Απολογήθηκε για Novartis, Μιωνή ο Παπαγγελόπουλος

Απολογήθηκε για Novartis, Μιωνή ο Παπαγγελόπουλος

Προς το τέλος βαίνει η ανάκριση για την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών στην υπόθεση Novartis, αλλά και για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος βαίνει η ανάκριση για την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών στην υπόθεση Novartis, αλλά και για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, καθώς χθες απολογήθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος παραπέμφθηκε με απόφαση της Βουλής στη Δικαιοσύνη, με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντιμετωπίζει σωρεία αδικημάτων για τους δικαστικούς χειρισμούς όσον αφορά την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, αλλά και τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μιωνή για εκβιαστική τακτική εις βάρος του, με όχημα την ποινική εμπλοκή του σε οικονομικού αντικειμένου υποθέσεις.

Συνολικά, ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζει οκτώ αδικήματα, πολλά σε βαθμό κακουργήματος, και χθες απολογήθηκε με την κατάθεση γραπτού απολογητικού υπομνήματος, το οποίο φθάνει τις 640 σελίδες.

Ο ίδιος σε γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο «για το δικό του κατηγορητήριο», ενώ χαρακτήρισε «έωλες» τις εις βάρος του κατηγορίες και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει με νεότερα στοιχεία προκειμένου να στηρίξει την αθωότητά του.

Οι κατηγορίες εις βάρος του, που τον φέρουν ως ιθύνοντα νου για τους δικαστικούς χειρισμούς όσον αφορά την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στην υπόθεση Novartis, συγκροτούν και τη βάση του κατηγορητηρίου της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, ενώπιον της οποίας απολογήθηκε χθες ο πρώην υπουργός.

Ο ίδιος επέμεινε στη δήλωσή του «περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μιλώντας για τη Novartis, ενώ μετά το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας δεν του επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος, όπως έχει συμβεί και με τους άλλους κατηγορουμένους στην ίδια υπόθεση, μη πολιτικά πρόσωπα, που παραπέμφθηκαν με απόφαση της Βουλής ως συμμέτοχοι του πρώην υπουργού.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας Παπαγγελόπουλου, η ανάκριση οδηγείται προς ολοκλήρωση, με το Δικαστικό Συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου να είναι εκείνο που θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Αν αποφασίσει παραπομπή του πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο, θα έχουμε τη συγκρότησή του για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια και για πρώτη φορά σε ό,τι αφορά υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η σχετική διαδικασία, αν η υπόθεση παραπεμφθεί στο ακροατήριο του ειδικού δικαστηρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, και η δίκη, αν αποφασιστεί, να αρχίσει προς το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT