Η πλατφόρμα για τους άνω των 80 άνοιξε στις 7 Απριλίου. Στις 13 ξεκίνησαν τα ραντεβού των 70-79, από τις 15 έγιναν διαθέσιμα για τους 60-69. Ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες εμβολιάζονται από τον Ιανουάριο. Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, γνωστή και ως δεύτερη αναμνηστική, αποτελεί γεγονός. Ο τέταρτος εμβολιασμός των ευπαθών ή μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών κατά της COVID-19 δεν είναι υποχρεωτικός. Μήπως κάποιος να αναβάλει την τέταρτη δόση για τα τέλη του καλοκαιριού, ώστε τότε να τον καλύψει για έναν ακόμη «επίφοβο» χειμώνα; Και εάν ναι, πώς θα το ξέρει; Μήπως να περιμένει μία τυχόν νέα δόση περί τα τέλη του 2022; Οι ειδικοί πάντως συγκλίνουν υπέρ του εμβολιασμού τώρα, ακόμα και αν κάποιος φαίνεται να έχει ακόμα αντισώματα, ύστερα από τον σχετικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα, τέσσερις επιστήμονες επισημαίνουν στην «Κ» ότι η μέτρηση των αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστος τρόπος αξιολόγησης της προστασίας κάποιου. «Δεν σημαίνει και πολλά, δεν υπάρχει ορισμός που να λέει ότι πάνω από τόσα αντισώματα είσαι προφυλαγμένος», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκης Βατόπουλος, με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδη να τονίζει ότι «δεν έχουμε ακόμα κανένα δεδομένο για την προστασία των αντισωμάτων». «Δεν είναι αξιόπιστος δείκτης σε ατομικό επίπεδο», δηλώνει στην «Κ» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «δεν ξέρουμε ποιο επίπεδο των αντισωμάτων είναι ικανοποιητικό». «Δεν έχει κανένα νόημα να μετράει κανείς αντισώματα», αναφέρει η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια τονίζει πως σε κάποιον άνω των 70-75 τα αντισώματα έχουν ήδη μειωθεί, το οποίο σημαίνει πως αν κολλήσει θα το περάσει πιο βαριά.
«Αν δείτε τι γίνεται στους μη εμβολιασμένους, θα καταλάβετε ότι η “Ομικρον” δεν είναι πιο ήπια», τονίζει η καθηγήτρια κ. Θεο- δώρα Χατζηιωάννου.
Οσον αφορά το πότε πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ή μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, οι επιστήμονες συμβουλεύουν «τώρα», καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πριν από 5-6 μήνες. «Αυτές είναι οι ομάδες κινδύνου», λέει ο κ. Μεταλλίδης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος των περιστατικών COVID-19 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, «αυτοί νοσηλεύονται». Και οι τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών που νόσησαν; Πρέπει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη αναμνηστική δόση; Μπορούν; Εξαρτάται πότε νόσησαν, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος. «Ενα μήνα μετά τη νόσηση μπορούν να κάνουν τέταρτη δόση», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Μεταλλίδης. Η κ. Θεοδωρίδου λέει πως αν νόσησαν πρόσφατα και είναι τριπλά εμβολιασμένοι, δεν χρειάζονται τέταρτη δόση ακόμα.
«Η νόσηση είναι σαν μία ακόμα δόση», λέει στην «Κ» η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης. Η ίδια τονίζει πως ενώ η τέταρτη δόση είναι απαραίτητη για τους ανοσοκατεσταλμένους –«ξέρουμε ότι οι τρεις δόσεις δεν δουλεύουν τόσο καλά»–, δεν είναι σίγουρη αν είναι εξίσου απαραίτητη για όλους τους υπόλοιπους. Το όφελος από την τέταρτη δόση εξαρτάται και από το πότε έκανε κάποιος την τρίτη δόση και τι εμβόλια έχει κάνει, αναφέρει. Για δύο πράγματα όμως είναι σίγουρη – πως η τέταρτη δόση ανεβάζει τα αντισώματα που κυκλοφορούν στον οργανισμό, και ότι είναι ασφαλής. «Για να συστήνεται μια τέταρτη δόση», δηλώνει στην «Κ» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «το πρώτο πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί είναι ότι είναι ασφαλής».
Μπορεί όμως κι αυτό να μην είναι το τέλος των εμβολίων κατά της COVID-19. Η κ. Θεοδωρίδου δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας πέμπτης δόσης, ίσως με καινούργιο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης «Ομικρον», το φθινόπωρο. Τονίζοντας ότι μεγάλα ποσοστά των εμβολιασμένων δεν νοσούν βαριά, η κ. Χατζηιωάννου δηλώνει ότι η «Ομικρον» δεν είναι πιο ήπια. «Αν δείτε τι γίνεται στους μη εμβολιασμένους», συμπληρώνει, «θα το καταλάβετε».