Συναντίληψη με την Ιαπωνία για διεθνές δίκαιο

Συναντίληψη με την Ιαπωνία για διεθνές δίκαιο

Κατά τις επαφές Δένδια τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του, τόσο σε ό,τι αφορά την Ουκρανία όσο και στο σκέλος της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη σύγκλιση Ελλάδας και Ιαπωνίας στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, τόσο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στο σκέλος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Αναλύσαμε τις ευρύτερες συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Αλλά είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για τη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS. Και από εκεί και πέρα, τις διμερείς μας σχέσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στο προσεχές μέλλον», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Ιαπωνία έχει κυρώσει την UNCLOS, ανήκει στην Ομάδα Χωρών Φίλων της UNCLOS, ενώ αποτελεί και συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Ιαπωνία, σημείωσε, «είναι μια χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και στα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν». Ο κ. Δένδιας μετέφερε στο Τόκιο και την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ιάπωνα ομόλογό του για επίσκεψη στην Αθήνα.

Πάντως η Τουρκία, στην οποία προφανώς ο κ. Δένδιας αναφερόταν όταν μιλούσε για αναθεωρητισμό, επέμεινε και χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στην τακτική των υπερπτήσεων. Τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 πέταξαν χθες το μεσημέρι και το απόγευμα 11 φορές πάνω από την Παναγιά, τις Οινούσσες, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς, ενώ μαζί με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και UAV πραγματοποίησαν συνολικά 81 παραβιάσεις. Οι αυξημένες παραβιάσεις προφανώς εντάσσονται στην κινητοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης «Μαβί Βατάν ’22». Είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας, προωθώντας παράλληλα την ατζέντα της περί «γκρίζων ζωνών» και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, δίχως ωστόσο να υψώνονται οι τόνοι.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης 47 ατόμων από την Ουκρανία («Νόστος 7»), ανάμεσά τους μία Ελληνίδα, 25 ομογενείς και ένας Σουηδός. Απαντες πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία και από χθες βρίσκονται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Τονίζεται ότι στην ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης συνέβαλε καθοριστικά το Ιδρυμα Μπούμπουρα, που εδρεύει στην Οδησσό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT