε αυτές τη θεραπεία γονιμότητας που είχαν ξεκινήσει σε κλινικές της Ουκρανίας. «Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο στην Ουκρανία γεννιούνται 2.500 παιδιά με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας και της δωρεάς γαμετών, μπορείτε να υπολογίσετε πόσοι άνθρωποι έμειναν ξαφνικά ξεκρέμαστοι λόγω του πολέμου», λέει στην «Κ» ο δρ Ιωάννης Γιακουμάκης, επιστημονικός διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας στα Χανιά, μία από τις μονάδες που έχουν δεχθεί πολλές κρούσεις το τελευταίο διάστημα.

Λόγω της ιδιαίτερα ευνοϊκής νομοθεσίας, η Ουκρανία απορροφούσε το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας ζήτησης για παροχή υπηρεσιών εξωσωματικής. Η παρένθετη μητρότητα, για παράδειγμα, απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Στη Βρετανία και στην Ελλάδα επιτρέπεται, αλλά μόνο για αλτρουιστικούς σκοπούς (χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα δηλαδή – στην Ελλάδα προβλέπεται μικρή αποζημίωση), ωστόσο στην Ουκρανία η νομοθεσία επιτρέπει την εμπορική χρήση της παρένθετης κύησης.

Επιπλέον, στη χώρα από τον νόμο επιτρέπεται ο καθορισμός του φύλου του παιδιού, ενώ οι δωρεές ωαρίων –οι οποίες σε άλλα κράτη απαγορεύονται– είναι ανώνυμες και επιτρέπονται και σε μονογονεϊκές οικογένειες. Σημαντικό είναι επίσης ότι στην Ουκρανία όλες οι θεραπείες είναι αρκετά πιο οικονομικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αύξηση ενδιαφέροντος από ζευγάρια που θέλουν να αρχίσουν ή να ολοκληρώσουν θεραπεία γονιμότητας που είχαν ξεκινήσει στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι και η Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και ευνοϊκή νομοθεσία, συγκριτικά με άλλες χώρες, πολλά ζευγάρια απευθύνονται σήμερα στα κέντρα εξωσωματικής της χώρας μας για να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία. «Ξαφνικά, εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν σε θεραπεία δεν έχουν πρόσβαση στο κέντρο που θα την έκαναν. Οπότε παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν ή να έρθουν να ξεκινήσουν σε εμάς θεραπεία ή να στείλουν το γενετικό υλικό εδώ αντί για την Ουκρανία», εξηγεί ο κ. Γιακουμάκης. Τη μεταφορά αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρείες κούριερ.

Οπως μπορεί κάποιος να φανταστεί, ο χρόνος πιέζει. «Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Υπάρχουν, για παράδειγμα, γυναίκες που θέλουν να δώσουν ωάρια για να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Δεν μπορείς να τους πεις να περιμένουν να τελειώσει ο πόλεμος για να το κάνουν».

Υπάρχουν και ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς από το να περιμένουν ο πόλεμος να τελειώσει. Στις 22 Φεβρουαρίου, ζευγάρι από τη Μελβούρνη ειδοποιήθηκε ότι η κόρη τους Αλμπα, που εγκυμονούσε παρένθετη μητέρα στην Ουκρανία, γεννήθηκε πρόωρα, μόλις στις 28 εβδομάδες. Οι νέοι γονείς, σεφ και οι δύο, πήραν το πρώτο αεροπλάνο για την Ουκρανία, όμως η πτήση τους εξετράπη στην Πολωνία, όπου και βρίσκονται έκτοτε αναζητώντας τρόπο να φτάσουν στο μωρό τους. Το ζευγάρι επέλεξε τη λύση της παρένθετης μητρότητας έπειτα από 15 αποτυχημένες εμβρυομεταφορές και μία αποβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT