Οξύνεται η κόντρα εκδοτών – υπ. Παιδείας για ψηφιακά συγγράμματα

Οξύνεται η κόντρα εκδοτών – υπ. Παιδείας για ψηφιακά συγγράμματα

Επιμένει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) στη διένεξη που προέκυψε με το υπουργείο Παιδείας για την ψηφιακή ανάρτηση στο Διαδίκτυο του 25% των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων –περίπου 3.500 συγγράμματα– που ετησίως εκδίδουν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) στη διένεξη που προέκυψε με το υπουργείο Παιδείας για την ψηφιακή ανάρτηση στο Διαδίκτυο του 25% των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων –περίπου 3.500 συγγράμματα– που ετησίως εκδίδουν. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παύλος Παπαχριστοφίλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, σε συναντήσεις που είχαν, έθεσε στους εκδότες ένα τελεσίγραφο: «Οποιος δεν παρέχει μέχρι τον Μάιο του 2022 το 25% των συγγραμμάτων του προς τους φοιτητές και σε ηλεκτρονική μορφή πέραν της έντυπης, δεν θα του επιτραπεί να μοιράσει ούτε τα έντυπα συγγράμματα». Οι εκδότες αναφέρουν ότι «το σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων γνωστής εταιρείας που παρουσίασε το υπουργείο ως λύση διασφάλισης του περιεχομένου των βιβλίων “σπάει” εύκολα».

Οι εκδότες επιμένουν ότι το σύστημα διαχείρισης δικαιωμάτων ψηφιακών συγγραμμάτων «σπάει» εύκολα.

«Είναι οξύμωρο το ότι έγινε αποδεκτό από τους πλέον αρμόδιους, τεχνικούς του υπ. Παιδείας ότι δεν διασφαλίζονται από το DRM της πλατφόρμας ΕΥΔΟΞΟΣ, παρ’ όλα αυτά εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση. Ως εκδότες, σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηριζόμαστε “τεχνοφοβικοί”. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για ψηφιακό ακαδημαϊκό βιβλίο, στην ελεύθερη αγορά, δεν υπερβαίνει το 0,1% του εγχάρτου, δεν έχει χρειαστεί να το δημιουργήσουμε στο παρελθόν. Συνεπώς, είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε σε τόσο λίγο χρόνο και να προσφέρουμε λύσεις, για ένα εντελώς νέο προϊόν, το οποίο δεν έχουμε τις απαραίτητες άδειες από τους συγγραφείς, τους δημιουργούς και τους ξένους εκδοτικούς οίκους, δεν έχουμε την τεχνογνωσία να το παραγάγουμε, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να διαθέσουμε και γνωρίζουμε εκ των προτέρων από τη διεθνή εμπειρία ότι δεν διασφαλίζεται η διαδικτυακή κλοπή και διαρροή του περιεχομένου», τονίζουν οι εκδότες, παρατηρώντας ότι «το τελεσίγραφο του υπουργείου Παιδείας καθιστά πλέον κρυστάλλινα διαυγές ότι μοναδική επιδίωξη είναι η άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυθαιρέτως, θεωρούν ως δεδομένη και χωρίς καμία δέσμευση την ψηφιακή μορφή των έντυπων βιβλίων μας και δεν υπάρχει κανένα μέλημα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, της οποίας είμαστε θεματοφύλακες. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκδότες αποφάσισαν ομόφωνα να μην υποκύψουν στον εκβιασμό και να μην παραδώσουν το ψηφιακό υλικό των συγγραμμάτων τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT