Χρήστος Στυλιανίδης: Αναδιοργάνωση με αντίπαλο τη γραφειοκρατία

Χρήστος Στυλιανίδης: Αναδιοργάνωση με αντίπαλο τη γραφειοκρατία

Η αντιπυρική προετοιμασία και το τέρας της γραφειοκρατίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεκινάμε να κάνουμε κάτι και συνεχώς βρίσκουμε τοίχους μπροστά μας». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών στη χώρα μας. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός υποστήριξε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «γραφειοκρατικό τέρας», ενώ υποσχέθηκε ότι η νέα αντιπυρική περίοδος θα βρει έτοιμο τον κρατικό μηχανισμό.

Ο κ. Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς ενημέρωσαν χθες την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τις πολιτικές και τις δράσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε τις βασικές δράσεις του προγράμματος «Αιγίς», οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 1,7 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αληθινή ευκαιρία της χώρας να ενισχύσει την πολιτική προστασία». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, «το πρόγραμμα βρίσκει πολλές δυσκολίες από το τέρας της γραφειοκρατίας. Κάναμε προσπάθεια, κερδίσαμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και “κολλάμε” εδώ. Ξεκινάμε να κάνουμε κάτι και βρίσκουμε τοίχους μπροστά μας», επισήμανε.

Ο υπουργός ανέφερε διάφορα παραδείγματα. Αρχικά, τις διαδικασίες έγκρισης των συμβάσεων. «Δεν θα πάμε σε απευθείας αναθέσεις, πρέπει όμως να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Θεσμοθετημένα όργανα που έπρεπε να λειτουργούν για την επιτάχυνση των διαδικασιών, κατέληξαν να λειτουργούν ως οιονεί δικαστικά σώματα, προκαλώντας καθυστερήσεις». Επίσης, τις δυσκολίες χωροθέτησης των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας: «Ενώ έχουν βρεθεί οι χώροι, δημιουργούνται προβλήματα λόγω έλλειψης κτηματολογίου». Και την προμήθεια νέων ραντάρ για την ΕΜΥ: «Τρέχουμε πόσες ημέρες και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες» (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Προστασία αναζητεί σε αυτή τη φάση τρόπο ενοικίασης μετεωρολογικών ραντάρ, γιατί το κόστος αγοράς τους είναι πολύ υψηλό).

Τα κυριότερα προβλήματα εστιάζονται στην έγκριση των συμβάσεων από τις ελεγκτικές αρχές και στη δυσκολία συντόμευσης των διαδικασιών.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε πως ο κρατικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα προανήγγειλε τον «κοινό βηματισμό» πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών. «Ξεκινάμε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να δημιουργήσουμε ώσμωση των δασικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής. Ισως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα υπάρξει συντονισμός και κοινός βηματισμός».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Βαγγ. Τουρνάς μίλησε για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και την προσπάθεια αυτά να ξεπεραστούν. Ανάμεσα σε αυτά υπέδειξε τη μεγάλη διασπορά των υπηρεσιών, τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του προσωπικού (47,5 έτη), την παλαιότητα του μηχανοκίνητου εξοπλισμού. Σημείωσε, δε, ότι προωθείται η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος με βάση μελέτη για τις ανάγκες στελέχωσης κάθε υπηρεσίας. Οσο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η προετοιμασία της παρακολουθείται από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

«Με αρχή την πρόληψη, επιτήρηση και άμεση επέμβαση, έχουν καθοριστεί όλες οι απαραίτητες δράσεις ανά φορέα και παρακολουθείται η υλοποίησή τους σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να έχουν όλες ολοκληρωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT