Η αφρόκρεμα των ελαιολάδων στη Σητεία

Η αφρόκρεμα των ελαιολάδων στη Σητεία

Διάσημοι ειδικοί στο ελαιόλαδο από όλο τον κόσμο αναμένεται να φθάσουν στην Κρήτη την επομένη εβδομάδα.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσημοι ειδικοί στο ελαιόλαδο από όλο τον κόσμο αναμένεται να φθάσουν στην Κρήτη την επομένη εβδομάδα. Πρόκειται για τους κριτές στον 7ο διαγωνισμό ελαιολάδου Athena, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στη Σητεία του Νομού Λασιθίου. Ο διαγωνισμός, που είναι στην ουσία μια διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας του ελαιολάδου για τον καταναλωτή, έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια –η διοργάνωση ξεκίνησε το 2016– να καταχωρίζεται πλέον ανάμεσα στους τρεις καλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο.

Το κίνητρο για τη θεσμοθέτησή του ήταν η εδραίωση του ελληνικού λαδιού στη διεθνή σκηνή. «Αν ρωτήσεις εκατό ανθρώπους στον δρόμο, όλοι θα απαντήσουν ότι παράγουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο. Είναι αλήθεια; Το ελληνικό λάδι θα μπορούσε εν δυνάμει να είναι το καλύτερο λάδι στον κόσμο. Ομως, εκτός από τη μεταξύ μας συζήτηση, το θέμα είναι ότι το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχει στην παγκόσμια αγορά τη θέση που θα μπορούσε να έχει», εξηγεί ο ιδρυτής του Athena Ντίνος Στεργίδης.

Από τα 560 δείγματα έξτρα παρθένων ελαιολάδων που έχουν σταλεί στον 7ο διαγωνισμό Athena, τα μισά προέρχονται από 23 ξένες χώρες.

«Και όμως, στον τομέα του ελαιολάδου η Ελλάδα καυχιέται δικαίως. Οι Ελληνες είναι οι πρώτοι στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου ετησίως, μακράν από τους επόμενους στην κατάταξη. Εχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ελαιώνων σε σχέση με το σύνολο της καλλιεργούμενης γης στον κόσμο. Παίζουμε ανάμεσα στην 3η και 4η θέση στην παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο», εξηγεί ο κ. Στεργίδης. «Είμαστε παίκτες, δεν είμαστε παίξε-γέλασε», καταλήγει και συμπληρώνει: «Ομως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στον όγκο, ούτε στις τιμές πώλησης του ελληνικού ελαιολάδου». Η διενέργεια ενός διεθνούς διαγωνισμού με παγκόσμιο κύρος στην Ελλάδα θα δώσει υπεραξία και στο ελληνικό λάδι, σύμφωνα με τους διοργανωτές. «Τα 2/3 της κριτικής επιτροπής είναι ξένοι και έτσι το βραβείο που παίρνει κάποιος έχει αντίκρισμα στη διεθνή αγορά. Ερχονται να διαγωνιστούν στην Ελλάδα οι “Ferrari” των ελαιολάδων», λέει η πρόεδρος του διαγωνισμού, Μαρία Κατσούλη.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί αγορά για τα premium έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, οι παραγωγοί και οι εταιρείες θεωρούν τιμή τους να διαγωνιστούν στη γενέτειρα του ελαιολάδου, όπως πολλές φορές λένε οι ίδιοι. Ετσι, από τα 560 έξτρα παρθένα ελαιόλαδα των οποίων δείγματα έχουν σταλεί στον διαγωνισμό, τα μισά προέρχονται από 23 ξένες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Αυστραλία και η Κίνα.

Οσον αφορά την επιλογή της Σητείας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού (κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας), η κ. Κατσούλη σημειώνει ότι το όνομα «Σητεία» είναι πολύ δυνατό στη διεθνή αγορά ελαιολάδου, περισσότερο από της Καλαμάτας. «Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό γιατί στο μέλλον ο ανταγωνισμός στο ελαιόλαδο θα είναι πολύ μεγάλος. Ηδη αυτή τη στιγμή 58 χώρες στον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο», τονίζει.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT