Εκλογικός νόμος: «Πάγος» Μαξίμου στα σενάρια

Εκλογικός νόμος: «Πάγος» Μαξίμου στα σενάρια

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό με στόχο να κατέβει ο πήχυς της αυτοδυναμίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια λέξη του κ. Γιάννη Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, πυροδοτώντας περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα σενάρια του τελευταίου μήνα. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων στη ζωή των πολιτών», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη φράση-κλειδί να είναι το «αυτή τη στιγμή», που δείχνει πως στο άμεσο μέλλον μπορεί η κυβέρνηση να πατήσει το κουμπί της αλλαγής του υφιστάμενου νόμου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροροφίες, ο κ. Μητσοτάκης παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις φέρεται να μην εξετάζει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Η «Κ» από τις 10 Μαρτίου έχει αναδείξει πως οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι έτοιμες στο συρτάρι του πρωθυπουργού και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης θα τις ανασύρει ή θα τις αφήσει κλειδωμένες εκεί. Οι προτάσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός έχουν ένα βασικό στόχο: να τροποποιήσουν τον εκλογικό νόμο με τέτοιον τρόπο, ώστε η αυτοδυναμία να επιτυγχάνεται με πιο χαμηλό ποσοστό από αυτό που απαιτείται με τον υφιστάμενο νόμο.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με κεντρικό επιχείρημα τη σταθερότητα εντός ενός νέου παγκόσμιου και εντελώς ρευστού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η αυτοδυναμία με χαμηλότερο ποσοστό μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Ενα σενάριο είναι το πρώτο κόμμα, μετά τις 20 έδρες μπόνους που παίρνει αφού συμπληρώσει το 25%, για να συμπληρώσει τις 50 να μη χρειάζεται ποσοστό 0,5 για κάθε έδρα, αλλά λιγότερο, προκειμένου ο πήχυς της αυτοδυναμίας να πέσει πιο χαμηλά. Ενα άλλο σενάριο είναι να δοθεί μπόνους 10 εδρών, εφόσον η διαφορά του από το δεύτερο κόμμα είναι παραπάνω από τέσσερις μονάδες. Να αποτελεί, δηλαδή, έξτρα κριτήριο η ψαλίδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συν και πλην

Τα παραπάνω τη δεδομένη χρονική περίοδο αποτελούν σενάρια, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε μια απόφαση που έχει διαψεύσει κατά το παρελθόν. Αλλά δεν είναι το μόνο επιχείρημα που βάζει φρένο στα συγκεκριμένα σενάρια.

Μια επιλογή αλλαγής του εκλογικού νόμου λένε πολλοί πως θα εξέπεμπε μήνυμα ηττοπάθειας, καθώς θα ήταν σαν να παραδέχεται η κυβέρνηση πως δεν μπορεί να φθάσει το 37%, ενώ θα προκαλούσε και τη συντονισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ήσσονος.

Οσοι πάντως υποστηρίζουν την άποψη πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να προχωρήσει, λένε πως οι αντιδράσεις μέχρι τις εκλογές θα έχουν ξεχαστεί. Εάν, μάλιστα, οι εκλογές γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα –όπως είπε χθες ο κ. Οικονόμου–, τότε «κανείς δεν θα θυμάται πως ένα χρόνο πριν είχε αλλάξει ο εκλογικός νόμος».

Συνεπώς εάν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί τις εισηγήσεις και προχωρήσει στην αλλαγή, τότε νομοτελειακά οι εκλογές πάνε για αργότερα. Στα μειονεκτήματα που δεν μπορούν να μη ληφθούν υπόψη είναι πως στην περίπτωση που αλλάξει ο εκλογικός νόμος, η κυβέρνηση οδηγείται αυστηρά στον μονόδρομο της αυτοδυναμίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κανένα κόμμα δεν θα δεχθεί να προσφέρει χείρα βοηθείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT