Πρώτη κατάθεση στη δίκη Φιλιππίδη

Με την απόφαση του δικαστηρίου να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών οι δύο από τις τρεις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τη σεξουαλική τους κακοποίηση ξεκίνησε χθες η δίκη του γνωστού ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απόφαση του δικαστηρίου να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών οι δύο από τις τρεις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τη σεξουαλική τους κακοποίηση ξεκίνησε χθες η δίκη του γνωστού ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο.

Η δίκη του ηθοποιού και σκηνοθέτη αναλώθηκε κατά την πρώτη, ουσιαστικά, ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη συζήτηση του αιτήματος για εξέταση κεκλεισμένων των θυρών για δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες.

Το επιχείρημα των συνηγόρων τους, που προκάλεσε έντονη αντίδραση από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ήταν πως έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα στον σκληρό πυρήνα της προσωπικότητάς τους και τυχόν εξέτασή τους δημόσια θα επιτείνει τον διασυρμό τους.

Η υπεράσπιση Φιλιππίδη αντέτεινε ότι η δημοσιότητα της δίκης είναι στοιχείο του νομικού μας πολιτισμού και πρόσθεσε ότι οι καταγγέλλουσες, που ζητούν τη μη δημόσια εξέτασή τους, έχουν πολλές φορές μιλήσει ανοικτά στα μέσα ενημέρωσης για όσα υποστηρίζουν ότι υπέστησαν. Τελικά, έπειτα από πολύωρη διαδικασία και σε κλίμα έντασης, η εισαγγελέας πρότεινε το αίτημα να απορριφθεί, ενώ το δικαστήριο ομόφωνα το δέχθηκε με το επιχείρημα ότι η αναζήτηση της αλήθειας θα είναι ουσιώδης από την εξέταση των καταγγελλουσών χωρίς δημοσιότητα, διότι θα μιλήσουν πιο άνετα. Η συνέχεια στη δίκη δόθηκε με την κατάθεση της πρώτης από τις τρεις ηθοποιούς που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλικές κακοποιήσεις, κατάθεση που έγινε χωρίς ακροατήριο και χωρίς δημοσιογράφους.

Κεκλεισμένων των θυρών η εξέταση των δύο εκ των τριών γυναικών που έχουν καταγγείλει τον ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίηση.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο συνήγορος της ηθοποιού που κατέθεσε –χωρίς να ολοκληρώσει όμως την εξιστόρηση των γεγονότων– ανέφερε ότι η εντολέας του κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων ήδη έχει πει και περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Οτι, δηλαδή, δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση από τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη το 2008, μία φορά τον Ιούνιο και άλλη μία τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, που αντιτάχθηκε και στην εξέταση των μηνυτριών χωρίς δημοσιότητα, μίλησε για αντιφάσεις της ηθοποιού που εξετάστηκε, ενώ η κατάθεσή της αναμένεται να είναι μακρά, καθώς θα δεχθεί βροχή ερωτήσεων από όλους τους παράγοντες της δίκης. Πάντως, η δίκη Φιλιππίδη, όπως όλες οι σημαντικές ποινικές δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό, αναμένεται να κρατήσει καιρό, διότι όλες οι δίκες διεξάγονται μετ’ εμποδίων, καθώς δεν υπάρχουν αίθουσες διαθέσιμες για τη συνέχισή τους και ουσιαστικά γίνονται μία φορά την εβδομάδα ή μία στις δέκα ημέρες.

Η επόμενη δικάσιμος για τη δίκη Φιλιππίδη ορίστηκε για την 1η Απριλίου, ενώ ο γνωστός ηθοποιός είναι κρατούμενος για οκτώ μήνες και έχει πολύ χρόνο ακόμα για να συμπληρώσει το 18μηνο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ηθοποιός είναι για βιασμό που έγινε εξακολουθητικά και για απόπειρες βιασμού, ενώ μάρτυρες πρόκειται να εξεταστούν ηθοποιοί που κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί του και έχουν μιλήσει για κακοποιητικές συμπεριφορές. Παράλληλα θα εξεταστούν και μάρτυρες υπεράσπισής του, μεταξύ των οποίων και η σύζυγός του που ήταν παρούσα και χθες στο δικαστήριο, όπως και ο γιος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT