Νοσηλεύτρια παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ξυλοκοπήθηκε από συγγενείς ασθενούς επειδή δεν τους επέτρεπε να εισέλθουν στον θάλαμο νοσηλείας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς της COVID-19. Στο νοσοκομείο Νίκαιας μία ομάδα έξι ατόμων προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στο τμήμα επειγόντων απαιτώντας να εξεταστεί ο τραυματίας συγγενής τους παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε. Στην Καλαμάτα η Αστυνομία εξιχνίασε υπόθεση με κλοπές καταλυτών αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Ενας διασώστης του ΕΚΑΒ δέχθηκε άγρια επίθεση από έναν μεθυσμένο στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα και στα δύο χέρια. Ολα είναι περιστατικά που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες.
Η αυξημένη παραβατικότητα και η ένταση που κυριαρχεί στην κοινωνία, ως απότοκα της κρίσης της πανδημίας COVID-19, αντικατοπτρίζονται στην καθημερινότητα και των νοσοκομείων. Σε κάθε εφημερία μεγάλου νοσοκομείου θα καταγραφεί κάποιο περιστατικό βίαιου ξεσπάσματος από εκνευρισμένο –στην καλύτερη περίπτωση– πολίτη, οι «ποντικοί» των νοσοκομείων αλωνίζουν κλέβοντας προσωπικά αντικείμενα ασθενών και συγγενών, ιατρικό εξοπλισμό, ακόμα και οχήματα από τους χώρους στάθμευσης, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά συρροή «νταήδων», δηλαδή ατόμων που επιτίθενται στο προσωπικό του ίδιου νοσοκομείου κατ’ επανάληψη.
Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, συντονίστρια διευθύντρια στο Γ΄ Παθολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, «τα επεισόδια λεκτικής βίας, απειλών και σωματικής βίας κατά του προσωπικού των νοσοκομείων είναι πολύ συχνά. Ειδικά τα προηγούμενα δύο χρόνια ο κόσμος ήταν εκνευρισμένος από τον εγκλεισμό και όταν ερχόταν στο νοσοκομείο δεν ήθελε να περιμένει λόγω του φόβου ότι μπορεί να κολλήσει τον ιό. Τώρα πλέον έχουν αυξηθεί πολύ τα non COVID περιστατικά. Σε κάθε εφημερία θα δημιουργηθεί κάποια ένταση, γιατί είναι πολύς ο κόσμος και μεγάλες οι αναμονές».
Ενταση επικρατεί και μέσα στα τμήματα. «Στο δικό μας τμήμα συγγενείς που ήθελαν να μπουν στον θάλαμο και να καθίσουν με τον ασθενή τους, ενώ αυτό απαγορευόταν, έδειραν νοσηλεύτρια και γιατρό σε δύο διαφορετικά επεισόδια», επισημαίνει η κ. Παγώνη. Και τονίζει ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια εντός των νοσοκομείων, με αύξηση του προσωπικού που ασχολείται με τη φύλαξη, ώστε να ελέγχουν τα ιατρεία στα ΤΕΠ και τα τμήματα που εφημερεύουν. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ και το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από το υπουργείο Υγείας».
«Εχουμε και το πρόβλημα των συμμοριών που κλέβουν προσωπικά αντικείμενα ασθενών, οχήματα από το πάρκινγκ του νοσοκομείου, αλλά και εξοπλισμό».
Ως ένα φαινόμενο με αυξανόμενη ένταση χαρακτηρίζει τα περιστατικά βίας μέσα στα νοσοκομεία ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο», στο οποίο το προσωπικό συχνά γίνεται αποδέκτης επιθέσεων. Οπως σημειώνει ενδεικτικά στην «Κ», «στις 24 Δεκεμβρίου 2021 “ασθενής” επιτέθηκε σε τρεις γιατρούς στα επείγοντα του νοσοκομείου, τραυματίζοντας μία εξ αυτών στο πρόσωπο. Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αφού εδώ και χρόνια προπηλακίζει, απειλεί, επιτίθεται και τραυματίζει εργαζομένους του “Θριάσιου”. Μάλιστα έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για επίθεση σε γιατρό του νοσοκομείου, τον οποίο είχε τραυματίσει. Στις 20 Ιανουαρίου 2022 είχαμε επίσης επεισόδιο με συνοδό ασθενούς, ο οποίος επιτέθηκε σε μια νοσηλεύτρια στην ορθοπαιδική κλινική. Το θέμα είναι ότι εάν κάποιος μπει σε ένα νοσοκομείο και χτυπήσει ένα γιατρό, δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας και νομικής κάλυψής του από το κράτος. Ακόμα και να θέλει η διοίκηση να κινήσει τις διαδικασίες για να προστατέψει το προσωπικό, δεν μπορεί. Θα πρέπει ο ίδιος ο παθών να υποβάλει μήνυση. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά σε περιοχές με πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, κυριαρχεί ο φόβος και αυτό δεν γίνεται», σημειώνει ο κ. Βαρδαβάκης.
Στο νοσοκομείο Νίκαιας καταγράφονται τουλάχιστον δέκα περιστατικά βιαιοπραγίας εναντίον του προσωπικού ή υλικών ζημιών τον χρόνο. «Το 99% των πολιτών σέβεται το έργο των υγειονομικών. Τα προβλήματα αφορούν μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1%. Μπορεί να είναι μικρό, αλλά σε μια εφημερία ενός μεγάλου νοσοκομείου με 1.500 ασθενείς να έρχονται να εξεταστούν, δημιουργεί πρόβλημα. Και είναι διαχρονική η ευθύνη της πολιτείας που δεν φροντίζει για την επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό εποπτείας και φύλαξης», επισημαίνει στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Νίκαιας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου. Και προσθέτει ότι «έχουμε και το πρόβλημα των συμμοριών που κλέβουν προσωπικά αντικείμενα ασθενών, οχήματα από το πάρκινγκ του νοσοκομείου αλλά και εξοπλισμό. Πρόσφατα έκλεψαν μηχανολογικό εξοπλισμό από προαύλιο του νοσοκομείου. Εκτιμώ ότι πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα, αφού έχουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης και “απλώνονται” σε όλα τα νοσοκομεία ώστε να μη δίνουν στόχο. Και παρότι έχουμε ζητήσει τη συμβολή της Αστυνομίας, δεν έχουμε δει επιχειρήσεις για να εντοπιστούν οι δράστες».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος πριν από περίπου δύο εβδομάδες δημοσιοποίησε περιστατικό κλοπής υπολογιστών με θεραπευτικά πρωτόκολλα ασθενών με καρκίνο από το τμήμα ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν». Οπως σημειώνει στην «Κ», «δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το “Αττικόν” έχει μόλις δύο φύλακες στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία».
Οι διασώστες
Εκτεθειμένοι σε κινδύνους είναι και οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Μόλις την περασμένη Κυριακή ένας διασώστης δέχθηκε εξαιρετικής αγριότητας σωματική επίθεση από έναν μεθυσμένο άνδρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί. «Είναι το πιο σοβαρό περιστατικό που έχει καταγραφεί έως σήμερα εναντίον διασώστη», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών, Γιώργος Μαθιόπουλος. «Πολλές φορές οι διασώστες και τα ασθενοφόρα έχουν δεχθεί επιθέσεις. Να σας αναφέρω χαρακτηριστική περίπτωση που συγγενής ασθενούς πήρε ένα ξύλο και άρχισε να σπάει τα τζάμια του παρμπρίζ του ασθενοφόρου, γιατί θεώρησε ότι αυτό δεν έτρεχε αρκετά γρήγορα», σημειώνει και προσθέτει πως «τα τελευταία δέκα χρόνια τα περιστατικά έχουν γίνει πιο συχνά. Εχουμε περίπου ένα-δύο περιστατικά σωματικής βίας τον μήνα κατά μέσον όρο. Και δεν μιλάμε για λεκτική βία, που είναι ένα καθημερινό φαινόμενο».
Οι… «θεματοφύλακες»
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ομάδα 20 ατόμων των αυτοαποκαλούμενων «θεματοφυλάκων» των ασθενών εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική του Θριασίου, η οποία είχε μετατραπεί σε κλινική COVID, και προπηλάκισαν το προσωπικό με αφορμή τη διασωλήνωση μιας ασθενούς και τη μεταφορά της σε ΜΕΘ. «Καλέσαμε την αστυνομία, τους απομάκρυνε από το νοσοκομείο, αλλά δεν έχει κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον τους», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης. Αυτό ήταν ένα από τα αρκετά επεισόδια που προκάλεσαν εν μέσω πανδημίας ομάδες ατόμων ως αντίδραση στην παροχή φροντίδας σε ασθενείς με COVID-19. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, «είχαμε σε διάφορα νοσοκομεία κρούσματα με “αντιδιασωληνωτές” που επιχειρούσαν να αποτρέψουν τη διασωλήνωση ασθενών. Το φαινόμενο ήταν έντονο από τον Μάρτιο 2021 έως τον Οκτώβριο 2021. Εκτοτε υποχώρησε».