Μαθητές «παίρνουν μέρος» στη Formula 1

Σε έναν απαιτητικό διαγωνισμό υπό αληθοφανείς συνθήκες, τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Από μικρός ο Θάνος, μαθητής Α΄ Λυκείου σήμερα, αγαπούσε την ταχύτητα. Το πάθος του για τα αμάξια ήταν τέτοιο που ήδη από το δημοτικό είχε αρχίσει να παρακολουθεί αγώνες Formula 1, μαγεμένος από τους ήχους, την ατμόσφαιρα, όλο το σύμπαν των αγώνων αυτοκινήτου. Οπως φαντάζεστε, το πρόγραμμα «F1 in Schools», ένας διαγωνισμός στον οποίο μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1, ήταν κάτι σαν… dream came true. Με φουλ γκάζια, δήλωσε συμμετοχή.

Ο Θάνος μαζί με την Αλίκη, τον Δημήτρη κ.ά. απαρτίζουν την ομάδα Centaur (Κένταυρος), μια εκ των δύο ομάδων που εκπροσωπούν την Ελληνογερμανική Αγωγή, το σχολείο τους, στον διεθνή διαγωνισμό. Η δεύτερη είναι η Acceleracing (από το «επιταχύνω» και το «αγωνίζομαι»). Καθώς ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, καμία από τις δύο ομάδες δεν ήταν πρόθυμη να αποκαλύψει πολλά. Τόσο αληθοφανείς είναι οι συνθήκες που δουλεύουν τα παιδιά –μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου– που ακόμα και η… κατασκοπεία είναι μέσα στο παιχνίδι. Εκτός από την κατασκευή του αυτοκινήτου, οι ομάδες καλούνται να κάνουν έρευνα, να φτιάξουν business plan, να ασχοληθούν με το μάρκετινγκ και την εξεύρεση χορηγών, να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, να «τρέξουν» διαφήμιση και τα σόσιαλ μίντια της εικονικής εταιρείας τους. «Είναι το πιο ολοκληρωμένο μαθητικό πρόγραμμα», λέει στην «Κ» ο καθηγητής του σχολείου Κώστας Ζαμπέλης, που με τον συνάδελφό του Κώστα Τάσση είναι υπεύθυνοι του πρότζεκτ. «Για να ανταποκριθούν οι μαθητές θα πρέπει να έχουν καλλιεργήσει ξεχωριστές δεξιότητες. Τα παιδιά θα πρέπει να σχεδιάσουν το όχημα σε χαρτί αλλά και στον υπολογιστή. Από ένα απλό λογότυπο μέχρι τη Formula σε εξειδικευμένα προγράμματα. Θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να πραγματοποιήσουν την αεροδυναμική μελέτη αλλά και την ικανότητα να επικοινωνήσουν με κάποιον διευθυντή μιας εταιρείας κατά τη διαδικασία εύρεσης χορηγών. Τα παιδιά θα σχεδιάσουν μια ιστοσελίδα και θα διαχειρίζονται όλα τα social media. Εξετάζεται η συνέπεια, η οργάνωση, η ομαδικότητα αλλά και η συνεργασία. Πρέπει επίσης να μπορούν να τηρήσουν προθεσμίες καθώς και κανόνες ή περιορισμούς. Να καταφέρουν να συντάξουν μια επιστολή αλλά και να τη μεταφράσουν στα αγγλικά».

Μαθητές «παίρνουν μέρος» στη Formula 1-1

Η ομαδικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα, λέει η Κατερίνα από την ομάδα Acceleracing. «Με το πέρασμα των ημερών συνειδητοποιήσαμε τη μεγάλη αξία της ομαδικής δουλειάς και περιορίσαμε την ατομικότητα του καθενός προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας. Παράλληλα, με την καθημερινή επαφή καταφέραμε να δημιουργήσουμε κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στη συνοχή της ομάδας μας». Για τα παιδιά η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μια ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν λίγο από τη δυσάρεστη επικαιρότητα. «Τα νέα του πολέμου, οι νέες μεταλλάξεις της COVID, οι ανοδικές τιμές, όλα αντικαθίστανται από έρευνα και ανάπτυξη, συνεργασία με άλλα μέλη, επικοινωνία με εταιρείες και ένα ευχάριστο “χάος” καθηκόντων», λέει ο Κωνσταντίνος από την Acceleracing.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 80% των μαθητών πιστεύει ότι ο διαγωνισμός τούς βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ 66% σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στον χώρο των νέων τεχνολογιών, των επιστημών ή να γίνουν μηχανικοί. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.

«Η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν διέκρινα σε εμένα ένα ενδιαφέρον προς τις θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα προς τη Φυσική, χωρίς να σημαίνει ότι απέκλεια εναλλακτικές», λέει η Νικολέττα από την Centaur. «Συμμετέχοντας σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του μοντέλου F1, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας μικρής εταιρείας, δόθηκε στην καθημερινή μου ζωή μια επαγγελματική νότα άμεσα συνδεδεμένη με τη Φυσική. Πλέον είμαι σίγουρη!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT