Οδός Πειραιώς: «Στροφή» στον τουρισμό

Οδός Πειραιώς: «Στροφή» στον τουρισμό

Στην τροποποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης στα δύο διατηρητέα κτίρια του ομίλου Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς, στον Ταύρο, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τροποποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης στα δύο διατηρητέα κτίρια του ομίλου Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς, στον Ταύρο, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με την κίνηση αυτή επιτρέπονται πλέον γραφεία, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και αναψυχής και άλλα τα οποία είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η δρομολογούμενη μετατροπή τού –σε μεγάλο βαθμό ανενεργού– συγκροτήματος σε πολυχώρο τουρισμού και πολιτισμού. Πρόκειται για μία ακόμα από τις πολλές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον άξονα της οδού Πειραιώς, που δείχνει μια «στροφή» προς τον τουρισμό.

Οι εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο (συγκεκριμένα, της θυγατρικής του ομίλου, Noval Property) στην οδό Πειραιώς 252 δημιουργήθηκαν σταδιακά από το 1939 και περιλαμβάνουν 25 βιομηχανικά κτίρια (περίπου 43.800 τ.μ.) σε οικόπεδο 72,5 στρεμμάτων. Δύο από αυτά, το κτίριο επί της οδού Πειραιώς και το γειτονικό κτίριο «Ελαστρων», κηρύχθηκαν διατηρητέα το 2000 (η απόφαση τροποποιήθηκε το 2002). Οι αποφάσεις της εποχής υποστήριζαν το (τότε) επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για τη φιλοξενία του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας Μετάλλου, τη δημιουργία μουσειακού χώρου για την ιστορική εξέλιξη της εταιρείας, χώρων τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας κ.ά., σχέδιο που τελικά δεν ευοδώθηκε.

Είκοσι χρόνια μετά, ο όμιλος επανήλθε με ένα νέο επενδυτικό σχέδιο (προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ) για την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων της νομοθεσίας περί στρατηγικών επενδύσεων. Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε και τις σχετικές τροποποιήσεις στις χρήσεις γης των δύο διατηρητέων κτιρίων επιτρέποντας εστίαση, αναψυκτήρια και αναψυχή σε ποσοστό έως 25% των κτιρίων (για εκάστη χρήση), εμπορικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, γραφεία, ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσα εικονικής πραγματικότητας και άλλες χρήσεις. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας, το επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, γραφεία, μουσείο τεχνολογικής έρευνας, αθλητικές υποδομές και πάρκο, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και κατοικία.

Οι εξελίξεις γύρω από το ακίνητο της Βιοχάλκο είναι οι τελευταίες σε μια σειρά πρόσφατων (ως επί το πλείστον) επιχειρηματικών κινήσεων στον άξονα της Πειραιώς. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται:

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την αλλαγή χρήσης δύο διατηρητέων στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο.

– Η κατασκευή νέου εμπορικού κέντρου (Piraeus Retail Park) στη συμβολή της Πειραιώς με τη λεωφόρο Κηφισού, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι.

– Η τροποποίηση των χρήσεων γης στο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα της ΗΒΗ στο Νέο Φάληρο, ώστε να συμπεριλάβει χρήσεις γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, εστίασης, αναψυχής, πολιτιστικών εγκαταστάσεων κ.ά.

– Η μετατροπή του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στον Δήμο Πειραιά, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας με την επωνυμία Πολιτεία Καινοτομίας.

– Η κατασκευή στο ακίνητο του υπουργείου Υποδομών στον Ταύρο, μέσω ΣΔΙΤ, ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου για τη Γενική Γραμματεία Υποδομών. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, δεν έχει ακόμα οριστεί ανάδοχος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οδός Πειραιώς βρίσκεται σε μια νέα φάση, «στρεφόμενη» περισσότερο στις εμπορικές και τουριστικές από ό,τι στις πολιτιστικές χρήσεις και στις χρήσεις αναψυχής, που χαρακτήρισαν τις επενδύσεις της προηγούμενης εικοσαετίας. Το πλούσιο απόθεμα βιομηχανικών κελυφών, αποτέλεσμα της μετατροπής της οδού σε βιομηχανικό άξονα σταδιακά από τα μέσα του 19ου αιώνα (με πρώτα το εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου στο Γκάζι και τα κεραμοποιεία), διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρη στη μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης της Πειραιώς που εκπόνησε το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ και θεσμοθετήθηκε το 1996 (ΦΕΚ 510Δ). Ενα έτος μετά, 88 κτίρια (τα 45 βιομηχανικά) χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, ενώ σταδιακά προστέθηκαν και άλλα. Ακολούθησε το 2004 ένα προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 1063Δ) για το τμήμα της που είχε χαρακτηριστεί παραδοσιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT