Η γυναικεία καρδιά δεν είναι «άτρωτη»

Η γυναικεία καρδιά δεν είναι «άτρωτη»

Οι καρδιαγγειακές νόσοι υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία στις δύο γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχει κακή καρδιαγγειακή υγεία, ενώ η πρόγνωση στις γυναίκες ύστερα από έμφραγμα συχνά είναι χειρότερη σε σχέση με τους άνδρες. Εξαιτίας της ευρέως διαδεδομένης άποψης ότι οι γυναίκες προστατεύονται από τα οιστρογόνα μέχρι την εμμηνόπαυση, πολλές νεότερες γυναίκες θεωρούν λανθασμένα ότι είναι άτρωτες και ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν και να περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, έλλειψη άσκησης. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάλεσε οκτώ γυναίκες καρδιολόγους –Μαρία Παπαβασιλείου, Αννα Δαγρέ, Αναστασία Κίτσιου, Κωνσταντίνα Αγγέλη, Κατερίνα Νάκα, Μαρία Μαρκέτου, Αλεξάνδρα Φρογουδάκη και Αγγελική Γκουζιούτα– να αναφερθούν σε κρίσιμα θέματα υγείας που αφορούν συνολικά την καρδιαγγειακή υγεία της γυναίκας. Κοινή διαπίστωση ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι στις γυναίκες υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται, και τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι γιατροί εξακολουθούν να υποεκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες.

«Η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου πρέπει να αναθεωρηθεί, καθόσον η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες έχει υψηλότερη θνητότητα απ’ ό,τι στους άνδρες, ενώ περίπου το 50% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία έχει ήδη κακή καρδιαγγειακή υγεία», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι ειδικοί. Οπως τονίζουν, ειδικά οι γυναίκες έχουν επιπλέον παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε σχέση με τους άντρες, που είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες κατά την κύηση –διαβήτης κύησης, αρτηριακή υπέρταση–, ορμονικοί παράγοντες –λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση–, ιστορικό υστερεκτομής, και αυξημένη συχνότητα αυτοάνοσων νόσων όπως ο ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οκτώ γυναίκες καρδιολόγοι αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα του εμφράγματος, τα οποία είναι έντονος πόνος ή δυσφορία στο στήθος, που περιγράφεται και ως σφίξιμο-κάψιμο ή δυσφορία βαθιά πίσω από το στέρνο, δεν διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Συχνά ο πόνος αυτός επεκτείνεται στον λαιμό, στην κάτω γνάθο, στους ώμους, στους βραχίονες και στους αγκώνες, όπου αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική αντανάκλαση. Κάποιες φορές ο πόνος επεκτείνεται ή και εντοπίζεται στην περιοχή του στομάχου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεγελαστούμε θεωρώντας τον πόνο αυτό έλκος ή γαστρίτιδα. Ο πόνος του εμφράγματος συνήθως συνδυάζεται με αίσθημα αδυναμίας, ωχρότητα, ναυτία και έντονη εφίδρωση. Στις γυναίκες ιδιαίτερα, το έμφραγμα εμφανίζεται κάποιες φορές με ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, έμετο, λιποθυμία, αίσθημα κόπωσης ή ακόμη και αϋπνία. Τα παραπάνω συμπτώματα εύκολα αποδίδονται στις γυναίκες σε ψυχολογικά αίτια ή άγχος, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό και συνεπώς να λάβουν τη σωστή θεραπεία. Επιπροσθέτως, μπορεί να έχουν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη, χωρίς διάγνωση και θεραπεία επί έτη εξαιτίας της άποψης ότι οι γυναίκες «προστατεύονται» από τα οιστρογόνα έως την εμμηνόπαυση.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια εφόσον νιώσουν τα παραπάνω συμπτώματα, να γνωρίζουν και να “ακούν” το σώμα τους, να είναι ενημερωμένες για το κληρονομικό ιστορικό από την οικογένειά τους και ταυτόχρονα να μην αμελούν τακτικό έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για έμφραγμα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί και προσθέτουν: «Τροποποίηση του τρόπου ζωής με διακοπή καπνίσματος, συστηματική άσκηση, αποφυγή καθιστικής ζωής, διατήρηση του ιδανικού βάρους του σώματος, υγιεινός τρόπος διατροφής, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ και άλατος είναι απαραίτητα για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων από τη νεαρή ηλικία γυναικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT