Δολοφονίες: Τα μεγάλα ξεκαθαρίσματα της νύχτας

Δολοφονίες: Τα μεγάλα ξεκαθαρίσματα της νύχτας

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τη Δευτέρα του Πάσχα στο εξοχικό του στο χωριό Σκούρτα, ήταν η τελευταία σε μια μακρά αλυσίδα φόνων που έχουν αποδοθεί στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων «ομάδων» για την επικυριαρχία στη νύχτα.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, τη Δευτέρα του Πάσχα στο εξοχικό του στο χωριό Σκούρτα, ήταν η τελευταία σε μια μακρά αλυσίδα φόνων που έχουν αποδοθεί στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων «ομάδων» για την επικυριαρχία στη νύχτα. Ο κύκλος του αίματος άνοιξε το 2017 και στο διάστημα των πέντε χρόνων μέχρι σήμερα πάνω από 20 άτομα –τα περισσότερα με βαρύ ποινικό μητρώο– έχουν εκτελεστεί στο πλαίσιο «συμβολαίων θανάτου».

Ο πρώτος από τους σκληρούς ποινικούς που έπεσε νεκρός στο πλαίσιο του μεγάλου ξεκαθαρίσματος ήταν ο Βασίλης Γρίβας. Τον πυροβόλησαν τον Μάιο του 2017 έξω από το δημοτικό σχολείο του γιου του, στα Γλυκά Νερά.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2018 δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών ο Βασίλης Στεφανάκος, που θεωρείτο από πολλούς ως ένα από τα πιο ισχυρά, εάν όχι το ισχυρότερο όνομα στη νύχτα. Επεσε νεκρός μέσα σε καταιγισμό πυρών από καλάσνικοφ τη στιγμή που επιβιβαζόταν στη σκουρόχρωμη BMW η οποία ήταν παρκαρισμένη επί της λεωφόρου Αθηνών. Ορισμένες πηγές ενημέρωσης, που πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί καθότι και αυτή η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη, αναφέρουν ότι πίσω από τον φόνο του Στεφανάκου κρύβεται άλλοτε συνεργάτης του.

Δολοφονίες: Τα μεγάλα ξεκαθαρίσματα της νύχτας-1

Πάνω από 20 άτομα, τα περισσότερα με βαρύ ποινικό μητρώο, έχουν εκτελεστεί σε διάστημα πέντε χρόνων (από το 2017 έως σήμερα).

Ο τελευταίος είχε καλές σχέσεις με επιχειρηματίες, πολιτικούς αλλά και στο εσωτερικό της Αστυνομίας, ενώ φέρεται να διατηρούσε προσβάσεις και στον χώρο της παρανομίας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο φόνος του προκάλεσε περαιτέρω ανισορροπία στον κόσμο της νύχτας.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς δολοφονήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης ή αλλιώς «Καράφλας», με τον φόνο του να θεωρείται αρχικά τουλάχιστον «απάντηση» στην εκτέλεση του πρώην ΕΚΑΜίτη Παπαχρήστου. Τον Σεπτέμβριο εκτελέστηκε για πρώτη φορά γυναίκα. Η 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου ή αλλιώς «bella mafia» άφησε την τελευταία της πνοή στον χώρο στάθμευσης του σπιτιού της στην Κηφισιά.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου άγνωστοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον 41χρονο Βαγγέλη Ζαμπούνη στην ακτή Κονδύλη στον Πειραιά. Γλίτωσε μάλλον από τύχη με τραύμα από σφαίρα στο χέρι, καθώς το καλάσνικοφ των δραστών φέρεται να έπαθε εμπλοκή στη διάρκεια της επίθεσης. Τον Μάιο του 2019 δολοφονήθηκε στα Ταμπούρια ο «Κάβουρας» ή αλλιώς «Δάσκαλος» Παναγής Σιτοκωσταντίνου, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκτελέστηκε καθ’ οδόν προς τα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι, ο Δημήτρης Μάλαμας, παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από δύο αστυνομικούς που εκτελούσαν παράνομα χρέη προσωπικής φρουράς του. Ο Μάλαμας θεωρείτο από πολλούς δεξί χέρι του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου και αυτός που μετά τον φόνο του τελευταίου θα αναλάμβανε να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στη νύχτα, και όχι μόνο. Στο διάστημα που ακολούθησε μεσολάβησαν ακόμα αρκετά «συμβόλαια θανάτου», με πιο ηχηρό όμως εκείνο σε βάρος του Δημήτρη Καπετανάκη ή «Καπέ», ο οποίος στα 56 του χρόνια θεωρείτο ένας από τους «μακροβιότερους» νονούς της νύχτας στην Ελλάδα. Καμία από τις παραπάνω δολοφονίες δεν έχει εξιχνιαστεί, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας πάντως να διατείνονται ότι γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από τα «συμβόλαια θανάτου», χωρίς ωστόσο να μπορούν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT