Μπορεί ο «τρόπος» ομιλίας ενός από τους τρεις εκτελεστές του Γιάννη Σκαφτούρου να αποκαλύψει στους αστυνομικούς κρίσιμα στοιχεία για την ταυτότητα των δολοφόνων του 53χρονου; Κρίνοντας απ’ όσα επεσήμαναν σε κατ’ ιδίαν επικοινωνία τους με την «Κ» αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η απάντηση είναι «ναι». Και αυτό διότι, σύμφωνα με στοιχεία που έθεσαν υπόψη της «Κ», η προφορά ενός από τους τρεις ενόπλους παραπέμπει σε άτομο από χώρα της πρώην Σοβιετικής Eνωσης, πιθανότατα τη Γεωργία.
Το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του Σκαφτούρου εκτέλεσαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα τρεις ένοπλοι. Πήδηξαν τον μαντρότοιχο της οικογενειακής μονοκατοικίας στα Σκούρτα και αφού πλησίασαν το τραπέζι όπου βρίσκονταν ο Σκαφτούρος και η οικογένειά του, τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ και πιστόλι στο σώμα και το κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες της άγριας δολοφονίας κατέθεσαν στους αστυνομικούς ότι οι δράστες μίλησαν ελληνικά, διατάζοντάς τους να πέσουν στο έδαφος, ενώ, κινούμενοι προς το μέρος του Σκαφτούρου, ακούστηκαν να φωνάζουν «Γιάννη, Γιάννη». Πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκτελεστές ήρθε και ένας αγρότης, συγγενής του θύματος, όταν εκείνοι λίγα λεπτά μετά τον φόνο, και ενώ η μηχανή τους είχε υποστεί βλάβη, αποπειράθηκαν να αρπάξουν το αγροτικό αυτοκίνητό του για να διαφύγουν από την περιοχή.
Από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει ότι οι εκτελεστές του «θείου Τζο», όπως ήταν το ψευδώνυμο του Σκαφτούρου, μιλούσαν ελληνικά με ξενική προφορά. Κι αν για τους δύο από αυτούς υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν καταγωγή από την Αλβανία, μάρτυρας-κλειδί φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι ο «τρόπος» ομιλίας του τρίτου δράστη παραπέμπει σε άτομο από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης – πιο συγκεκριμένα από τη Γεωργία.
Ο Σκαφτούρος ήταν ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της επονομαζόμενης greek mafia και το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά 20 και πλέον φόνων από το 2017 κι έπειτα, που έχουν συσχετιστεί με τον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος. Ορισμένες, μάλιστα, από τις εκτελέσεις που έχουν προηγηθεί, όπως αυτές του Μανώλη Καραγιάννη και του Δημήτρη Μάλαμα, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτήν του Γιάννη Σκαφτούρου, δίχως μάλιστα να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να έχουν εκπορευθεί από το ίδιο «κέντρο».
Το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του δραστήριου μέλους της greek mafia προστέθηκε στη σειρά 20 και πλέον φόνων από το 2017.
Στο σχέδιο δολοφονίας Σκαφτούρου πήραν μέρος τουλάχιστον τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δύο μηχανές. Τη μία από αυτές, κλεμμένη ήδη από το 2019, εγκατέλειψαν οι επιβάτες της σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Σκαφτούρου στα Σκούρτα όταν υπέστη μηχανική βλάβη.
Οι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την κλοπή της και μέχρι πρότινος, η μηχανή φυλασσόταν σε κρησφύγετο των δραστών. Καθώς επιστρατεύθηκε για τις ανάγκες της επιχείρησης εξόντωσης του Σκαφτούρου, εκτιμούν ότι θα έχει καθαριστεί ώστε να μην υπάρχουν δακτυλικά ή γενετικά αποτυπώματα των δραστών.
Δεν ισχύει το ίδιο με το αγροτικό του συγγενούς του «θείου Τζο», που προσπάθησαν να αρπάξουν κατά τη διαφυγή τους και το οποίο έριξαν σε χαντάκι, εγκαταλείποντάς το μερικά μέτρα παρακάτω. Το φορτηγάκι βρίσκεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, δίχως, πάντως, να έχει ακόμη απαντηθεί το ερώτημα εάν «υπάρχουν ή όχι ευρήματα ικανά να αποκαλύψουν την ταυτότητα των δραστών». Οπως, επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς τελικά απομακρύνθηκαν από τα Δερβενοχώρια οι δύο εκτελεστές μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διαφυγή τους. Οι από αέρος έρευνες του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. και η παρουσία δυνάμεων της ΕΚΑΜ στον ορεινό όγκο δεν στάθηκαν ικανές για τον εντοπισμό τους.
Από την προσοχή των ερευνητών δεν έχει διαφύγει το γεγονός ότι η εκτέλεση έγινε την ώρα που η φρουρά που είχε ο Γιάννης Σκαφτούρος, και στην οποία μετείχε και πρώην αστυνομικός, δεν ήταν παρούσα στο σπίτι στα Σκούρτα. Με τους αρμόδιους αξιωματούχους να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η σχετική πληροφορία να διέρρευσε στους εκτελεστές.
Το λαθρεμπόριο
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την αποφυλάκισή του, αρχές του 2019, έως τη δολοφονία του, Δευτέρα του Πάσχα στα Σκούρτα, ο Γιάννης Σκαφτούρος φέρεται να δραστηριοποιείτο, μεταξύ άλλων, στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Τον Νοέμβριο του 2019, στο πλαίσιο έρευνας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, βυτιοφόρα ιδιοκτησίας του είχαν εντοπιστεί να μεταφέρουν νοθευτικές ουσίες από τη Βουλγαρία σε δίκτυο 24 πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Αττική. Στενό συγγενικό πρόσωπο του Σκαφτούρου, που εμφανιζόταν ως ο νόμιμος εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας των βυτίων, κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή. Ο ίδιος το 2017 είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στον Ασπρόπυργο τη στιγμή που μετάγγιζε νοθευτική ουσία από ένα βυτίο σε άλλο. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο διάστημα ο «θείος Τζο» ανέπτυξε δραστηριότητα και σε θέματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, δίχως πάντως να κατηγορηθεί σχετικά, αλλά και στην εμπορία σκραπ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτές του οι δραστηριότητες ή εκκρεμότητες του παρελθόντος κρύβονται πίσω από την εξόντωσή του.