«Σπείρα» 5 ιδρυμάτων για αξιοποίηση ερευνητικού έργου

«Σπείρα» 5 ιδρυμάτων για αξιοποίηση ερευνητικού έργου

Τη δημιουργία μιας «Σπείρας» ερευνητών και δημιουργών, μιας σπείρας για καλό σκοπό, παρουσίασαν χθες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Τη δημιουργία μιας «Σπείρας» ερευνητών και δημιουργών, μιας σπείρας για καλό σκοπό, παρουσίασαν χθες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν από κοινού στο σχέδιο δράσης «Σπείρα» για την ενίσχυση της μεταφοράς τεχνολογίας. Τα πέντε ιδρύματα υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση του ερευνητικού έργου τους και την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δομές, αλλά και την εμπειρία του ΕΚΕΤΑ.

Συμμετέχουν σε σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της μεταφοράς τεχνολογίας.

Το πλούσιο ερευνητικό έργο του ΕΚΕΤΑ παρουσίασε ο κ. Δημήτριος Τζοβάρας, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου και επιστημονικός υπεύθυνος της πράξης «Σπείρα». Την πενταετία 2016-2021 το ΕΚΕΤΑ έχει καταθέσει 20 αιτήσεις για χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έχει κατοχυρώσει 11 διπλώματα, έχει συνάψει 483 συμβόλαια εντεταλμένης έρευνας κι έχει ιδρύει 18 spin off εταιρείες. Στόχος του σχεδίου «Σπείρα» είναι η δημιουργία μιας οργανωμένης δομής, η οποία θα καλύψει υφιστάμενες ελλείψεις και θα αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας. Με στόχο «να εξελιχθεί σε στρατηγικό κόμβο στην Ελλάδα, με διεθνή εξωστρέφεια», σημείωσε.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δρ Χρίστος Δήμας και ο γ.γ. Ερευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής. Το βασικό θέμα που απασχόλησε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων ήταν το πώς θα περάσει η ερευνητική εργασία από τα εργαστήρια στην εμπορική και βιομηχανική αξιοποίηση. «Δεν αρκεί να πάρεις την πατέντα, το θέμα είναι να υπογραφούν συμβόλαια, να δεις δικαιώματα για το ίδρυμα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου. «Υπάρχουν ερευνητές που έχουν μία ιδέα και δεν ξέρουν τι να κάνουν, ελπίζω η “Σπείρα” να δώσει μια διέξοδο», τόνισε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Παν. Ελλάδος, Αθανάσιος Καΐσης. Στην παρουσίαση μίλησαν επίσης οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης, και Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT