«Αναψε φωτιές» η πυρκαγιά στον Υμηττό

«Αναψε φωτιές» η πυρκαγιά στον Υμηττό

Αφορμή για τη συνέχιση της κόντρας ανάμεσα στους δημάρχους των νοτίων προαστίων, η οποία ξεκίνησε προ ετών για το Ελληνικό, έδωσε η πυρκαγιά στον Υμηττό.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για τη συνέχιση της κόντρας ανάμεσα στους δημάρχους των νοτίων προαστίων, η οποία ξεκίνησε προ ετών για το Ελληνικό, έδωσε η πυρκαγιά στον Υμηττό. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του όρους (ΣΠΑΥ) και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος υποστήριξε ότι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, στα όρια του Δήμου Γλυφάδας, δεν καθαρίστηκε φέτος από τον ΣΠΑΥ γιατί ο συγκεκριμένος δήμος αποχώρησε από τον σύνδεσμο. Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ο ΣΠΑΥ ουδέποτε πραγματοποιούσε συστηματικούς καθαρισμούς. Σίγουρο είναι πάντως ότι οι αντιπυρικές παρεμβάσεις του υπ. Περιβάλλοντος για τον Υμηττό δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (Β-Β-Β) έλαβε φέτος για έργα αντιπυρικής προστασίας 52.600 ευρώ, ο Δήμος Γλυφάδας 22.000 ευρώ, ενώ ο ΣΠΑΥ 300.000 ευρώ. Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ. Πόσα από αυτά έχουν υλοποιηθεί; «Κάθε χρόνο δαπανούμε 500.000-600.000 ευρώ σε αντιπυρικά έργα. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών», λέει ο δήμαρχος Β-Β-Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Καθαρίσαμε 1.700 στρέμματα δασικών εκτάσεων και ακόμα 3.500-4.000 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση. Απομακρύναμε 1.200 τόνους βιομάζας από τις περιαστικές και τις παραρεμάτιες περιοχές, απομένει άλλο τόσο. Το μόνο που δεν είχαμε κάνει είναι να μπούμε σε όλα τα ιδιωτικά οικόπεδα».

«Οι εργολαβίες καθαρισμού του Υμηττού από τον ΣΠΑΥ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο πρόεδρός του. «Εκτός από την περιοχή της Γλυφάδας, καθώς ο δήμος αποχώρησε από τον σύνδεσμο στα τέλη του 2021. Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, την οποία καθάριζε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΠΑΥ και φέτος δεν είχε καθαριστεί».

Ωστόσο, ο Δήμος Γλυφάδας απορρίπτει τις κατηγορίες. «Αποχωρήσαμε από τον ΣΠΑΥ γιατί δίναμε ετησίως 130.000 ευρώ χωρίς αποτέλεσμα. Ο ΣΠΑΥ μονίμως δήλωνε αδυναμία να ανταποκριθεί», λέει ο κ. Παπανικολάου. «Οι καθαρισμοί που πραγματοποιεί ο δήμος βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε βρίσκεται 500 μέτρα από τον οικισμό μέσα στην α΄ ζώνη του Υμηττού, δεν είναι από τα σημεία που καθαρίζουμε».

Οσον αφορά το μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος στον Υμηττό, η καθυστερημένη προκήρυξή του είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα ξεκινήσει (βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης της μελέτης από το δασαρχείο). Οι εργασίες θα αρχίσουν στα μέσα Ιουνίου και θα πραγματοποιούνται έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT