Ουκρανοί εργαζόμενοι στον τουρισμό

Ξενοδοχεία τούς προσφέρουν δουλειά με αμοιβές και όρους Ελλήνων

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 28χρονη Ινα έφθασε στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα. Ηρθε από την Ουκρανία, από την πόλη Λβιβ, όπου μέχρι πρότινος ζούσε με την οικογένειά της. «Για πρώτη φορά μετά σχεδόν τρεις μήνες νιώθω πως μπορώ να αναπνεύσω κανονικά», λέει στην «Κ», «πως δεν χρειάζεται να ξυπνάω μέσα στη νύχτα γιατί ακούγεται μια ακόμα σειρήνα που δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει. Τώρα νιώθω πως δεν χρειάζεται να τρέξω στο καταφύγιο».

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάνω από 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία επιτέθηκε στη χώρα τους, με περίπου 3,2 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν καταφύγει στην Πολωνία. Στην Ελλάδα, μέχρι την Παρασκευή είχαν έρθει 25.249 Ουκρανοί πρόσφυγες και είχαν εκδοθεί 9.695 άδειες παραμονής και εργασίας. Από την αρχή του πολέμου, διάφορες εταιρείες, όπως η συμβουλευτική Reborrn, έχουν γνωστοποιήσει την επιθυμία τους να προσλάβουν Ουκρανούς πολίτες, ενώ πολλοί βρίσκουν δουλειά στον τουρισμό.

Ηδη από τις 28 Φεβρουαρίου, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ο συγκεκριμένος ξενοδοχειακός όμιλος θα πρόσφερε απασχόληση και δωρεάν διαμονή με αμοιβές και όρους Ελλήνων εργαζομένων σε 300 Ουκρανούς εργαζομένους του τουρισμού. «Υπάρχουν ήδη Ουκρανοί που εργάζονται σε εμάς», δηλώνει στην «Κ» εκπρόσωπος του ομίλου, λέγοντας πως σε αυτή τη φάση δεν θέλουν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Η 28χρονη Ινα, η οποία έχει ήδη πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε ξενοδοχεία, ήρθε στην Ελλάδα για να δουλέψει σε έναν άλλο ξενοδοχειακό όμιλο, ο οποίος επίσης προσφέρει θέσεις εργασίας σε Ουκρανούς πολίτες με σχετική εμπειρία. «Ηρθαμε σε επικοινωνία με ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Πολωνία το οποίο συνεργάζεται με πολλούς Ουκρανούς», λέει η υπεύθυνη προσλήψεων του συγκεκριμένου ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου, ούτως ώστε μέσω του πολωνικού γραφείου να μπορέσουν να αναρτήσουν αγγελίες στις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν Ουκρανοί. «Κάνω συνεντεύξεις μαζί τους μέσω κάμερας», δηλώνει η ίδια, συμπληρώνοντας πως προσφέρουν 200 θέσεις εργασίας σε Κω, Ρόδο ή Κρήτη. Σε όσους επιλεγούν ο όμιλος προσφέρει δωρεάν διαμονή, διατροφή και αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής, μηνιαίο μισθό 850-900 ευρώ και 4 ημέρες άδεια τον μήνα. «Είδαμε ως εταιρεία αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», αναφέρει η ίδια, λέγοντας πως ήθελαν να βοηθήσουν Ουκρανούς του κλάδου να βρουν δουλειά σε μια άλλη χώρα, προσφέροντάς τους προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

«Για πρώτη φορά μετά σχεδόν τρεις μήνες νιώθω πως μπορώ να αναπνεύσω κανο- νικά», λέει στην «Κ» η Ινα, που βρήκε δουλειά στην Κρήτη.

Παρότι πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον για την πιθανότητα εργασίας στην Ελλάδα, κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη στιγμή να δεσμευτούν με ένα εξάμηνο συμβόλαιο εργασίας. «Δεν έχουν υποβάλει όλοι αίτηση για να πάρουν άδεια παραμονής», λέει στην «Κ» πηγή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «πολλοί ζουν με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν».

«Λένε, “αν τελειώσει ο πόλεμος, θέλω να γυρίσω να δω αν το σπίτι μου είναι ακόμα εκεί”», αναφέρει η υπεύθυνη προσλήψεων στον ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο όπου βρήκε δουλειά η Ινα, η οποία παραμένει διχασμένη για την τωρινή της πραγματικότητα. Προσπάθησε πολύ να βρει μια θέση σε κάποιο ξενοδοχείο εκτός Ουκρανίας, στέλνοντας δεκάδες emails με το βιογραφικό της, παίρνοντας τηλέφωνα. «Γεια σας, είμαι Ουκρανή και ψάχνω δουλειά στο ξενοδοχείο σας», έλεγε. Τώρα που έφθασε στην Κρήτη, τα συναισθήματά της είναι ανάμεικτα. «Είμαι ενθουσιασμένη που θα δουλέψω εδώ, ήθελα τόσο πολύ να συνεχίσω τη δουλειά μου στα ξενοδοχεία, αλλά δεν μπορώ να το απολαύσω πλήρως», τονίζει στην «Κ». «Ανησυχώ ακόμα», λέει, «για την οικογένειά μου και τη χώρα μου».

Στον ίδιο ξενοδοχειακό όμιλο προσλήφθηκε και η 43χρονη Ιλόνα, η οποία, σε αντίθεση με την Ινα, έφυγε από την Ουκρανία λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος. «Εφυγα από την Οδησσό στις αρχές Μαρτίου», λέει στην «Κ», εξηγώντας πως από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά όλα άλλαξαν. «Τα πάντα ήταν κλειστά, είδαμε πως έπρεπε να μείνουμε στα σπίτια μας, πηγαίναμε στα μαγαζιά μόνο για να αγοράσουμε βασικές προμήθειες, αλλά από την πρώτη εβδομάδα είχαμε έλλειψη ψωμιού», θυμάται. Πολλοί άρχισαν να μένουν στα καταφύγια, λέει, μιλώντας κι εκείνη για τον φριχτό ήχο της σειρήνας. Οταν οι Ρώσοι έφθασαν κοντά στο Μικολάιβ, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την Οδησσό, η Ιλόνα κατάλαβε πως έπρεπε να φύγει από τη χώρα. «Εκλεισα εισιτήριο και πήγα με λεωφορείο στη Βουλγαρία – το τρένο ήταν επικίνδυνο, γιατί περνούσε μέσα από το Κίεβο», εξηγεί.

Τους τελευταίους δύο μήνες τούς έχει περάσει στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου έχει δικαίωμα να μείνει μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στο μεταξύ, είδε μέσω Facebook την αγγελία για Ουκρανούς εργαζομένους στον τουριστικό τομέα – έψαχναν child animator, διασκεδαστή παιδιών, μια δουλειά που η Ιλόνα έκανε και στην Ουκρανία. Επικοινώνησε με την υπεύθυνη προσλήψεων στον ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο, η συνέντευξή της ήταν επιτυχής και στα μέσα Μαΐου η Ιλόνα θα ξεκινήσει να δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο. Σε αντίθεση με την Ινα, δεν θέλει να επιστρέψει στην Ουκρανία. «Είμαι τόσο χαρούμενη, την ξέρω τη δουλειά, ξέρω καλά ποια είναι τα καθήκοντά μου», τονίζει, «και οι γονείς μου είναι τόσο χαρούμενοι που βρήκα αυτή τη δουλειά – εύχομαι όλα να πάνε καλά στην Ουκρανία και να έρθουν να με επισκεφθούν στη Ρόδο». Μιλώντας για την υπεύθυνη προσλήψεων, η Ιλόνα την αποκαλεί «φύλακα άγγελό της». «Πιστεύω», δηλώνει στην «Κ», «πως με βοήθησε ο Θεός και βρήκα αυτή τη δουλειά, είμαι τόσο ευγνώμων».

Χιλιάδες κενά παρά τις καλές αμοιβές

Η υπεύθυνη προσλήψεων σε μεγάλο ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο τονίζει στην «Κ» πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα, γεγονός που έχει συζητηθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες. Στις 17 Απριλίου, ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης έγραψε στο Twitter πως είναι ακάλυπτες περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα και service)», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις». Στις χιλιάδες αυτές ακάλυπτες θέσεις στον τουρισμό είχε αναφερθεί και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τον Φεβρουάριο, όταν είχε παρουσιάσει ως πιθανότητα να τις καλύψουν Ουκρανοί πολίτες. «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου, «με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT