Πανεπιστήμια: Σινοελληνική εκπαιδευτική συνεργία

Πανεπιστήμια: Σινοελληνική εκπαιδευτική συνεργία

Το πρώτο παγκοσμίως διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα μελετήσει συγκριτικά τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό εγκαινιάζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το κινεζικό Southwest University. Θα δεχθεί 50 φοιτητές.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Αίτηση και παράβολο στον ελληνικό Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) κατέθεσαν οι άνθρωποι του κινεζικού πανεπιστημίου Southwest University για να συνεργαστούν με ελληνικό ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Είναι σαν να τους αποθαρρύνεις να μην έλθουν», λέει στην «Κ» ο Παύλος Κοντός, καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας στο αχαϊκό ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, το Southwest University στο Τσονγκίνγκ της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Πατρών σχεδίαζαν από καιρό το πρώτο κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ωστόσο, ο δρόμος ήταν δύσβατος εξαιτίας των αγκυλώσεων. Ενδεικτικά, το κινεζικό πανεπιστήμιο για να πάρει το εισιτήριο της συνεργασίας έπρεπε να λάβει πιστοποίηση από τον ΔΟΑΤΑΠ. «Για να μας επιτρέψουν να εκδώσουμε έναν κοινό τίτλο, το ΑΕΙ έπρεπε να είναι πιστοποιημένο. Και άρα οι άνθρωποι του Southwest έκαναν αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ, καταβάλλοντας και παράβολο 1.000 ευρώ». Βέβαια, το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης των ξένων πτυχίων αναμένεται να αλλάξει με νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Καθώς τα εμπόδια ξεπεράστηκαν (η συνεργασία έπρεπε να λάβει έγκριση και από τις αρμόδιες Αρχές της Κίνας), συνεχίζονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει το πρόγραμμα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, τον προσεχή Οκτώβριο. Το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα αφορά τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό και θα είναι το πρώτο διεθνώς που θα μελετήσει τους δύο πολιτισμούς συγκριτικά. Αλλωστε, ο τίτλος του είναι «Greek and Chinese Civilizations. A comparative approach». «Ο συγκριτικός του χαρακτήρας πιστοποιείται από το γεγονός ότι η διπλωματική τελική εργασία θα πρέπει, αναγκαστικά, να έχει συγκριτικό χαρακτήρα και να συνεπιβλέπεται από Ελληνα και Κινέζο καθηγητή», παρατηρεί ο κ. Κοντός.

Το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό αφορά τον κινεζικό και τον ελληνικό πολιτισμό και είναι το πρώτο διεθνώς που θα τους μελετήσει συγκριτικά.

Επίσης είναι το πρώτο παγκοσμίως με τέτοιο αντικείμενο και το πρώτο παγκοσμίως που συνδυάζει παραμονή εντός Κίνας και εκτός Κίνας. Η διάρκειά του είναι διετής και ο πρώτος χρόνος σπουδών θα γίνεται στην Κίνα και ο δεύτερος στην Πάτρα. Θα έχει δίδακτρα 2.000 ευρώ ετησίως και θα δεχθεί 50 φοιτητές. Στην Ελλάδα θα δοθεί έμφαση στη φιλοσοφία και στην Κίνα στον πολιτισμό της χώρας (π.χ. τέχνη, ιστορία, εμπόριο, μετάξι κ.λπ.). Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψηφίους από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κοινά προγράμματα

Την ίδια στιγμή, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησης κοινών προγραμμάτων σπουδών και έρευνας παρουσίασαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γέιλ, τα οποία δρομολογούνται στο πλαίσιο του Κέντρου Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία των δύο πανεπιστημίων. Συμμετέχοντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαΐδης, o καθηγητής Επιδημιολογίας στο Γέιλ κ. Βασίλης Βασιλείου, o καθηγητής Επιδημιολογίας και Χημείας στο Γέιλ και επιστημονικός σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Πωλ Ανάστας, καθώς και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Επιδημιολογίας και Ιατρικής στο Γέιλ και επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας του Κονέκτικατ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κ. Αλμπερτ Κο. Τα προγράμματα σπουδών αφορούν την περιβαλλοντική επιστήμη, τη δημόσια και περιβαλλοντική υγεία. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ.

Στο… κάδρο επειδή ήταν υπέρ των ΟΠΠΙ

Το πρόσωπό του στοχοποιημένο σε αφίσες στο πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει είδε ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Βασίλης Αποστολόπουλος, επικεφαλής της φοιτητικής παράταξης Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών – ΠάΝΚΣ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της θεσμοθέτησης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αφίσες αναρτήθηκαν από σχήμα φοιτητών, το οποίο μετέχει στη φοιτητική παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ο κ. Αποστολόπουλος, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτη Καλδή, να υπάρξει μέριμνα για να κατέβουν οι αφίσες και του απάντησε ότι θα γίνει έως το βράδυ. Ακολούθησε ο εξής διάλογός τους, όπως τον παρουσιάζει ο κ. Αποστολόπουλος:

Φοιτητής: Μέχρι το βράδυ θα με βλέπουν οι συμφοιτητές μου στοχοποιημένο;
Πρύτανης: Τώρα τι θες, να ανέβουν οι εντάσεις; Είμαι εδώ για να κρατώ τις ισορροπίες.
Φ.: Ποιες ισορροπίες, μεταξύ θύτη και θύματος;
Π.: Οχι, προς Θεού, αλλά να ξέρεις ότι και οι απόψεις έχουν και συνέπειες.

Ο κ. Καλδής δήλωσε στην «Κ» ότι «έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να κατέβουν οι αφίσες. Η διαπόμπευση οποιουδήποτε δεν είναι ανεκτή στο πανεπιστήμιο, ενώ προασπίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Από την άλλη, είμαστε από τα ιδρύματα που δεν έχουν πρόβλημα παραβατικότητας». 

Το περιστατικό έγινε λίγες ημέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές την προσεχή Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT