Ορόσημο και νέα αφετηρία των σινοελληνικών σχέσεων

Ορόσημο και νέα αφετηρία των σινοελληνικών σχέσεων

Σήμερα (5 Ιουνίου 2022) συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Η ημερομηνία αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – Ελλάδας, καθώς και μια νέα αφετηρία για τη φιλία μας προς ένα λαμπρό μέλλον που κληροδοτεί το παρελθόν

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα (5 Ιουνίου 2022) συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Η ημερομηνία αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – Ελλάδας, καθώς και μια νέα αφετηρία για τη φιλία μας προς ένα λαμπρό μέλλον που κληροδοτεί το παρελθόν.

Στη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα, που ήταν γεμάτος δοκιμασίες και δυσκολίες, η Κίνα και η Ελλάδα πάντα σέβονταν, καταλάβαιναν και στήριζαν η μία την άλλη, με τις διμερείς σχέσεις να προχωρούν σταθερά και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς διαρκώς να σημειώνει πρόοδο. Από την καθιέρωση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας το 2006, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών έχει εμπεδωθεί περαιτέρω. Τον Νοέμβριο του 2019, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, οδηγώντας τις διμερείς μας σχέσεις σε μια νέα εποχή.

Οι δύο χώρες προωθούν σταθερά τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της κοινής οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» με υψηλή ποιότητα, καθώς και μέσα από τον μηχανισμό συνεργασίας της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η Κίνα είναι σταθερά ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της εκτός Ε.Ε. Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» βοηθάει την Ελλάδα να αναδειχθεί σε σημαντική πύλη της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η επένδυση της COSCO SHIPPING έχει γίνει παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, με τον Πειραιά να έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ολοκληρωμένο λιμάνι της Ευρώπης, ενώ σταθερά εκσυγχρονίζεται στη βάση των απαιτήσεων της πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης.

Η συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εκπαίδευση κ.ά. έχει να επιδείξει σημαντικούς καρπούς. Η Κίνα και η Ελλάδα από κοινού υπερασπίζονται και εφαρμόζουν το ολυμπιακό πνεύμα. Το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας – Ελλάδας άνοιξε την αυλαία στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ήδη ιδρύσει τρία Ινστιτούτα Κομφούκιος και το πρώτο διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας στον κόσμο, ενώ έξι κινεζικά πανεπιστήμια διατηρούν προπτυχιακά τμήματα πλήρους φοίτησης πάνω στη Νέα Ελληνική Γλώσσα. Τα πανεπιστήμια των δύο χωρών μας προετοιμάζονται επίσης ενεργά για την ίδρυση του Κέντρου Αρχαίου Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού.

Βρισκόμαστε σε μια νέα ιστορική αφετηρία και θα πρέπει να μεταφράσουμε την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη υψηλού επιπέδου και τη βαθιά παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας σε στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Να συνεχίσουμε να παρέχουμε η μία στην άλλη σταθερή στήριξη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τα κύρια μελήματα της άλλης. Να υλοποιήσουμε από κοινού τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών, και να προωθήσουμε τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας – Ελλάδας προκειμένου να αποδίδει συνεχώς πλούσιους καρπούς.

Να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς όπως η πράσινη και η ψηφιακή οικονομία, η τεχνολογική καινοτομία κ.ά.

Οφείλουμε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας. Τηρώντας την αρχή της «από κοινού διαβούλευσης, οικοδόμησης και χρήσης», να συνεχίσουμε να προωθούμε σταθερά την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος της γραμμής ξηράς – θάλασσας μεταξύ της Κίνας και Ευρώπης και στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», προάγοντας τη συνεχή και εις βάθος ανάπτυξη της έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και ο τουρισμός. Πρέπει επίσης να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία σε αναδυόμενους τομείς όπως η πράσινη και η ψηφιακή οικονομία, η τεχνολογική καινοτομία κ.ά.

Οφείλουμε να εμφυσήσουμε περισσότερη ζωτικότητα στις διαπροσωπικές ανταλλαγές. Ως δύο αρχαίοι πολιτισμοί με μακρά ιστορία και λαμπρή κουλτούρα, η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τα αντίστοιχα πολιτισμικά πλεονεκτήματά τους, στηρίζοντας από κοινού τη λειτουργία του Κέντρου Αρχαίου Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού, προωθώντας ενεργά την ανάπτυξη των Ινστιτούτων Κομφούκιος και το διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης της κινεζικής, και προάγοντας τις μεταξύ μας εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές ώστε να λάμψουν στο φως της ομορφιάς της αρχαίας σοφίας των δύο χωρών μας, στο φως της ομορφιάς των δεσμών μεταξύ των δύο λαών μας, και στο φως της ομορφιάς της πολιτισμικής σύγκλισης.

Ο Λι Μπάι, ο μεγάλος Κινέζος ποιητής της δυναστείας των Τανγκ, έγραψε κάποτε σε ένα ποίημα: «Στη ζωή η αληθινή φιλία είναι ό,τι πιο πολύτιμο, γιατί να ασχολείσαι με τον χρυσό και το χρήμα;». Αλλά και ο σοφός Ελληνας ιστορικός Θουκυδίδης έγραψε ότι είναι καλύτερο να «αποκτούμε φίλους ευεργετώντας τους και όχι περιμένοντας απ’ αυτούς κάποιο καλό». Η φιλική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας είναι μια αληθινή φιλία βασισμένη στην ομοψυχία. Και θα παραμείνει αειθαλής, όπως τα ελληνικά ελαιόδεντρα.

* O κ. Σιάο Τζουντσένγκ είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT