Πανεπιστημιακή αστυνομία – ΑΕΙ: Πρόκειται για πολύ θετική απόφαση

Πανεπιστημιακή αστυνομία – ΑΕΙ: Πρόκειται για πολύ θετική απόφαση

Μεταξύ των πανεπιστημιακών και των πρυτάνεων υπάρχει, πάντως, αγωνία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΟΠΠΙ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων – ΟΠΠΙ) στα τέσσερα πανεπιστήμια –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ– αναμένουν πλέον οι πρυτάνεις, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι η θεσμοθέτησή της είναι συνταγματική. Βέβαια, κρίνεται ότι το εγχείρημα θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές λειτουργίας των ΑΕΙ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρόκειται για πολύ θετική, ξεκάθαρη απόφαση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Το επιχειρησιακό κομμάτι δεν είναι δουλειά των οργάνων του ΑΕΙ», παρατήρησε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Αλλωστε, αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, βάσει της υπουργικής απόφασης του υπ. Προστασίας του Πολίτη, που εκρίθη στο ΣτΕ.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι μεταξύ των πανεπιστημιακών και πρυτάνεων υπάρχει αγωνία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των μελών των ΟΠΠΙ. Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε πρύτανης χθες στην «Κ», θεωρείται πολύ πιθανό αμέσως μετά την παρουσία των μελών των ΟΠΠΙ στο κάμπους ενός ΑΕΙ να προκληθούν επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές μαζί με εξωπανεπιστημιακούς, που διαφωνούν με την απόφαση, με τα μέλη των ΟΠΠΙ. Αυτό, για τους γνωρίζοντες την πραγματικότητα των ελληνικών κεντρικών ΑΕΙ, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε καταλήψεις κτιρίων και κλιμάκωση των επεισοδίων. Μάλιστα, πρύτανης ανέφερε στην «Κ» ότι καλό είναι να μην μπουν οι ΟΠΠΙ στα κτίρια, αλλά μόνο στο κάμπους των ΑΕΙ, επιτηρώντας και αναμένοντας σήμα για παρέμβασή της σε τυχόν επεισόδια. Τα ΑΕΙ έχουν εκπονήσει σχέδια ασφαλείας, που περιλαμβάνουν τοποθέτηση συναγερμού, καμερών, τουρνικέ και σχέδια διαφυγής.

Μεταξύ των πανεπιστημιακών και των πρυτάνεων υπάρχει, πάντως, αγωνία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΟΠΠΙ.

Από την άλλη, πρυτάνεις τονίζουν πως «κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί προσφιλής τακτική η μετάθεση ευθυνών της αστυνομίας στην περίπτωση αποτυχίας της σε μια επέμβαση σε έναν τόσο ευαίσθητο πολιτικά χώρο, όπως τα ΑΕΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρυτάνεις της Αθήνας συναντήθηκαν πρόσφατα με τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά αξιολόγησαν τη συνάντηση ως «πρώτη εθιμοτυπική, χωρίς η συζήτηση να μπει στην ουσία».

Πάντως, χθες, η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «στις απαράδεκτες εικόνες εισβολής πάνοπλων αστυνομικών στο ΑΠΘ και αξιοποίησης στημένων σκηνικών ήρθε να προστεθεί η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει συνταγματική την πανεπιστημιακή αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το “timing” των γεγονότων ταιριάζει γάντι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για επιτάχυνση της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, ακόμη και πριν από τις φοιτητικές εκλογές». Τέλος, χθες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατήγγειλε ότι ομάδα 25 αντιεξουσιαστών επιτέθηκε βίαια σε μέλη της στη Νομική Αθηνών. Αποτέλεσμα ήταν ο βίαιος τραυματισμός φοιτητριών, μία εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT