«Science Agora»: To «πεντάστερο» γραφείο αξιοποίησης της έρευνας

«Science Agora»: To «πεντάστερο» γραφείο αξιοποίησης της έρευνας

Κόμβος σύνδεσης έρευνας και αγοράς από πέντε κορυφαίους επιστημονικούς οργανισμούς της χώρας.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Το πέρασμα σε μια νέα εποχή ως προς την αξιοποίηση του σημαντικού ερευνητικού έργου που παράγεται στην Ελλάδα σηματοδοτεί η πρωτοβουλία που πήραν πέντε κορυφαίοι επιστημονικοί οργανισμοί της χώρας μας. Δύο πανεπιστήμια –το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)– και τρία ερευνητικά ιδρύματα –το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ)– συμπράττουν για την ίδρυση του Κεντρικού Κόμβου Μεταφοράς Τεχνολογίας «Science Agora». Δικτυώνονται και δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη. «Πρόκειται για ένα “πεντάστερο” γραφείο αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας», ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. «Η ίδρυση του “Science Agora” αποτελεί ορόσημο που μας πηγαίνει σε μια νέα εποχή. Πλέον, η στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας θα γίνεται στοχευμένα για να συμβάλει στην επιχειρηματική αξιοποίηση του πλούτου της έρευνας που γίνεται στα ιδρύματά μας με σύστημα και μέθοδο», τόνισε ο πρύτανης του ΟΠΑ Δημήτρης Μπουραντώνης.

Ειδικότερα, το πιο δύσκολο κομμάτι των ερευνητικών αποτελεσμάτων θεωρείται η αξιοποίησή τους. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών, αναλογικά με τον πληθυσμό της, ως προς την ερευνητική παραγωγή διεθνώς, αλλά καταβαραθρώνεται ως προς την αξιοποίησή τους, καθώς οι ερευνητικές ιδέες χάνονται στη λεγόμενη «κοιλάδα του θανάτου». Ετσι, μέσω του κόμβου «Science Agora» περισσότεροι από 10.000 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη σύμπραξη, πρωτοποριακή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, των πέντε ιδρυμάτων. Η δυναμική είναι εξαιρετικά μεγάλη με δεδομένο ότι οι ερευνητικές ομάδες των πέντε μετέχουν την τελευταία πενταετία σε εκατοντάδες διεθνή έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Από τη σύμπραξη πέντε κορυφαίων επιστημονικών οργανισμών θα επωφεληθούν περισσότεροι από 10.000 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί συνεργάτες και υποψήφιοι διδάκτορες.

Συγκεκριμένα, τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας των πέντε ιδρυμάτων και τα υπάρχοντα κέντρα επιχειρηματικότητας διασυνδέονται σε θέματα σχετικά με την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, την ίδρυση τεχνοβλαστών, την επιχειρηματική επιτάχυνση, την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τη μετέπειτα προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων. Η σύμπραξη των πέντε θα διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ειδικά για την προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση της διανοητικής ιδιοκτησίας και την εμπορική της αξιοποίηση, τη διάχυση αποτελεσμάτων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, την προσέλκυση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών –ειδικά κατά τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας ομάδας και της αξιολόγησης μιας ιδέας–, την αποτελεσματική επικοινωνία με τη βιομηχανία, τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

«Η μεταφορά τεχνολογίας από τα ερευνητικά εργαστήρια στην κοινωνία αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά εργαλεία για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην έρευνα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το “Science Agora” συγκεντρώνει το κύρος, την ωριμότητα, την ετοιμότητα και τις υποδομές πέντε μεγάλων ερευνητικών οργανισμών της Αττικής, ώστε να έχει άμεσα διεθνές αποτύπωμα», ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση του κόμβου ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Γεώργιος Νούνεσης. Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ Ιωάννης Ψαρράς τόνισε: «Η συμμετοχή του ΕΠΙΣΕΥ στο “Science Agora” αυξάνει σημαντικά τη δυνατότητα διάδοσης και εφαρμογής των καινοτομικών αποτελεσμάτων των ερευνητών του, μέσω της αλληλεπίδρασής του με τα άλλα κορυφαία ιδρύματα, αξιοποιώντας τη γνώση που έχει ήδη αναπτυχθεί σε αυτά, καθώς και τη δική του εμπειρία, κάτι που μπορεί να ωφελήσει και άλλους φορείς που μπορεί μελλοντικά να ενταχθούν στον κόμβο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT