Σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 στα σημερινά υψηλά επίπεδα αναμένουν για το επόμενο διάστημα οι ειδικοί επιστήμονες, που κάνουν λόγο για ένα νέο κύμα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα μας και το οποίο εν μέρει οφείλεται στην «Ομικρον 2». Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων παραλλαγών στο μέλλον, όσο ο ιός κυκλοφορεί και όσο υπάρχουν περιοχές του πλανήτη με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τονίζουν ωστόσο ότι σύντομα θα περάσουμε σε μία φάση χωρίς περιοριστικά μέτρα, όπου ο καθένας μας θα έχει μόνος του την ευθύνη να προστατέψει τον εαυτό του.
Οπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις της πανδημίας, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, «βλέπουμε μία μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Είναι ένα νέο κύμα το οποίο εν μέρει οφείλεται στην “Ομικρον 2”, η οποία έχει αρχίσει να υπερισχύει της “Ομικρον 1″», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αναμένεται να υπάρξει ένα πλατό (επιπέδωση της καμπύλης) στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».
Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, πλέον το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά την «Ομικρον 2», ενώ στην Κρήτη έχει σχεδόν επικρατήσει πλήρως. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 130.000 και το ποσοστό θετικότητας πλέον ανέρχεται στο 7,6% και μάλιστα σε υψηλό αριθμό εργαστηριακών τεστ (275.000 ημερησίως). Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.529 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της COVID-19 και 58 νέους θανάτους ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 337 ασθενείς, ενώ δηλώθηκαν 303 εισαγωγές νέων ασθενών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 130.000 και το ποσοστό θετικότητας στο 7,6%.
Αναφερόμενη στο πώς θα δια-χειριζόμαστε την πανδημία στο άμεσο μέλλον, η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Παγώνα Λάγιου, σημείωσε ότι «κάποια στιγμή και με δεδομένη την ηπιότερη έκβαση της νόσου σε περιβάλλον όπου υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην ευθύνη που έχει το άτομο να προστατέψει τον εαυτό του, εάν βρίσκεται σε συγχρωτισμό και όταν γνωρίζει ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Εχουμε εκπαιδευτεί όλο αυτό το διάστημα, ας πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του εαυτού μας». Ειδικά για τις μάσκες και τα παιδιά, οι ειδικοί σημείωσαν ότι η τάση είναι να «ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες» και εκτίμησαν ότι το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία.
Για πολύ αργή αποκλιμάκωση του αριθμού των ασθενών στις ΜΕΘ έκαναν λόγο οι καθηγήτριες Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου και Αντωνία Κουτσούκου. Οι καθηγήτριες σημείωσαν ότι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς κάνουν πολύ βαρύτερη νόσηση στις ΜΕΘ με περισσότερες επιπλοκές και πιο πολλές ημέρες νοσηλείας, ενώ η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας πολλοί ασθενείς με COVID-19 εισέρχονται στις ΜΕΘ με επιπλοκές στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας και η χορήγηση της αντι-ιικής θεραπείας της Pfizer (συνδυασμός χαπιών), με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται και με το αντι-ιικό χάπι της Merck, δηλαδή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, με διάγνωση COVID-19, εντός πέντε ημερών από την έναρξη της νόσου.
Εκτός ΕΣΥ παραμένουν οι ανεμβολίαστοι
Σε νέα παράταση της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι της COVID-19 προχωράει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν εκτός εργασίας και άνευ αποδοχών έως και την 31η Μαρτίου. Το υπουργείο Υγείας είχε εισηγηθεί το προσωπικό αυτό, εφόσον επιμένει σε αυτή του την επιλογή, να τεθεί μονίμως εκτός ΕΣΥ, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται να προκρίνεται η επιλογή μιας νέας παράτασης της αναστολής καθηκόντων. Αυτή θα προβλέπεται με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, με το βασικό σενάριο να είναι να διαρκέσει έως τέλος του έτους. Αλλωστε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι η νέα αναστολή καθηκόντων θα είναι πολύμηνη και μάλιστα τη συνέδεσε με την παράταση των συμβάσεων στο επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ και οι οποίες μπορεί να ισχύουν έως το τέλος του έτους.