Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Λ. Γκλίμσερ στην «Κ»: Περιμένουμε καλά νέα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Λ. Γκλίμσερ στην «Κ»: Περιμένουμε καλά νέα για το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η διακεκριμένη καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας στο Χάρβαρντ, Λόρι Γκλίμσερ, μιλάει στην «Κ»

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λόρι Γκλίμσερ είναι πρωτοπόρος στον τομέα της Ογκολογίας τόσο σε επιστημονικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η ερευνητική της δραστηριότητα είχε σημαντική επίδραση στην κατανόηση της βιολογίας του άσθματος, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, της οστεοπόρωσης και πρόσφατα της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο. Το κλινικό της έργο είναι ιδιαίτερα γνωστό και για την ανάπτυξη θεραπειών για την οστεοπόρωση. Από το 2016 είναι πρόεδρος του σημαντικού Dana-Farber Cancer Institute, που ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τον Θάνο Δημόπουλο, καθηγητή Ιατρικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Dana-Farber Cancer Institute είναι το πλέον προβεβλημένο αντικαρκινικό ινστιτούτο παγκοσμίως, στο οποίο έχουν ανακαλυφθεί πολλά νέα φάρμακα πριν περάσουν στο στάδιο των δοκιμών και την παραγωγή.

Μάλιστα η κ. Γκλίμσερ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Dana-Farber Cancer Institute, όπως και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ιατρικής σχολής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το ερευνητικό της έργο έχει αποφέρει πάνω από 550 δημοσιεύσεις σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά περιοδικά, όπως Science, Nature, Cell, Nature Immunology, Nature Communications, Nature Medicine κ.ά. Ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών της στο Web of Knowledge/ISI είναι 55.000 και ο h-index 124. Προ ημερών η κ. Γκλίμσερ βρέθηκε στην Ελλάδα, καθώς αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Δημόπουλος, συζητήθηκαν μορφές συνεργασίας με το ίδρυμα στον τομέα της Ογκολογίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Ελλάδα συναντήθηκε, μαζί με τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πρίνστον, Αλέξανδρο Νεχαμά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Φοιτήτρια στο 4ο έτος της Ιατρικής Σχολής ανακαλύψατε την πρωτεΐνη Nk1.1 (CD161) στα Τ-κύτταρα φυσικούς φονείς. Για την ανακάλυψή σας αυτή, γίνατε η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που έλαβε το διάσημο βραβείο Soma Weiss Award. Πώς τα καταφέρατε;

– Ερωτεύτηκα την ανοσολογία από τον πρώτο χρόνο της ιατρικής σχολής και είμαι ακόμη ενθουσιασμένη γι’ αυτό. Συνειδητοποίησα ότι θέλω να είμαι και βασικός ερευνητής και κλινική γιατρός. Ημουν τυχερή που άρχισα να δουλεύω πολύ νέα σε ένα εργαστήριο που δεν ήταν τυχαίο, αλλά του Dana-Farber Cancer Institute. Και δεν ήμουν μόνο η πρώτη γυναίκα που έλαβα το Soma Weiss Award, αλλά είμαι η πρώτη κόρη που έλαβα το ίδιο βραβείο μετά τον πατέρα μου, που το έλαβε 26 χρόνια πριν από μένα – το 1950 εκείνος και εγώ το 1976. Ο πατέρας ήταν ορθοπεδικός αλλά ενδιαφερόταν και για τη βασική έρευνα.

– Απευθυνόμενη σε έναν φοιτητή σήμερα, ποιο θα λέγατε πως είναι το μυστικό για να προοδεύσει στην επιστήμη του, όπως εσείς στα 22 σας;

– Πρέπει να είναι παθιασμένος γι’ αυτό που κάνει, αλλά να έχει και αυτοπεποίθηση. Πολλές φορές οι νέοι έχουν φόβους και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά – δεν χρειάζεται και ειδικά στην Ιατρική. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και να απολαμβάνεις το αντικείμενό σου.

– Πόσο βάσιμες είναι οι ελπίδες για κάποιο εμβόλιο για τον καρκίνο;

H πανδημία κατέδειξε πόσο σημαντικό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι χρειάζεται να το κατανοήσουμε και να το ενισχύσουμε για μια σειρά ασθενειών.

– Το εμβόλιο κατά του καρκίνου είναι πεδίο εντατικής έρευνας. Βέβαια έχουμε εμβόλια που μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά να σημειώσω πως δεν τα κάνει το 100% των παιδιών, ούτε καν σε αναπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, τώρα εμβόλιο για τη θεραπεία των καρκινοπαθών έχει μελετηθεί σε ασθενείς τετάρτου σταδίου (για μελάνωμα, νεφρά, εγκέφαλο, ωοθήκες) που εξαφανίζει τους όγκους. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν έως και 10 χρόνια όταν το κάνουν. Περιμένουμε περισσότερα αποτελέσματα επ’ αυτού.

– Μετά τη διετή πανδημία του κορωνοϊού, την Ευρώπη αρχίζει να ανησυχεί η ευλογιά των πιθήκων. Αυτά τα δύο μπορούν να συσχετισθούν;

– Δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο που να σχετίζει την ευλογιά των πιθήκων με την πανδημία.

– Τι μας έμαθε η πανδημία;

– Οτι πρέπει να ενεργήσουμε ώστε να είμαστε θωρακισμένοι σε τέτοιες ασθένειες. Το πιο εντυπωσιακό νομίζω πως είναι ότι για να βρεθεί το εμβόλιο χρειάστηκαν μόλις 10 μήνες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις 10 χρόνια. Η δημιουργία εμβολίων μας έσωσε από επέλαση κορωνοϊού. Ενα άλλο θετικό που προέκυψε από την πανδημία είναι η αύξηση της εξ αποστάσεως επικοινωνίας και εργασίας. Ενα τρίτο που κατέδειξε η πανδημία σε εμάς τους επιστήμονες είναι πόσο σημαντικό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ότι χρειάζεται να το κατανοήσουμε και να το ενισχύσουμε για μια σειρά ασθενειών.

– Είναι μεμψίμοιρες οι φωνές που λένε ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον δημόσιο χώρο και στις θέσεις λήψης αποφάσεων; Που ισχυρίζονται πως τους προσφέρονται λιγότερες ευκαιρίες;

– Οχι, παρότι έχει γίνει πρόοδος τα τελευταία 25 χρόνια, δεν νομίζω ότι έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν πως οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στις θέσεις εξουσίας, στις θέσεις με ισχυρό ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, έχουμε έλλειψη γυναικών στη βαθμίδα των τακτικών καθηγητών και στις θέσεις διευθυντών εργαστηρίων στα νοσοκομεία και σε όλες τις σχολές επιστημών υγείας. Είμαι τώρα πολύ χαρούμενη που τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του Dana-Farber Cancer Institute τοποθέτησα γυναίκες στις σχεδόν μισές θέσεις ευθύνης του ινστιτούτου. Παρ’ όλο που βλέπουμε ότι στα φοιτητικά έδρανα άνδρες και γυναίκες είναι μοιρασμένοι, το πρόβλημα παρατηρείται στο εργασιακό πεδίο. Συνήθως οι γυναίκες λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων καθυστερούν την καριέρα τους και παίρνουν ρόλους όχι της πρώτης γραμμής. Την περίοδο του κορωνοϊού οι γυναίκες ήσαν οι πιο αδύναμοι κρίκοι, καθώς είχαν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ είχαν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT