Απαντήσεις για τον χαμό της Μαλένας και της Ιριδας

Απαντήσεις για τον χαμό της Μαλένας και της Ιριδας

Οι έρευνες και τα επόμενα βήματα

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ή όχι ανάμειξη η Ρούλα Πισπιρίγκου στους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της, Μαλένας και Ιριδας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας στα τέλη Ιανουαρίου. Η 3,5 ετών Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή τον Απρίλιο του 2019 στην παιδογκολογική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και η μόλις 6 μηνών Ιριδα ένα χρόνο αργότερα στο σπίτι της οικογένειας, στην Πάτρα.

Και οι δύο αυτοί θάνατοι έχουν κοινά στοιχεία με τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, με πιο χαρακτηριστικό ότι τα δύο παιδιά κατέληξαν τη στιγμή που μαζί τους βρισκόταν μόνο η μητέρα τους. Σε κατάθεσή της το 2019 στην Αστυνομία, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε περιγράψει ως εξής τη στιγμή του θανάτου της 3,5 ετών κόρης της: «Ο σύζυγός μου αποχώρησε για λίγο από το νοσηλευτικό ίδρυμα και παρέμεινα δίπλα της εγώ και κοιμήθηκα μαζί της. Στις 4.40 μ.μ. το παιδί τινάχτηκε, με κοίταξε, έβγαλε ένα ρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα».

Ομως και η 6 μηνών Ιριδα κατέληξε σε χρόνο που από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα απουσίαζε ο πατέρας των κοριτσιών. Μάλιστα, ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται ένα ή δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα να είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου από την 33χρονη. Το βρέφος είχε βρεθεί νεκρό στην κούνια του, το πρωί της 20ής Μαρτίου 2021. Ηδη από το βράδυ της παραμονής στο σπίτι βρισκόταν η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου μαζί με την αδελφή της, που είχε πάει για να τη βοηθήσει. Μητέρα και θεία έκαναν μπάνιο το μωρό, το τάισαν και το έβαλαν στην κούνια του για ύπνο. Στις 2.30 τα ξημερώματα της επομένης το μωρό ξύπνησε, με τη μητέρα του να σηκώνεται και να του βάζει την πιπίλα έως ότου κοιμηθεί εκ νέου. Στις 11.30 π.μ. η 33χρονη ζήτησε από την αδελφή της να σηκώσει το μωρό προκειμένου να το ετοιμάσουν για την πρωινή βόλτα. Ηταν τότε που η αδελφή της Ρούλας, Δήμητρα, είδε ότι το παιδί ήταν αναίσθητο. Το μετέφεραν στο Καραμανδάνειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από τις ιστολογικές και κυρίως τις τοξικολογικές εξετάσεις στην Τζωρτζίνα, που πέθανε από ανακοπή στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προέκυψε ως γνωστόν ότι της χορηγήθηκε θανατηφόρα δόση κεταμίνης, με κατηγορούμενη ως δράστιδα τη μητέρα της. Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση και εξακολουθούν να ερευνούν τους δύο προηγούμενους θανάτους στην οικογένεια θεωρούν πιθανό να είναι η Ρούλα Πισπιρίγκου εκείνη που έκοψε το νήμα της ζωής και των άλλων δύο παιδιών της, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ο θάνατός τους να επήλθε από χορήγηση κεταμίνης.

Η λύση του μυστηρίου είναι πιθανόν να κρύβεται στους ιατροδικαστικούς φακέλους των δύο παιδιών. Ο θάνατος της 3,5 ετών Μαλένας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της έγιναν στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Εγινε έλεγχος για το ενδεχόμενο να της χορηγήθηκαν έξι διαφορετικού τύπου ναρκωτικές ουσίες, με αρνητικό πάντως αποτέλεσμα. Ιατροδικαστικές πηγές εξήγησαν στην «Κ» ότι οι ίδιες ακριβώς τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στην Τζωρτζίνα και αποκάλυψαν χορήγηση κεταμίνης είχαν γίνει στη Μαλένα με αρνητικό αποτέλεσμα. Πιθανολογείται λοιπόν ότι είναι διαφορετικός ο «μηχανισμός» που επέφερε τον θάνατο της Μαλένας, με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου.

Και οι δύο θάνατοι έχουν κοινά στοιχεία με εκείνον της Τζωρτζίνας, με πιο χαρακτηριστικό ότι τα δύο παιδιά κατέληξαν τη στιγμή που μαζί τους βρισκόταν μόνον η μητέρα τους.

Κατά τις ιστολογικές εξετάσεις, εξάλλου, προέκυψαν ευρήματα όπως «έντονη πνευμονική συμφόρηση» και «κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων», που παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, σε ασφυξία.

Αλλες πάντως ιατροδικαστικές πηγές σημειώνουν ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας μπορεί να βγήκαν αρνητικές επειδή ο οργανισμός της πρόλαβε να μεταβολίσει τη χημική ουσία που πιθανόν να της χορηγήθηκε. Οι αναφορές ενισχύονται και από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στην Τζωρτζίνα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου όπου διεκομίσθη μετά την πρώτη ανακοπή που υπέστη τον Απρίλιο του 2021, είχαν βγει αρνητικές.

Νέο ιατροδικαστικό πόρισμα για την υπόθεση της Μαλένας πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και οι ιατροδικαστές Νίκος Καλόγρηας και Χριστίνα Τσάκωνα που έχουν αναλάβει την αναψηλάφηση της υπόθεσης. Επιπλέον, δείγματα ιστών του κοριτσιού που έχουν διατηρηθεί σε αρχείο ενδεχομένως να επανεξεταστούν.

Η αγενεσία φλεβόκομβου

Ο θάνατος της Ιριδας αντίστοιχα είχε αποδοθεί σε αγενεσία φλεβόκομβου, μια σπάνια καρδιολογικής φύσεως πάθηση. Στο πλαίσιο της τοξικολογικής εξέτασης είχε γίνει έλεγχος για το ενδεχόμενο να της χορηγήθηκαν ναρκωτικές ουσίες (κοκαΐνη, οπιούχα, βενζοδιαζεπίνες) και οινόπνευμα, με αρνητικό πάντως και σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσμα. Ιατρική πηγή με γνώση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας πάντως δήλωσε στην «Κ» ότι οι εξετάσεις διαφέρουν από αυτές που έγιναν στη Μαλένα και την Τζωρτζίνα, ήταν δηλαδή πιο «γενικές» και δεν θα μπορούσαν να έχουν ανιχνεύσει τη δραστική ουσία κεταμίνη. Και στην περίπτωση της Ιριδας, πάντως, οι ιστολογικές εξετάσεις ανέδειξαν ευρήματα συμβατά με ασφυκτικό θάνατο, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη ασφυκτικών κηλίδων στους πνεύμονες και αλλοιώσεων στα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβατών με υποξυγοναιμία, ήτοι έλλειψη οξυγόνου. Δεν συνέβη το ίδιο με την Τζωρτζίνα, καθώς ο παθολογοανατόμος Σταμάτης Θεοχάρης αποτύπωσε στην έκθεσή του ευρήματα συμβατά με χρήση «φαρμακευτικού παράγοντα» και όχι ασφυξίας. Σε κάθε περίπτωση το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών σε συνεννόηση με την Εισαγγελία αναμένεται το επόμενο διάστημα να εστιάσει σε αυτούς τους δύο θανάτους λαμβάνοντας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, καταθέσεις από γιατρούς και νοσηλευτές που χειρίστηκαν τα δύο αυτά περιστατικά.

Η θέση του πρώην συζύγου

Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης αλλά και της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου διατάξει η Εισαγγελία Πάτρας, θα γίνει προσπάθεια να διαλευκανθούν δύο πτυχές της υπόθεσης. Η πρώτη απ’ αυτές είναι ο ρόλος του πρώην συζύγου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Μάνου Δασκαλάκη. Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε γνώση για όσα φέρεται να έπραξε η κατηγορουμένη, ενώ την Παρασκευή μέσω του συνηγόρου του φέρεται να εξέφρασε την πρόθεσή του να παραστεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση. Στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί κατάσχεσαν, τέλος, το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή της 33χρονης σε αναζήτηση στοιχείων με ποινικό ενδιαφέρον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT