Το σχέδιο για στήριξη Ουκρανών προσφύγων

Το σχέδιο για στήριξη Ουκρανών προσφύγων

Στην ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία, που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα HELIOS προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ένταξη των προσφύγων από την Ουκρανία, που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα HELIOS προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο επιδοτεί τη στέγαση, εμπεριέχει μαθήματα ελληνικών και συμβουλευτικές υπηρεσίες για ένταξη στην αγορά εργασίας, ενώ επίσης προβλέπει ένα μικρό χρηματικό μηνιαίο βοήθημα.

Περισσότεροι από 19.500 πρόσφυγες έχουν έρθει από την Ουκρανία στην Ελλάδα, ωστόσο ενδεχομένως κάποιοι έχουν ήδη φύγει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Oπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου, η διαμονή σε camp επιλέχθηκε ως άμεση λύση προκειμένου να στεγαστεί ο πληθυσμός που φθάνει. Οι διαμένοντες στις δομές αυτή τη στιγμή (Σιντική Σερρών και Ελευσίνα) μόλις ξεπερνούν τα 200 άτομα.

Καταγραφή

Στο πλαίσιο της καταγραφής που πραγματοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν ήδη εγγραφεί 10.900 άτομα, για τα οποία άμεσα έχει αναγνωριστεί ότι βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας για τουλάχιστον ένα έτος.

Για την ακρίβεια έχουν ήδη εκδοθεί 4.000 σχετικές άδειες, εκ των οποίων οι 2.800 αφορούν αγόρια ή άνδρες και οι 1.180 κορίτσια ή γυναίκες.

Από το σύνολο όσων έχουν αιτηθεί άδεια προσωρινής προστασίας, οι 560 είναι παιδιά 0-6 ετών, οι 720 είναι παιδιά ηλικίας 7-14 ετών και οι 214 έφηβοι 15-18 ετών. Επίσης, 19-29 ετών είναι 400 άτομα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται στην ηλικία μεταξύ 30-39 ετών (841 άτομα). Στη δεκαετία 40-49 ετών βρίσκονται 481 από τους αιτούντες και 260 άτομα είναι 50-59 ετών. Τέλος, 246 άτομα έχουν ηλικία 60-65 ετών και 286 είναι ηλικίας άνω των 66 ετών.

Γραμμή επικοινωνίας

Από χθες, εξάλλου, ξεκίνησε η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πρόσφυγες από την Ουκρανία στα ουκρανικά, ρωσικά και ελληνικά μέσω γραμμής επικοινωνίας στο 10306 με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη. Τα άτομα που έχουν ανάγκη στήριξης μπορούν να επικοινωνούν στον συγκεκριμένο αριθμό επιλέγοντας το νούμερο 4 όπου απαντούν ψυχολόγοι από την Ουκρανία, οι οποίοι έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση.

Πιλοτικά η υπηρεσία θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και θα παρέχεται δωρεάν, ανώνυμα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT