Εκκίνηση χθες για το συνέδριο των Δελφών μετά δύο συνεχόμενα χρόνια απουσίας από τον περίφημο ομφαλό του κόσμου, λόγω της πανδημίας. Το φόρουμ επέστρεψε στη γενέτειρά του με εκατοντάδες συνέδρους και ομιλητές, αυστηρά μέτρα κατά της COVID-19 και, βέβαια, ενδιαφέρουσες συζητήσεις ήδη από την την πρώτη ημέρα. Ολα αυτά σε ένα πραγματικά λουλουδιασμένο τοπίο, χωρίς όμως τη θαυμαστή διαύγεια της δελφικής ατμόσφαιρας: η αφρικανική σκόνη, παρούσα και εδώ, δεν άφηνε το βλέμμα να φτάσει μέχρι και τη θάλασσα, ενώ η ζέστη παρέπεμπε σε καλοκαιρινούς μήνες. Θερμή και η ατμόσφαιρα στις αίθουσες όπου διεξάγονται οι συζητήσεις με επίκεντρο –όπως είναι φυσικό– τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, τις βίαιες ανακατατάξεις στον τομέα της ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, αλλά και την πάντοτε επίκαιρη επίκληση της ιστορίας, τον πολιτισμό, τις ανθρωπιστικές σπουδές. Ο καίριος τίτλος της φετινής συνάντησης είναι «Νέες πραγματικότητες», γραμμένος μάλιστα και σε μια αψίδα κάτω από την οποίαν περνούσαν τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν στους Δελφούς.
Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Την έναρξη κήρυξε το μεσημέρι η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, η οποία αναφέρθηκε στη θέση της Ευρώπης και την Ελλάδας σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες μετά την 24η Φεβρουαρίου και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τη βαρβαρότητα ενός πολέμου, που δεν είναι “χειρουργικός” ή αναίμακτος, αλλά συνεπάγεται πόνο, αίμα, δάκρυα, ξεριζωμό. Η Ελλάδα, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγει και αυτή την αγκαλιά της στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Οι κοινές δοκιμασίες και η θέα της οδύνης ενώνουν τους λαούς με ένα λεπτό νήμα αλληλεγγύης. Οι μεγάλες κρίσεις κινητοποιούν τα κράτη και τις ηγεσίες, επιταχύνοντας τις εξελίξεις», τόνισε και προσέθεσε: «Στις επτά δεκαετίες της ύπαρξής της, η Ενωμένη Ευρώπη είναι αρκετά ώριμη για να μπορεί να εκτιμά την αξία της ειρήνης και αρκετά νέα, για να εξακολουθεί να επιδιώκει τα αγαθά της διεθνούς πολυμερούς συνεργασίας. Δεν είναι προς όφελός της η ανάδυση ενός νέου ψυχρού πολέμου, εάν αυτός μπορεί να αποτραπεί. Η Ευρώπη οικοδόμησε τη μεταπολεμική σταθερότητα και δημοκρατική ευημερία της χτίζοντας γέφυρες παρά υψώνοντας τείχη. Πρέπει να συνεχίσει, με πείσμα, να λειτουργεί ως δύναμη διαλόγου, συνεννόησης, συνεργασίας, προβάλλοντας την ήπια ισχύ των αξιών της και την ανθρωποκεντρική ελκυστικότητα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έστειλε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό για την έναρξη του συνεδρίου υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για τη διατήρηση της ευημερίας με επίκεντρο τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Εξέπεμψε το μήνυμα της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης σαν αντίδοτο όλων των κρίσεων. Από τις πρώτες συναντήσεις του φόρουμ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση μεταξύ του γνωστού αρθρογράφου Μάρτιν Γουλφ με τον «δικό» μας Τάκη Θεοδωρόπουλο για το πώς ο πόλεμος επηρεάζει την Ευρώπη και την απειλή της χρήσης πυρηνικών, καθώς και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον διεθνούς φήμης Αμερικανό οικονομολόγο Τζέφρεϊ Σακς, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη σημασία τα παιδιά στο σχολείο να μάθουν να αναζητούν τη γνώση και όχι να την παπαγαλίζουν.