Σε τέσσερις ζώνες χωρίζει Μακρυγιάννη, Κουκάκι το νέο πολεοδομικό

Σε τέσσερις ζώνες χωρίζει Μακρυγιάννη, Κουκάκι το νέο πολεοδομικό

Τέσσερις ζώνες, με κλιμακούμενα ανώτατα ύψη από 17,5 έως 24 μέτρα, προβλέπει το νέο πολεοδομικό πλαίσιο για την περιοχή του Μακρυγιάννη, του Κουκακίου και ενός τμήματος των Πετραλώνων.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ζώνες, με κλιμακούμενα ανώτατα ύψη από 17,5 έως 24 μέτρα, προβλέπει το νέο πολεοδομικό πλαίσιο για την περιοχή του Μακρυγιάννη, του Κουκακίου και ενός τμήματος των Πετραλώνων. Μάλιστα, δίνεται περιθώριο μόλις 1 μέτρου πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος για φυτεμένα δώματα, όμως χωρίς καμία κατασκευή. Το πλαίσιο «πέρασε» από το ΣτΕ χωρίς ουσιαστικές παρατηρήσεις και οδεύει πλέον προς υπογραφή, καθώς η τρίτη και τελευταία αναστολή δόμησης στην περιοχή λήγει αυτή την Παρασκευή. Το ΣτΕ ζήτησε να προωθηθεί νέο πλαίσιο και για την περιοχή Κυνοσάργους στον Νέο Κόσμο, κάτι που ήδη δρομολογείται από το υπουργείο.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» (3.3.22), το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου, το οποίο εκκρεμούσε εδώ και μία διετία. Αυτό που έμενε να φανεί είναι τι είδους ήταν οι παρατηρήσεις που έκανε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και αν αυτές θα καθυστερούσαν την έκδοση του διατάγματος. Οπως προκύπτει από το πρακτικό επεξεργασίας, που καθαρογράφηκε χθες, το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος.

Το διάταγμα χωρίζει την περιοχή σε τέσσερις ζώνες:

1. Στο κυρίως κομμάτι της περιοχής Κουκακίου – Μακρυγιάννη (ζώνη 1 στο νέο διάταγμα) προτείνεται ανώτατο ύψος 21 μέτρων (6 όροφοι), δηλαδή να παραμείνει όπως οριζόταν με το διάταγμα του 1955. Πρόκειται για περιοχή που ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και περιγράφεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Δυοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεoπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης. «Με την υλοποίηση του ύψους των 21 μέτρων στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, ήδη δημιουργείται η εντύπωση ενός ομαλού κεκλιμένου επιπέδου («χαλί») χωρίς εξάρσεις ή βυθίσεις, εξυπηρετώντας τον επιδιωκόμενο σκοπό της θέασης από τον λόφο της Ακρόπολης. Αντιθέτως, από τη λεωφόρο προς τον λόφο η ανωφέρεια οδηγεί σε μια οπτική φυγή προς το προστατευόμενο αντικείμενο του Ιερού Βράχου, χωρίς να αποσπάται η προσοχή από έντονες εξάρσεις άνω των 21 μέτρων», αναφέρεται στο πρακτικό του ΣτΕ.

Ανώτατα ύψη 17,5 έως 24 μέτρα – Περιθώριο μόλις ενός μέτρου επιπλέον για φυτεμένα δώματα, όμως χωρίς καμία κατασκευή.

2. Η περιοχή (ζώνη 2) που βρίσκεται ανάμεσα στις λεωφόρους Συγγρού (περιλαμβάνοντας όλα τα κτίρια που έχουν «πρόσωπο» στον άξονα, εκατέρωθεν της λεωφόρου) και Καλλιρρόης, με συνδετικό όρο την κάθετη στις δύο λεωφόρους οδό Πετμεζά, θα έχει ανώτατο ύψος 24 μέτρων (7 όροφοι). Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο τμήμα της Συγγρού, από την Πετμεζά έως το Ολυμπιείο, θα έχει ανώτατο όριο τα 21 μέτρα, λόγω εγγύτητας με την Ακρόπολη.

3. Δημιουργούνται ακόμη δύο μικρές ζώνες. Η πρώτη (ζώνη 3α) περιλαμβάνει τα κτίρια των οδών Δυοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου, στο όριο δηλαδή της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκακίου προς την πλευρά του λόφου Φιλοπάππου, και θα έχει ανώτατο ύψος 17,5 μέτρων, καθώς η περιοχή αποτελείται κυρίως από 5-6ώροφα κτίρια και πλήθος διατηρητέων. Η ενδιάμεση αυτή ζώνη θα λειτουργήσει ως «αποκλιμάκωση», μιας και η περιοχή με την οποία γειτνιάζει έχει ανώτατο ύψος τα 14,5 μέτρα.

4. Η δεύτερη ζώνη (3β) βρίσκεται στα Ανω Πετράλωνα, περιγράφεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών και βρίσκεται σε εγγύτητα με τον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων. Στη ζώνη αυτή το ανώτατο ύψος θα είναι τα 17,5 μέτρα.

Το ΣτΕ ενέκρινε την προσθήκη ενός μέτρου στο ανώτατο ύψος για φυτεμένο δώμα, αλλά χωρίς τα 35 τ.μ. βοηθητικών εγκαταστάσεων με πισίνα που είχε προτείνει το ΥΠΕΝ. Τέλος, επεξεργαζόμενο την προηγούμενη πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος (που απορρίφθηκε αφού δεν περιλάμβανε ουσιαστικούς περιορισμούς) το ΣτΕ είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στις προστατευτικές διατάξεις και η ζώνη που εκτείνεται νότια της Καλλιρρόης, η περιοχή Κυνοσάργους (Νέος Κόσμος). Με δεδομένο ότι αυτό δεν ήταν άμεσα εφικτό, το δικαστήριο δέχθηκε οι ρυθμίσεις να κατατεθούν με χωριστό διάταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT