Πανεπιστημιακή φύλαξη δύο ταχυτήτων θα εφαρμοστεί εντέλει στα ΑΕΙ του κέντρου της Αθήνας. Σε όσα ιδρύματα διαθέτουν campus θα αναπτυχθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά στα εμβληματικά πανεπιστημιακά κτίρια του κέντρου της πρωτεύουσας τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα περιπολούν εκτός των κτιρίων. Οι πρυτανικές αρχές δηλώνουν πως βρίσκονται στο σκοτάδι για τα σχέδια της κυβέρνησης, παρότι έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο ότι στις αρχές Ιουνίου θα εγκατασταθούν στα ΑΕΙ τα μέλη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως ονομάζεται επισήμως η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ειδικότερα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια μέσα στους κλειστούς χώρους των ιδρυμάτων ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας και αντιδρώντες φοιτητές ή και εξωπανεπιστημιακούς, οι ΟΠΠΙ δεν θα εγκατασταθούν ούτε στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), ούτε στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, ούτε και στο εμβληματικό κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. Αλλωστε, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το πρώτο βήμα των ΟΠΠΙ στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι να γίνει με περιπολίες στα campus του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου. Για τα κλειστά πανεπιστημιακά κτίρια του άξονα ΑΣΟΕΕ – Πολυτεχνείο – Νομική, πέριξ των Εξαρχείων, προκρίνεται το μοντέλο των περιπολιών με εγκατάσταση των ΟΠΠΙ σε δεύτερο χρόνο.
Για τα πανεπιστημιακά κτίρια του άξονα ΑΣΟΕΕ – Πολυτεχνείο – Νομική προκρίνεται εκείνο των περιπολιών με εγκατάσταση των ΟΠΠΙ σε δεύτερο χρόνο.
Αυτό το σχέδιο ικανοποιεί τους πρυτάνεις ως το μη χείρον βέλτιστον μεταξύ δύο κακών. Επίσης προκρίνεται και από μέλη της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ακριβής σχεδιασμός και εκπαίδευση για τη στάση των ΟΠΠΙ σε περίπτωση επεισοδίων εντός των ΑΕΙ.
Μάλιστα, πρυτάνεις που μίλησαν στην «Κ» σημείωσαν ότι έως τώρα δεν έχουν ενημερωθεί για τα ακριβή σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Παίρνουμε ό,τι ακούμε από τις δηλώσεις των κυβερνητικών μελών στα ΜΜΕ», ανέφερε πρύτανης.
Ενα άλλο ζήτημα που θα αποτελέσει σημείο διαφωνίας είναι εάν η κυβέρνηση επιλέξει να περιμένει οι πρυτανικές αρχές να βάλουν τουρνικέ, θεωρώντας ότι βασική αποστολή των ΟΠΠΙ θα είναι η ελεγχόμενη είσοδος εντός των χώρων των πανεπιστημίων. «Εάν τοποθετήσουμε τουρνικέ για ελεγχόμενη είσοδο χωρίς να υπάρξει μέριμνα για προστασία τους, τα μηχανήματα θα καταστραφούν σε μία ημέρα από αντιδρώντες», δήλωσε στην «Κ» πρύτανης, περιγράφοντας ένα ενδεχόμενο που, από τη συντριπτική πλειονότητα των παροικούντων την πανεπιστημιακή Ιερουσαλήμ, θεωρείται… βέβαιο. Οπως τόνισε πρύτανης, «δεν είναι ορθό η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να επιχειρεί, πριν καν εγκατασταθεί η ΟΠΠΙ, να μεταθέσει τις ευθύνες της στα πανεπιστήμια».
Διαφορετικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές
Με ποσοστό 45,8% η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (Ν.Δ.) πανηγυρίζει μία ακόμη –την 34η συνεχή– εμφατική νίκη στις φοιτητικές εκλογές, τις πρώτες μετά το 2019. Ωστόσο, η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ-ΚΚΕ) αμφισβητεί την πρωτιά της ΔΑΠ, δηλώνοντας πως εκείνη πρώτευσε 35 χρόνια μετά την τελευταία της νίκη, με βάση τα δικά της αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η παράταξη πρώτευσε με 45,8% και ακολούθησαν η ΠΚΣ με 25,53%, τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 9,2%, η ΠΑΣΠ (από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) με 8,92%, το Μπλόκο (προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ) με 2,32%, η ΑΡΕΝ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 0,35% και διάφορα άλλα σχήματα με 5,18%. Η ΠΚΣ δίνει στον εαυτό της 41,1%, στη ΔΑΠ 23,81%, στη συνεργασία ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ 6,71%, στην ΠΑΣΠ 5,6%, στα ΕΑΑΚ 4,31%, στο Μπλόκο 2,27% και σε άλλα σχήματα συνολικά 13,17%.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατηγορεί την ΠΚΣ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή εικόνα μέσω των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει, αναφέροντας ότι «η Πανσπουδαστική δεν αναγνωρίζει αποτελέσματα φοιτητικών συλλόγων στους οποίους δεν συμμετέχει, προκειμένου να αποκρύψει την ανυπαρξία της και το αληθινό αποτέλεσμα. Ενώ μέχρι και τις φοιτητικές εκλογές του 2019 η ΠΚΣ συμμετείχε με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις στη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, φέτος δημιούργησε δικούς της συλλόγους και έστησε χωριστές κάλπες. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σχολών όπου διεξήχθησαν παράλληλα δύο εκλογικές διαδικασίες. Μία από τον επίσημο φοιτητικό σύλλογο όπου μετείχε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μία από τους φοιτητικούς συλλόγους-φαντάσματα που ίδρυσε η ΠΚΣ είτε μόνη της είτε με δεκανίκια από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, όσους δηλαδή τόσα χρόνια υποθάλπουν τη βία στα πανεπιστήμια».
Από την πλευρά του ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβερνητική πολιτική καταδικάστηκε με τη μεγάλη πτώση της ΔΑΠ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες άφησαν στην ανυπαρξία τους τις δυνάμεις του “βάζω πλάτη παντού” και του “θα λογαριαστούμε μετά”, της αναμονής σε σωτήρες και έστειλαν μήνυμα τόσο ξεκάθαρο που κανείς δεν μπορεί να το φέρει στα μέτρα του».
Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις εκλογές μετείχαν 46.077 φοιτητές και σύμφωνα με την ΠΚΣ πάνω από 50.000.