Εντός του Απριλίου αναμένεται να αρθούν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών είναι και η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ενός αρνητικού τεστ για την πρόσβαση κυρίως σε εξωτερικούς χώρους σε εστίαση και χώρους διασκέδασης. Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής χρόνος άρσης των μέτρων θα κριθεί και από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, όπου το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και η πορεία συρρίκνωσης των σκληρών δεικτών έχει ανακοπεί, χωρίς ωστόσο η εν εξελίξει πανδημία να πιέζει το ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε χθες (ΑΝΤ1) ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει στις επόμενες συνεδριάσεις της το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των μέτρων, είτε έως το Πάσχα είτε μετά το Πάσχα. «Ουσιαστικά από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των μέτρων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εικόνα από τις νοσηλείες στο ΕΣΥ, αλλά και το σχετικά υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα μας, επιτρέπει αυτή την εξέλιξη. Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση περίπου 2.000 απλές κλίνες COVID είναι κενές, όπως κενή είναι και μία στις τρεις κλίνες ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για ασθενείς με COVID-19. Χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 342 ασθενείς με COVID-19, ενώ δηλώθηκαν 441 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομείο. Οι θάνατοι ασθενών ήταν 73 και οι νέες διαγνώσεις 27.490, εκ των οποίων 10.058 στην Αττική και 2.634 στη Θεσσαλονίκη.
Πλεύρης: «Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά αναστέλλονται με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την έλευση του καλοκαιριού».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όσα περιοστικά μέτρα αρθούν θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά αναστέλλονται με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την έλευση του καλοκαιριού». Διευκρίνισε, δε, ότι το πιστοποιητικού εμβολιασμού παραμένει κανονικά. «Αυτό που εξετάζεται είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου είτε από τον Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους –και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους– να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Αντιιικό φάρμακο
Διαθέσιμο προς χορήγηση σε ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 κιλών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 είναι από χθες το αντιιικό φάρμακο Nirmatrelvir/Ritonavir της εταιρείας Pfizer. Για τη χορήγησή του ακολουθείται η εξής διαδικασία: Ο θεράπων ιατρός υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση, την οποία εγκρίνει ειδική επιτροπή, συνταγογραφεί το φάρμακο και ο ασθενής το λαμβάνει σπίτι του με κούριερ. Η αίτηση θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για να εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν από τους εξής παράγοντες κινδύνου: μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, αναμονή για μεταμόσχευση οργάνου, κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου υπό θεραπεία, αιματολογικές κακοήθειες, πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες, HIV (υπό προϋποθέσεις), ηλικία 75 ετών και άνω. Επιπλέον χορηγείται και σε άτομα με δύο ή περισσότερους από τους εξής παράγοντες κινδύνου: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος 35 και άνω, σακχαρώδη διαβήτη υπό θεραπεία, χρόνια νεφρική νόσο (υπό προϋποθέσεις και όχι με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια), χρόνια ηπατική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική ίνωση, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία, θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία. Τονίζεται ότι το νέο φάρμακο δεν χορηγείται σε εγκύους και θηλάζουσες και σε αιμοκαθαιρόμενους.