Υπέρταση: Αντίδοτο η διάγνωση

«Ασπίδα» ο υγιεινός τρόπος ζωής και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 65 ετών για την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και φαρμακευτική αγωγή, συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες. Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στέλνει το μήνυμα «Νικάμε την υπέρταση, κερδίζουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής», καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση άλατος και αλκοόλ, και να βάλουν στην καθημερινότητά τους τη φυσική άσκηση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισ. άνθρωποι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση παγκοσμίως, από τους οποίους λιγότεροι από ένας στους πέντε την έχει ρυθμίσει επαρκώς. Στη χώρα μας έχει μετρηθεί ότι το 40% των ενηλίκων έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και το 35% είναι διαγνωσμένοι, αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καλεί τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση άλατος και αλκοόλ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «η υπέρταση είναι ασυμπτωματική νόσος. Δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία, παρά μόνον όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς, οπότε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της. Οταν τα συμπτώματα συμβαίνουν, αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων, π.χ. πρωινοί πονοκέφαλοι, αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας, διαταραχές όρασης, εμβοές ώτων κ.λπ. Επίσης, η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, άγχος, θωρακικό άλγος κ.λπ. O μόνος τρόπος για να μην ξεφύγει από την προσοχή και τη διάγνωση είναι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα μετά τα 65 έτη. Παρόλο που η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με αυτόματα πιεσόμετρα σωστά και γρήγορα στο σπίτι και είναι αυτό που συνιστούμε, εντούτοις χρειάζεται να εκτιμηθεί και από τον γιατρό για να υπολογισθεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ασθενούς και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες».

Αυτές αφορούν σε φαρμακευτική αγωγή αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπερτασικοί, εκτός από την «αδιαπραγμάτευτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, διακοπή του καπνίσματος, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση άλατος και αλκοόλ, καθώς και να ασκούνται καθημερινά. Ιδιαίτερα όσον αφορά το αλάτι, ο πάσχων θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα προσλαμβάνεται από κρυφές πηγές και όχι μόνο από το μαγειρικό αλάτι, και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στην ποσότητα άλατος που περιέχουν τα τρόφιμα που αγοράζει ή καταναλώνει εκτός σπιτιού. Από το 2017, η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης έχει ξεκινήσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα MMM (May Measurement Month) με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό τον Μάιο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας φέτος το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 31 Μαΐου (υπεύθυνος διεξαγωγής του είναι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Στεργίου), στοχεύοντας στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε περισσότερα από 10.000 άτομα σε έντεκα πόλεις. Συγκεκριμένα, σε Αθήνα (εμπορικό κέντρο Avenue), Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο «Πλατεία»), Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Λαμία, Τρίπολη και Χανιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT