Πολλές ενστάσεις στο ν/σ για την υγεία

Πολλές ενστάσεις στο ν/σ για την υγεία

Στο «στόχαστρο» προσωπικός γιατρός και απογευματινά χειρουργεία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα αντιδράσεων από πολίτες και επαγγελματίες υγείας συγκεντρώνουν οι προωθούμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία. Η επιλογή του προσωπικού γιατρού, το πλαφόν των πολιτών που θα μπορεί να δέχεται, ενδεχόμενες καθυστερήσεις στα ραντεβού είναι μεταξύ των σχολίων επί του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», που είναι σε δημόσια διαβούλευση έως και την προσεχή Δευτέρα, ενώ για τα απογευματινά χειρουργεία, πολίτες και γιατροί εκτιμούν ότι με την παρέμβαση αυτή δύσκολα θα λυθεί το πρόβλημα της λίστας στα πρωινά χειρουργεία.

«Τι διαφορά θα έχει ο οικογενειακός γιατρός από τον προσωπικό γιατρό;» αναφέρεται σε σχόλιο επί του σχεδίου νόμου, και τονίζεται: «Σήμερα ισχύει ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος όμως έχει και ιδιωτική πελατεία. Ετσι, ο οικογενειακός γιατρός προτιμά την ιδιωτική του πελατεία, απ’ όπου πληρώνεται απευθείας, από τον ιδιώτη, ασφαλισμένο ή μη, και για να κλείσεις ραντεβού χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα, αν όχι παραπάνω». «Γιατί να μην είναι εφικτή η επιλογή ενός ειδικού γιατρού εξαρχής και να χρειάζεται μία επιπλέον επίσκεψη σε έναν προσωπικό γενικό γιατρό για παραπομπή στον ειδικό;» διερωτάται πολίτης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις γυναικολογικές εξετάσεις.

Αλλος σχολιαστής αναφέρεται στο πλαφόν των 2.000 πολιτών ανά προσωπικό γιατρό και σημειώνει ότι οι καλοί γιατροί θα καλύψουν γρήγορα αυτό το πλαφόν, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να μην μπορούν να επιλέξουν τον καλό γιατρό, ενώ σε άλλο σχόλιο τονίζεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί με 2.250 άτομα ως πληθυσμό ευθύνης τους, που σημαίνει ότι με το νέο σύστημα θα πρέπει να σταματήσουν να παρακολουθούν κάποιους ασφαλισμένους.

Πολλές ενστάσεις καταγράφονται και σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία. «Προϋπόθεση για απογευματινά χειρουργεία θα όφειλε να είναι η πλήρης λειτουργία των πρωινών, αλλιώς θα αποτελέσουν άμεσα μηχανισμό ταξικής ιατρικής διαλογής, ζωής ή θανάτου με βάση το εισόδημα των ασθενών με τις ευλογίες του ΕΣΥ», αναφέρεται σε σχόλιο, ενώ γιατρός επισημαίνει ότι οι αιτίες για τη μεγάλη λίστα αναμονής στα τακτικά πρωινά χειρουργεία είναι κυρίως οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών. «Με ποιες διαδικασίες και ποιους μηχανισμούς θα εξασφαλιστεί ότι οι χειρουργοί δεν θα ζητούν ή και θα απαιτούν από τους ασθενείς και πρόσθετη “μαύρη” αμοιβή;» ερωτά άλλος σχολιαστής.

Την ανάκληση της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου ζητεί το συντονιστικό όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές ιατρικές εταιρείες και πολυϊατρεία και γιατροί ΕΟΠΥΥ) και καλεί το υπουργείο σε ειλικρινή διάλογο και διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Τα σημεία «αγκάθια» του νομοσχεδίου για τους ιδιώτες, φορείς ΠΦΥ είναι, μεταξύ άλλων, η απουσία αναφορών για τις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών, η υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ όταν τους ζητείται –την οποία χαρακτηρίζουν ως «ένα είδος διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης»– και το σύστημα υποχρεωτικών παραπομπών αποκλειστικά από τον προσωπικό ιατρό προς τα νοσοκομεία.

Ψηφιακές πλατφόρμες για παιδιά, εφήβους

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού, όπου οι γιατροί μπορούν πλέον να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των παιδιών που παρακολουθούν. Οπως ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τίθενται σε παραγωγική λειτουργία το μητρώο εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού και το ψηφιακό ατομικό δελτίο υγείας μαθητή. Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας για το μητρώο εμβολιασμού των παιδιών, οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο και τυχόν επόμενες δόσεις των εμβολίων, ενώ γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών. Με το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού θα καταγράφεται από τον παιδίατρο ηλεκτρονικά όλη η αναπτυξιακή πρόοδος αλλά και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, στοιχεία τα οποία θα είναι προσβάσιμα από τους γονείς (μετά τις 10 Μαΐου) μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT